Наука

Българи откриха как възникват деменциите

31-03-2016 15:32
Българи откриха как възникват деменциите Отговорни са няколко гена, които действат паралелно, казва проф. Лъчезар Трайков
Нов механизъм на възникване на фамилни форми на деменция е намерен от български учени. Зад революционното откритие седи екипът на проф. Лъчезар Трайков от „Александровска болница". То ще бъде оповестено пред научните среди в събота.

При много от наследствените случаи на деменции досега не бяха открити генетичните причини за възникването им. Учените смятаха, че те се дължат на дефект в определен ген. За първи път в света проф. Трайков и неговите колеги в колаборация с международин екип от генетични и невропатологични учени откриха нов механизъм на възникване на фамилни форми на деменция.

Проучването показа, че има участие на дефекти в няколко гена, които действат паралелно и водят до настъпване на симптомите на заболяването във фамилията, обясни проф. Трайков. Според него това откритие ще доведе до революция в разбирането на механизмите на появата на фамилните форми на заболяванията. То може да разбули и причината за много от наследствените форми на невродегенеративни заболявания без изяснен генетичен дефект. Стремежът на специалистите е в кратък срок генетичната диагноза да се превърне в рутинно изследване, достъпно за всички семейства.

Тези открития ще предизивкат и промени в лечението на пациентите. От изключителна важност е въпросът каква да бъде терапията при генетично доказаните форми, за което се развива съвсем ново направление, каза проф. Трайков. През последните години са формирани международни мрежи за проследяване на членовете на семействата с наследствени форми на заболявания с деменция. Чрез тях могат да се установят най-ранните белези на заболяването, до 20 години преди появата на първите му симптоми. Благодарение на това ще се въведе нов вид лечение за роднините на тези, които са носители на генетичния дефект. То ще започва около 10-15 години по-рано от очакваното начало на симптомите. Този проект е уникална възможност за терапевтични въздействия за семейства, при които са открити генетични дефекти.

Според проф. Трайков има възможност чрез откритията в генетиката да се създадат модели за диагностика, скриниране и терапия на ранните атипични форми на деменция. Налице е уникален шанс „Александровска" да стане референтен център с европейско значение в тези актуални и динамично развиващи се научни проучвания, каза той.

През тази година у нас започва и проект, финансиран от Министерството на образованието на Германия, който има за цел да хармонизира клиничните, невропсихологичните, лабораторните и невроизобразяващите методи между страните за ранната диагноза и грижи за пациенти с деменция. Също от 2016 г. е в ход и международен мултидисциплинарен проект, финансиран от Международната агенция за атомна енергия. Той е насочен към диференциална диагноза на различните видове демеции в най-ранните пре-дементни фази на заболяването.Злокачественото хематологично заболяване вече не е присъда

Злокачественото хематологично заболяване вече не е присъда

10.5% от българите възприемат злокачествените заболявания на кръвта като лечими, a симптомите на онкохематологичните заболявания не са ясни за населението. Това стана ясно при скорошно проучване по темата. Какво е характерно за тази диагноза, какъв е напредъка на лечението, попитахме д-р Бранимир Спасов, директор на НСБАЛХЗ в София.
Искат разделяне на КП за рак на гърдата

Искат разделяне на КП за рак на гърдата

НЗОК да поеме имплантите при пациенти с мастектомия, настояват хирурзи-мамолози
София - европейска столица на неврохирургията 2022 г.

София - европейска столица на неврохирургията 2022 г.

Преборихме се с конкуренцията на Барселона и Тел Авив
Инжекции помагат при диабетна макулопатия

Инжекции помагат при диабетна макулопатия

Ако остане нелекувана, диабетната ретинопатия може да предизвика слепота, каза д-р Здравков
Контрацепцията не променя раждаемостта в  държавата

Контрацепцията не променя раждаемостта в държавата

Първите сексуални контакти са на около 13 годишна възраст и то не само при малцинствените групи, каза д-р Диков
10.5 % смятат рака на кръвта за лечим

10.5 % смятат рака на кръвта за лечим

Това сочат резултатите от социологическо проучване на агенция ЕСТАТ
Исхемичната болест  и рисковете които крие тя

Исхемичната болест и рисковете които крие тя

Контролът на исхемичната болест на сърцето може да предотврати миокарден инфаркт, казва д-р Тодор Банов
Световъртежът не е болест

Световъртежът не е болест

Той може да се облекчи с наместване на отолитните фрагменти във вътрешното ухо, каза д-р Димитър Сянков
Отстраниха миома с размерите на бебе

Отстраниха миома с размерите на бебе

Хирурзите в МБАЛ „Надежда" са направили сложна операция след няколко кръвопреливания
Пет деца със спинална мускулна атрофия ще се лекуват у нас

Пет деца със спинална мускулна атрофия ще се лекуват у нас

На 11 септември проф. Иван Литвиненко ще постави инжекцията "Спинраза" на две българчета
1 2 3 4 5 ... 38 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019