за година

Болниците усвоили 490 млн. повече

22-01-2024 06:17
При среден ръст на плащанията им за 2023 г. по каса от 17%, някои лечебни заведения са достигнали до 60%Болниците усвоили 490 млн. повече
Clinica.bg

press@clinica.bg

С 490 млн. лв. повече са получили болниците за дейността си през миналата година в сравнение с предходната. При среден ръст на плащанията им за 2023 г. със 17% обаче, някои лечебни заведения са реализирали приходи, по-големи с над 60%. Това показват публичните данни на здравната каса за заплатените средства за дейността на болниците през 2023 г. и 2022 г.

Макрорамката


3.332 млрд. лв. е платила здравната каса за дейността на 380 болници през миналата година срещу 2.842 млрд. за 377 през предходната. Разликата е 490 млн. лв. или ръст от 17%. Увеличението на средствата обаче, както обикновено е било непропорционално сред различните лечебни заведения.


Кой - колко


От отрицателни до над 60% варират ръстовете на приходите по здравна каса на болниците през миналата година спрямо предходната.

Болницата с най-голямо увеличение е „Лозенец" (бившата правителствена) в София, която увеличава приходите си на 25.4 млн. лв. от 15 млн. през 202 2 г. или с 66%. На второ място се нарежда „Сърце и мозък" в Бургас, която увеличава постъпленията си през миналата година на 64.3 млн. от 39.4 млн. през предходната или с 62%.

Сред другите лечебни заведения с големи ръстове отново са както частни, така и държавни болници. Така например „Бургасмед" м.г. е заработила по НЗОК 27.2 млн., бележейки ръст от 35%, „Св. Марина" във Варна 100.59, с ръст от 25%, толкова е увеличението и за „Сърце и мозък" в Плевен с 68 млн. за м.г., а „Св. Марина" която отново се намира в Плевен е с ръст от 40% и приходи от 20.6 млн. за 2023 г.

Болницата с най-голям оборот за м.г. е и най-голямата в страната - „Св. Георги" в Пловдив, – 153.8 млн., увеличението там обаче е само 7%. Други две големи частни болници с идентични ръстове от по 24% са „Каспела" в Пловдив с приходи от 56 млн. и „Уни Хоспитъл" в Пазарджик с приходи по каса от 52 млн. и т.н.

Интересна е тенденцията за увеличение на проходите при държавните университетски болници в столицата. Така например ИСУЛ има приходи от 39 млн. и ръст от 30%, а „Александровска" увеличава приходите си с 29% на 58 млн. Макар и по-скромни – от порядъка на 15% - 20%, са ръстовете за други големи лечебни заведения в столицата като НКБ, „Св. Ив. Рилски", „Св. Анна", „Софиямед", „Токуда" и т.н. На този фон изглежда странно намалението на приходите в Пирогов от над 100 млн. за 2022 г. на 98 млн. лв. през миналата. Положителни са и тенденциите (с ръстове поне от 17%, колкото и на общите средства) при не малко от областните болници в Пазарджик, Сливен, Пловдив, Русе и т.н.


Причините за разликите


Ръстът в приходите на болниците през 2023 г. е генериран от две основни неща – брой хоспитализации и от последното увеличение на КП през есента на 2022 г. с 8%. Тоест, болниците, които са отчели, че са лекували повече пациенти, както и по по-добре платени пътеки, са получили повече приходи от НЗОК. Третата причина, която е оказала влияние, е очакваното развитие на дейността при новите лечебни заведения, тези случаи обаче са единици. През миналата година трябваше да има възможност и за допълнителни стимули за болниците в отдалечените региони, както и за тези с комплексна дейност, но реално това финансиране почти не успя да се реализира. То обаче ще окаже минимално въздействие през тази за държавните и общинските лечебни заведения, които реално отговарят на критериите и за които са предвидени 2 по 60 млн. лв. в бюджета на НЗОК.


ТОП-10 по приходи за 2023 г.

1. „Св. Георги", Пловдив – 153.8 млн.

2. „АджибадемСитиКлиникТокуда", София - 101.1 млн.

3. „Св. Марина", Варна – 100.5 млн.

4. „Пирогов", София – 97.8 млн.

5. „Софиямед", София – 88 млн.

6. „Пълмед", Пловдив – 79 млн.

7. „Сърце и мозък", Плевен – 68.3 млн.

8. „Св. Ив. Рилски", София – 66.3 млн.

9. „Сърце и мозък", Бургас – 64.3 млн.

10. „АджибадемСитиКлиник", София – 62.8 млн.
Източник: НЗОК


Бойко Пенков поема лекарствата

Бойко Пенков поема лекарствата

Болниците се поделят между него и д-р Стефановски, а Добромира Карева ще отговаря за общественото здраве

Финално одобриха съюза на фелдшерите

Финално одобриха съюза на фелдшерите

Депутатите гласуваха законовите поправки единодушно в пленарна зала, въпреки че ефектът от тях е спорен
Няма финансово престъпление в Пирогов

Няма финансово престъпление в Пирогов

От държавното обвинение са отказали да образуват наказателно производство срещу директора на болницата по изпратените сигнали, съобщиха от здравното ведомство

Държавата е длъжник в имунопрофилактиката

Държавата е длъжник в имунопрофилактиката

Няма устойчива информационна кампания, губим време с повече рецепти за новите безплатни лекарства, казва д-р Гергана Николова
Фелдшерите все по-близо до своя организация

Фелдшерите все по-близо до своя организация

Зелена светлина и за мобилните амбулатории, но от 2025 година, депутатите от здравната комисия одобриха на второ четене и тези поправки в ЗЗ
УМБАЛ-Плевен с нов директор

УМБАЛ-Плевен с нов директор

Той е доц. Александър Вълков, а за представител на държавата е избран проф. Добромир Димитров, става ясно от резултатите от конкурса на МЗ
Boehringer отчете ръст на продажбите

Boehringer отчете ръст на продажбите

Фармацевтичната компания обяви увеличение на нетните приходи с 9,7% до 25.6 млрд. евро през 2023 г.
НЗОК с нова е-услуга за българи в чужбина

НЗОК с нова е-услуга за българи в чужбина

Тя ще дава информация за здравноосигурителния статус на хора, които се осигуряват в друга държава от ЕС

МЗ обяви конкурс за Пирогов

МЗ обяви конкурс за Пирогов

Това е началото на рокадите в най-големите държавни болници, предстоят още редица смени заради изтеклите мандати на директорите им
Решението на КС обслужи икономически интереси

Решението на КС обслужи икономически интереси

Преди дни КС отмени лимитите на болниците по здравна каса. Какво следва оттук нататък, има ли рискове пред фонда и пациентите и кои са те, попитахме адвокат Мария Петрова.

1 2 3 4 5 ... 529 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ