старт

Записват за европейските игри за трансплантирани

17-01-2024 14:32
Участниците ще бъдат регистрирани чрез официални уебсайт на първенството, то ще е в 14 дисциплини в Лисабон през месец юлиЗаписват за европейските игри за трансплантирани
Clinica.bg

press@clinica.bg
Започна записването за Европейските игри за трансплантирани в Лисабон, които ще се проведат от 21 до 28 юли. То ще е в 14 дисциплини. Участниците ще бъдат регистрирани чрез официални уебсайт на първенството. Това съобщи председателят на Пациентските организация „Заедно с теб" Пенка Георгиева.
„В тях, освен трансплантирани, могат да очастват и диализирани пациенти", уточни тя. Надпреварата ще е в лека атлетика, тенис, тенис на маса, бадминтон, плуване, мини маратон, дартс, голф, колоездене, волейбол или плажен волейбол, боулинг с десет кегли, петанк и виртуален триатлон.

 

Алиансът на трансплантираните

 

и оперираните - АТО „Бъдеще за всички", в качеството си на член на Европейската федерация на трансплантирани сърце и бял дроб (EHLTF), организира участието на български отбор. Правилата и регламентите за участие в първенството са приети от Общото събрание на европейските организации през декември миналата година.

 

То е мултидисциплинарно

 

спортно състезание, организирано от Европейската спортна федерация по трансплантация и диализа (ETDSF) и Европейската федерация на трансплантирани сърце и бял дроб (EHLTF) с местния организационен комитет (LOC), поясниха от „Заедно с теб".

 

От АТО „Бъдеще за всички" 

 

отправят покана за участие към директоран а Изпълнителната агенция „Маедицински надзор" д-р Иванка Динева. „Нека се обединим заедно с благодарност към близките на донорите и медиците, ангажирани към донорството и трансплантациите", призовават оттам. Организатор и мениджър на участниците за България е Евгени Георгиев, който е с трансплантирано сърце. Той е и почетен председател на алианса. 

 

Заявлнията за участие и въпроси

 

могат да бъдат изпращани на мейл: ato_patients@abv.bg и на телефон 0887929039. Всяка регистрация трябва да бъде потвърдена от Георгиев, за да се гарантира, че участникът е легитимен и че всички формуляри са попълнени правилно преди окончателното им изпращане до местния Организационен комитет (LOC).

 

Изискванията са спортистът да има 

 

шест месеца, но за предпочитане е една година след трансплантацията, а този на диализа да е поне шест месеца на тази процедур Освен това, състезателят трябва да е медицински годен и да е тренирал в дисциплините, включени в първенството.


„Св. Марина

„Св. Марина" в Европейското дружество по костно-мозъчни трансплантации

По този начин ще се помогне на професионалното развитие на лекарите и медицинските сестри в болницата

Трансплантациите са мерило за здравната система

Трансплантациите са мерило за здравната система

Координаторите по донорство да се сменят периодично, защото се изчерпват след две години, казва проф. Никола Владов
Трима българи с нов шанс за живот

Трима българи с нов шанс за живот

Донорска ситуация в Пирогов даде възможност за трансплантации на два бъбрека в Александровска  болница и черен дроб във ВМА
11 атлети в евроигрите за трансплантирани

11 атлети в евроигрите за трансплантирани

Толкова ще са участниците в българския тим, състезанието ще се проведе в Лисабон от 21 до 27 юли
Kостно-мозъчните транплантации на деца тръгнаха

Kостно-мозъчните транплантации на деца тръгнаха

Те се извършваха в ИСУЛ, но бяха спрени повече от година заради проблеми в клиниката, след редица усилия на лечебнто заведение, първата интервенция е факт
Сложиха бъбрек от прасе на човек

Сложиха бъбрек от прасе на човек

Това се случва за първи път, реципиентът е 62-годишен мъж, съобщиха от лекари от болницата в Бостън, където е извършена операцията
Координаторите нямат стимул да откриват донори

Координаторите нямат стимул да откриват донори

На пръстите на едната ръка са тези, които се занимават активно с тази дейност, трансплантациите да се отделят от ИАМН, казда д-р Данчо Данаилов
Изписаха пациента с трансплантирано сърце

Изписаха пациента с трансплантирано сърце

Той е първият за 2024 г., излиза от продължителния болничен престой в добро състояние, съобщиха от УМБАЛ „Св. Екатерина"
Трима получиха шанс за живот

Трима получиха шанс за живот

Това стана след първата донорска ситуация за тази година, тя бе реализирана в Силистра от екипите на 4 болници
Жена с трансплантиран черен дроб стана майка

Жена с трансплантиран черен дроб стана майка

Две години след успешната операция във ВМА 29-годишната Петя Йорданова ражда здраво момиченце в Майчин дом
1 2 3 4 5 ... 30 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ