Лято

Две седмици отпуска не стигат

21-07-2017 08:48
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com
Две седмици отпуска не стигатНе работете „на макс” до последно преди почивката, съветва психотерапевтът проф. Захарина Савова

Дори и да не успеете да отделите време и пари за месец ваканция на Малдивите, да си починете през лятото е просто задължително. За да се заредите не само емоционално, но и физически. Как ни лекува отпуската? И кои са най-честите грешки, заради които не можем да си починем ефективно? Clinica.bg попита психотерапевта проф. Захарина Савова.

Eдни от основните фактори, които ни помагат да си възстановим силите, е продължителността на отпуската, добре подбраното място и компанията, с която сме там, обяснява проф. Захарина Савова. Много е важно да бъдем там, където смятаме, че ще ни бъде хубаво и забавно, а не където е модерно, уточнява психотерапевтът. По думите й, освен отпуската през лятото е хубаво човек и през останалото време да успява

ВИЗИТКА


Проф. Захарина Савова е психотерапевт, с десетки публикации, както и автор на книги. Специализирала е аналитична психотерапия в Швейцария, както и основи на когнитивно-поведенческата психотерапия. Преподава във Факултета по обществено здраве към Медицинския университет в София. Член е на редица асоциации, сред които и Европейската асоциация по телесна психотерапия, както и на Съвета по медицинска наука в МУ.


да си организира 1-2 кратки почивки от по 4-5 дни

А през уикендите така да програмира чистенето у дома и грижите по децата, че да му остават няколко часа за лично време и почивка. Защото е ясно, че не е възможно тялото и душата ни да се възстановят само за 2 седмици почивка за цяла година. 

Много е важна и подготовката преди отпуската. Ако работим на максимална скорост буквално часове преди стегнем куфарите, то в първите 2-3 дни ще се възстановяваме от напрежението, трупано до последно, напомня проф. Савова. Нейният съвет е да се направи по-плавен преход към ваканцията. Задължително е още през отпуската да се забрави проверката на служебния имейл и ако е възможно –

да не се поглежда изобщо към телефона

обяснява проф. Савова.  

Друго, което може да ни навреди и да ни затормози допълнително, е ако се отдадем на условия, коренно различни от това, на което сме свикнали в последните месеци. И след целогодишния усилен труд да прекараме 10 дни в пищен гуляй, нощни забавления и безсъние. Накрая, вместо да си почине, човек ще се чувства още по-уморен.

В последно време има все повече хора, които предпочитат да почиват на къмпинг, а за лукс приемат да са по-близо до природата. Колкото повече време изкарваме далеч от градския ритъм, толкова повече енергия черпим. Ходенето бос по тревата или по пясъка, разходките по плажа, катеренето по планината действително вършат чудеса с тялото и психиката на човек. Къмпингуването ни извежда от задължителното официално поведение – пред палатката или караваната няма значение как изглеждаш, дали ще си с прическа или грим и така можеш наистина да си позволиш да се отпуснеш, казва проф. Савова.

Отпуската е прекрасно време да се погрижим за тялото и здравето си. Например, може

да изградим здравословни навици като разходки, спорт, йога, по-лек хранителен режим

Нещо, за което обикновено нямаме време или желание през останалата част от годината, обяснява проф. Савова. Много е важно обаче навиците да останат и след ваканцията. И ако през отпуската сме изградили хубавата традиция да похапваме плод или ядки вместо шоколад, да пушим по-малко, да медитираме сред природата, защо да го прекъсваме и след като се завърнем на работното място?

И това, разбира се, не  е всичко. През ваканцията стресът намалява, отпадат не само служебните, но и семейните отговорности. По-рядко се налага да готвите и чистите, например. Вероятно едно от най-хубавите неща на ваканцията е, че човек обикновено успява да се наспи. А дори и да посреща изгрева край морето, то ранното ставане не е свързано с бързане за училището/детската градина, задръствания, задачи в офиса…

Добрият сън възстановява изгубените сили и повишава енергията ни

Ваканциите са време не само за почивка, но и за трупане на забавни спомени. Те могат да топлят не само през студената зима, но и през трудните моменти на работа. Мисълта за отминалите прекрасни дни на плажа продължава да произвежда хормоните на щастието в мозъка. Нещо, което може да използвате за „зареждане“ преди важна среща или фирмена презентация.

Успоредно с всичко останало, почивката много често е свързана с пътуване. А то обогатява с нови преживявания, нови срещи, нови емоции. Това, от своя страна, стимулира творческото мислене и да генерира идеи, които могат да се използват в работата или вкъщи. При пътуване, особено на по-екзотични места, човек има шанса да опита и по-различни приключения – като гмуркане, катерене по скали, ориенталски танци – все зареждащи тялото и успокояващи душата преживявания.

Почивката се „грижи“ и за нашия социален живот. Ако през останалото време сме много уморени за вечери с компания и срещи с нови хора, то през ваканцията бихме могли да отделим поглед от телефона, чатенето и социалните мрежи и да пием по една бира с приятели.

 

СЛЕД ВАКАНЦИЯТА


Върнете се в офиса в средата на седмицата
Ако отпуската ви вече е отминала, има и няколко трика, които може да ви помогнат да понесете по-леко завръщането към реалността, т.е. – работата. Не се връщайте в офиса още на следващия ден, след като сте акостирали от морето или слезли от планината.  Ако е възможно, останете поне 2 дни вкъщи, да оправите багажа, да се настроите емоционално за служебните задължения, съветва проф. Захарина Савова. Друг вариант е да се върнете на работа не в понеделник, който и без това е тежък ден, а в средата на седмицата. Така ще имате само 2-3 дни в офиса, преди отново да дойде уикендът и време за малко почивка.

Когато се появите на работното си място, по възможност, не скачайте веднага в  големите обороти – ще хвърлите много енергия, ще се преуморите, а ползите от отпуската бързо ще се изпарят. Направете си план като постепенно увеличавате задачите си до темпото, на което сте свикнали. След почивката със сигурност ще бъдете и по-продуктивни на работа. Когато сте по-продуктивни, сте по-щастливи, а когато сте по-щастливи, надминавате другите в това, което правите. И… не забравяйте да планирате следващата си почивка.Непрекъснато сме в неосъзнато напрежение

Непрекъснато сме в неосъзнато напрежение

Как технологиите промениха ежедневието ни и как  ни се отразява все по-забързания ритъм. Как да се справим с живота на бързи обороти, така че да пощадим психиката си, казва проф. Захарина Савова.
Пет съвета за здравословно хранене

Пет съвета за здравословно хранене

След тежките празнични трапези всеки се зарича да започне диета още на следващия ден. Дали обаче това е решение на въпроса и какво означава рационален режим на хранене, казва СЗО. 

Докато се опитваме да отслабнем, пълнеем

Докато се опитваме да отслабнем, пълнеем

Да изглеждаме добре е важно. С настъпването на студените сезони обаче, всеки започва да се притеснява от килограмите. какво да правим, попитахме диетолога д-р Ипократис Пападимитракос.

Самота мъчи тинейджърите

Самота мъчи тинейджърите

Научете децата си да общуват и ако имат проблеми ги пратете да работят, съветва детският психиатър д-р Здравка Янева

Кожата започва да старее на 35 години

Кожата започва да старее на 35 години

Има ли революция в съвременната дерматология и грижите за лицето, какво да направим, за да запазим красотата на кожата си, попитахме доктор Радина Денкова.

Сиренето менте на отделен щанд

Сиренето менте на отделен щанд

Отпушиха реда за отпуска при осиновяване на дете до 5 години
Бързото отслабване - мит или реалност?

Бързото отслабване - мит или реалност?

Много хора у нас искат да отслабнат, при това бързо, и опитват различни начини. Прилагат се стресиращи гладни и полугладни диети, но без особен успех. Възможно ли е да се разделим с килограмите.

В ритъма на щастието

В ритъма на щастието

За музиката, за спокойствието и начините, чрез които да помогнем сами на себе си, разговаряме с Лилия Ахтарова, директор на Музикотерапевтичен институт - София.
Преодоляваме болката с хипноза

Преодоляваме болката с хипноза

Хипнотерапията позволява на специалистите да ни внушат съвършенството, към което се стремим, и на практика да подготвят съзнанието ни за него. Как става това, разказва психологът Даниела Кермова.

Водна гимнастика за всеки

Водна гимнастика за всеки

Пролетта чука на вратата и все повече хора се замислят за това как ще изглеждат на плажа само след няколко месеца. За водната гимнастика и ползите от нея, разговаряме с треньорката Габриела Панайотова.
1 2 3 4 5 ... 7 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Готова ли е България да се включи в Европейската система за верификация на лекарствата?

Януари 2019