медицина

Проблемът с морбилите е сериозен

29-01-2024 07:00
Ваксинационното покритие в България беше повишено през 2023 г., но като цяло е незадоволително, предупреждава проф. Татяна ЧервеняковаПроблемът с морбилите е сериозен
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Докато България потъва в грипна епидемия, Световната здравна организация съобщи, че има 30 пъти ръст на морбили в Европа, продължава ръста на варицелата и скарлатината. Защо, какви са усложненията от грипа този сезон, попитахме проф. Татяна Червенякова. Тя е директор на Инфекциозна болница в София.
- Проф. Червенякова, защо има 30 пъти ръст на морбили в Европа по данни на СЗО?

- Действително, в много страни на Европейския съюз има повишена заболяемост от морбили. Румъния обяви епидемична ситуация, което е много тревожно. Причините могат да блъдат комплексни, но най-важна е пандемията от КОВИД-19, която поспря някои от основните имунизации в различни страни. В съображения идват и антиваксиналните движения. Ситуацията е тежка в Русия, Казахстан, огнища на морбили има в Африка и Югоизточна Азия всяка година. Това е сериозна инфекция с тежко протичане и усложнения, широк обхват поради висок контагиозен индекс. Много хора, предимно деца, се разболяват едновременно. Приблизително 128 000 души са починали от морбили през 2021 година. Имунизационните дейности оказват голямо влияние върху намаляването на смъртните случаи и усложнения от морбили.

- Знае ли се какво е ваксинационното покритие в България и достатъчно защитени ли сме?

- Ваксиналното покритие в страната ни с първа доза срещу морбили е 91,2%, а с втора доза 87,2%, което е по ниско от необходимите 95% Първият прием в състава на трикомпонентна ваксина (морбили, епидемичен паротит и рубеола MMR ) е на 13 месеца, а вторият – на 12 години. От опита ни в епидемията през 2009-2011 г., когато в страната се разболяха повече от 22 000 души със смъртни случаи, знаем, че понякога кърмачетата се заразяват преди да получат първата доза. Това не бива да се допуска. Проблемът е сериозен. Тези деца трябва да бъдат опазени Настоящата сериозна ситуация с епидемия в съседна страна, и растящия брой случаи в Австрия, Германия, Франция и др. поставя здравето и живота на неимунизираните деца в опасност. Трябва да се реализират всички възможности от общопрактикуващите лекари за проверка на имунния статус на децата от 13 месеца до 18-годишна възраст и пропуснатите, необхванати до момента да получат ваксина срещу морбили. В Столичната РЗИ има разкрити кабинети за безплатна ваксинаци с обявен график. Така е и в страната, т.е. опитваме се да ограничим инфекцията. Единичните случаи, които са обявени в страната са сред неваксинирани срещу морбили. Иска ми се да вярвам, че няма да стигнем до епидемиологична ситуация и случаите, които ще се появят да са изолирани. През 2011-2016 г. имахме единични случаи, които много бързо бяха ограничени.

-Ако се появи подобна ситуация в България, болничната система има ли капацитет да поеме случаите?

-Категорично имаме капацитет. Ние вече сме преживявали подобни ситуации в миналото. Неведнъж инфекционистите са се изправяли пред епидемия или пандемия. Има разкрити инфекциозни отделения в страната, с кадрите сме по зле и това трябва да бъде акцент, защото ще има следващи предизвикателства от болести, заплашващи общественото здраве. Въпросът е да не се стигне до там с морбили в настоящия момент.

-Какво представлява заболяването, какви са симптомите и могат ли да подведат лекаря, че става въпрос за друго заболяване?

-Това е най-тежката детска обривна инфекция. Тя протича с висок фебрилитет – до 40 градуса, с прояви от страна на дихателната система и характерен обрив. Хората с опит – инфекционисти и педиатри, не биха се затруднили по отношение на клиничната симптоматика. В рамките на ден-два всяко съмнение по отношение на клиничните симптоми може да бъде потвърдено или отхвърлено със серологични реакции (тестване за IgM антитела), културелно, PCR. Характерна за морбили е тежкото протичане с катарални симптоми, конюнктивит, макуло-папулозен обрив, като почти с него се появява и типичният енантем по букалната лигавица (петна на Koplik). При неусложнено морбили заболяването продължава 7-10 дни.

-Какви са усложненията?

-Те се определят основно от това, че имунната система е супресирана от морбилния вирус и то предимно в клетъчно медиирания имунитет. Това са състояния, които се наблюдават в хода и на други инфекциозни заболявания, напр.варицела. Налице е невъзможност за добра защита спрямо бактериални агенти и честотата на бактериалните пневмонии, отити, ларинготрахеити е увеличена. Усложненията са по чести при деца под 5 години. По чести са при неваксинирани, при недохранване, дефицит на витамин А и др. Пневмонията е най сериозното и често, усложнение, водещо до смърт. По редки усложнения са енцефаломиелит, кератит, който може да доведе до слепота.

-Миналата година имаше бум на варицелата, придължава ли и сега, и защо?

-При нея има сезонност (предимно през студените зимните месеци) и динамика през годините на повишена заболяемост или епидемични взривове. Това е също остро инфекциозно заболяване като се заразяват около 90% от контактните на болен с варицела, които нямат изграден специфичен имунитет към причинителя. През последните десетина години ваксината за варицела е препоръчителна в имунизационния календар на страната. Експертите обсъждат възможността ваксината за варицела за бъде включена в задължителния имунизационен календар. Това ще бъде положителна стъпка.

-Увеличавали се и скарлатината. Има ли обяснение?

-Не бих казала, че има повишаване. Това е бактериална инфекция, която се разпространява основно спорадично. Периодично могат да възникнат по големи или по малки епидемии като за епидемичния процес голямо значение имат болните с леки, атипични форми и форми без обрив, които могат да разпространяват инфекцията в детски заведения и училища. Все пак контагиозният индекс е значително по нисък-от 20-40%, в сравнение с вирусните обривни инфекци. В миналото скарлатината се е срещала като епидемии с тежки форми и висок леталитет (до 20%).В настоящето преобладават леки форми, без характерните усложнения и без смъртни случаи. Причината за това се свързва с антибиотичното лечение.

- Как протича тази година грипът - има ли усложнения, много ли са, какви?

- Грипът протича тежко, особено за неваксинирани възрастни лица над 65 години, малките деца (3-6 години) и хората с придружаващи хронични белодробни и сърдечно-съдови заболявания. Лекарите държим в ръцете си противовирусни медикаменти спрямо това заболяване. Опасност обаче има и то от бактериални инфекции, на първо място пневмококова пневмония, особено в рисковите групи. Хубавото е, че с началото на годината стартира Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и пневномоковите инфекции при лица над 65-години. Личните лекари поставят безплатно тези ваксини за своите пациенти и това ще предотврати тежките пневмококови пневмонии при ваксинация срещу пневмококи. А това е основната причина за смъртните случаи.

Други усложнения са отити и синуити, особено в детската възраст. В Инфекциозна болница, към настоящия момент са хоспитализирани пациенти с грип, както деца, така и възрастни. Наблюдават се фебрилни гърчове и обостряне на хронични заболявания.

-Защо КОВИД отстъпи и какво да очакваме следващия сезон?

-Нищо особено не очакваме. Във времето нещата поотихнаха с пандемията. Наистина има КОВИД-19, не бива да си мислим, че той е изчезнал. При нас в лечебното заведение има пациенти с Covid 19, като това са предимно хора с придружаващи тежки заболявания. По лекото протичане позволява това заболяване да се лекува при домашни условия.

Ако ме питате за болестта „X", това означава подготовка на здравните системи за евентуална нова пандемия спрямо неизвестен агент, което ще е риск за общественото здраве. Коментират се различни епидемиологични моменти, диагностични методи и се разработват необходимите мерки за защита. Съвсем наскоро в Инфекциозна болница хоспитализирахме пациент с болест, нетипична за нашата страна, но бързата диагностика ни помогна в потвърждението на заболяването. Пациентът е изписан в добро състояние. Ясно е, че предизвикателствата продължават.

Лек спад на коклюша у нас

Лек спад на коклюша у нас

През последната случаите са 32, което е с 16 по-малко от предходната, общо 146 са те от началото на година досега при само 4 за 2023-та
Сънната апнея - рисков фактор за инфаркт

Сънната апнея - рисков фактор за инфаркт

54% от пациентите със сърдечна недостатъчност имат заболяването, обяснява д-р Петър Калайджиев  от ИСУЛ
Белтък помага за ремонтирането на ДНК

Белтък помага за ремонтирането на ДНК

Раковите заболявания са разнообразни, не е възможно създаване на универсална ваксина срещу тях, казва д-р Радослав Александров
Да се въведат още неонатални скрининги

Да се въведат още неонатални скрининги

Нужни са мултидисциплинарни групи от специалисти за пациентите с редки болести, навършващи пълнолетие, казва проф. Иван Литвиненко
Да има геномни карти и у нас

Да има геномни карти и у нас

Секвенитарме нашата ДНК, така ще подпомогнем изследванията и по-добрата и диагностика на тежки заболявания, казва проф. Радка Кънева
Грипът отшумява

Грипът отшумява

Средната заболеваемост през миналата седмица е била 132.22 на 10 000 души, спрямо 173.64 през предходната, показват данните на НЦЗПБ
Удължават мерките в София-област

Удължават мерките в София-област

Те ще важат до 12 февруари, но консултациите за бременни и кърмачета, както и профилактичните прегледи ще могат да се провеждат при стриктен режим, става ясно от заповед на РЗИ
Какъв морал и етика ще има ИИ зависи от нас

Какъв морал и етика ще има ИИ зависи от нас

Към момента зад експеримента с чипа на Илън Мъск стои ползата, останало е въпрос на регулация, казва акад. Лъчезар Трайков
Грипната епидемия се пречупва

Грипната епидемия се пречупва

Спартанът ще продължи да лети при донорска ситуация от Варна тази година, тъй като първият медицински хеликоптер обхаваща западната част на страната, обясни проф. Илко Гетов
И София обмисля мерки за грипа

И София обмисля мерки за грипа

Към момента епидемия е обявена в 13 области, като Пазарджик я удължава до 9 февруари

1 2 3 4 5 ... 77 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли проблеми с изписването на антибиотици изцяло чрез електронни рецепти?

Април 2024 Предишен Следващ