Меню
Ориентир

Как да откриете добрата кардиохирургия

20-07-2017 13:10
Въпросникът в помощ на пациентите е подготвен от Бостънската детска болницаКак да откриете добрата кардиохирургия
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Развитието на медицината и на здравеопазването дава по-големи възможности за лечение на пациентите, но и все по-често ги поставя в трудни ситуации. Една от тях е как да изберат подходящата болница измежду всички налични варианти. Тази тема е изключително актуална за нашата страна, където броят им надхвърля 360. Освен това всяка година лечебните заведения откриват нови дейности без да е ясно доколко адекватен е кадровият и технологичен ресурс, с който разполагат, както и има ли подобни медицински потребности. Затова решихме да ви запознаем със седемте въпроса на Бостънската детска болница, които е препоръчително родителите да зададат, ако търсят кардиохирургичен център за техния малчуган. Същите обаче спокойно могат да бъдат ориентир и за всеки възрастен пациент, който има нужда от кардиохирургия, а в България техният брой гони 10.

1. Какъв е обемът на сърдечните операции (на вродени малформации) във вашата болница?


Пояснение: Колкото по-често специалистите извършват една операция, толкова по-често те знаят как да реагират. Според американските стандарти един център има висок обем на операции, ако за година в него се извършват поне 250 интервенции.


2. Колко кардиохирурзи работят в болницата?


Пояснение: Колкото повече са кардиохирурзите, толкова повече опит и други специалисти има в това лечебно заведение. Всичко това дава възможност пациентите да получат най-добрата експертиза и лечение, както и по-богати възможности за избор на дата за самата операция.


3. Има ли в болницата съответното (детско) кардиологично интензивно отделение?


Пояснение: Наличието му гарантира, че пациентът ще се наблюдава отблизо от специалисти, които са обучени за уникалните нужди на този човек. Също така, че отделението е обрудвано със специфичната апаратура за тези състояния, което гарантира, че  винаги ще е налице незабавна медицинска помощ.


4. Има ли в болницата наличен реаниматор 24 часа 7 дни в седмицата?


Пояснение: Колкото повече напредва кардиохирургията, толкова повече се увеличава нуждата от добри интензивни грижи след операцията. Наличието на реаниматор 24 часа 7 дни в седмицата означава, че нужните грижи ще са налице.


5. Има ли в болницата съответния (детски) анестезиологичен екип?


Пояснение: Упойката е особено важна за пациентите със сърдечни проблеми. Всеки един реагира различно на анестезията и има нужда от уникални грижи.


6. Болницата участва ли в базата с данни на Сдружението на гръдните хирурзи?


Пояснение: В САЩ Сдружението на гръдните хирурзи поддържа най-голямата база с данни в Северна Америка за резултатите от лечението в отделните болници. Информацията е публична и всеки пациент може да провери колко добре се справя съответната болница. За съжаление, у нас тези данни продължават да бъдат тайна.


7. Колко сложен е случаят и дали процентът на очаквания резултат от операцията е по-висок от регистрираното ниво на смъртност?


Пояснение: Всеки пациент е уникален и може да има различни специфики, които да правят случая му повече или по-малко сложен. Затова съществува скала, по която се оценява трудността на всеки случай, тя е от 1 до 5 и на нейна база се пресмята очакваното ниво на смъртност. Ако стойността му в болницата е равно или по-ниско отколкото, генерираното по скалата, значи лечебното заведение се справя много добре.

Бележкa на автора

За съжаление, дори да знаят верните въпроси, у нас пациентите и близките им почти никога не могат да получат нужните отговори. Причината е, че в страната няма публична информация за резултатите от лечението на нито една болница. Въпреки резистентността, която често среща от страна на част от медицинското съсловие, Clinica.bg се опитва да хвърли светлина върху тази важна за цялото ни общество тема. Постижение до момента за нас са резултатите от успеваемостта на клиниките за репродуктивна медицина, които публикувахме, благодарение на данните от Изпълнителната агенция по трансплантации. Също така и информацията за процента тромболизи за всяка една болница в страната, която също направихме публична. Тази цифра е своеобразен показател за степента на иновативно лечение на инсултите, което се осъществява у нас.
В това отношение сме изключително признателни за ползотворното сътрудничество на Българското дружество по неврология и НЗОК, която ни предоставя данните. Надяваме се занапред да срещнем и други съмишленици в тази трудна кауза - осветляването на резултатите от лечението в България. Смятаме, че това е единственият верен път за реалното подобряване на качеството на медицинската грижа в страната и повишаване на самосъзнанието, както на лекарите, така и на пациентите. Оставаме с протегната ръка към всички вас!


Нов тайминг за Детската болница

Нов тайминг за Детската болница

До два месеца трябва да е готов плана за капацитета, чието създаване е следваща стъпка за изграждането й
НЗОК плаща за още 460 легла

НЗОК плаща за още 460 легла

Ръстът е спрямо октомври 2023 г., а средната използваемост на базата в болниците продължава да е нездравословно ниска - под 50%, показват актуалните данни
Живеем средно до 73.5 години

Живеем средно до 73.5 години

Продължителността се е увеличила спрямо 2020 г. и е намаляла спрямо 2013 г., показват данните на НСИ
Тази седмица бе направена първата детска операция на сърце за май

Тази седмица бе направена първата детска операция на сърце за май

В клиниката липсват 8 сестри, има нещо, което не ги мотивира да са там и ние искаме тази причина да бъде изчистена, казва Цветослав Найденов

Половината заповеди за лечение в чужбина са за лекарства

Половината заповеди за лечение в чужбина са за лекарства

Над 77 млн. е дала здравната каса миналата година, близо 97% от тях са отишли за медикаменти и медицински изделия, същото е и през тази

Две болници с диамантена награда за инсулти

Две болници с диамантена награда за инсулти

Те се връчват от Европейското организация по инсулт за извършване на висок брой тромболизи
Родените бебета в България намаляват

Родените бебета в България намаляват

През миналата година са се появили 57 197 деца, но 6070 от тях са проплакали в чужбина, показват официалните данни на НСИ
Касата с е-карта на болниците и медиците

Касата с е-карта на болниците и медиците

В нея ще има интерактивно предоставяне на информация за договорни партньори, брой легла, а с времето ще се надгражда

Болниците с рекордни приходи за април

Болниците с рекордни приходи за април

Здравната каса е платила на лечебните заведения 406 млн., бюджетът й за годината няма да издържи без алтернатива на лимитите
Гинеколог поема строежа на детска болница

Гинеколог поема строежа на детска болница

На мястото на Николай Борисов в държавната компания застава д-р Влатко Глигоров, съобщиха от здравното министерство

1 2 3 4 5 ... 502 »
открийте болница
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ