Интервю

Да си акушерка е призвание

19-01-2024 06:06
Професията ни обаче не е атрактивна заради заплащането и не се познава достатъчно от обществото, казва Надежда ХристоваДа си акушерка е призвание
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Бабин ден - Денят на родилната помощ, е на 21 януари. Какво е да си акушерка днес, какви са проблемите и защо тези специалисти недостигат, трябва ли да имат повече права по време на раждането, каква е разликата в системата и родилките сега и преди двадесет години, лекарите научиха ли се да ги уважават. Това попитахме Надежда Христова. Тя е старша акушерка в най-голямата АГ-болница в страната - "Майчин дом".
- Госпожо Христова, какво е да си акушерка днес, как минава денят Ви?

- Акушерската професия е призвание, за мен е точно такава.Винаги съм искала да работя точно това. Не мога да кажа какво ме е привличало. Вероятно жаланието да си до тайнството на живота, на неговото раждане и дори да участваш в него. Безспорно, това е магия, вълшебство. Според мен независимо, от трудностите има ли човек признание, устоява и не се отказва от благородството точно на акушерската професия. Аз не мисля, че мога да я напусна, защото радостта да посрещнеш новия живот е неописуема. Независимо, че се намираме във време, в което всички са компетентни по всички въпроси, това тайнство и тази магия остават. Сега комуникацията ни с пациентките е много по-сериозна. Те имат много повече въпроси, защото са много по-осведомени от преди двадесет години. Друг е въпросът дали са почерпили знания от достоверни или недотам достоверни източници. Брементите и родилките обаче знаят много повече отколкото жените преди няколко десетилетия. Така общуването е много по-лесно и разбираемо.

Ние, колегите, се шегуваме помежду си, че за нас всеки ден е празник, защото по време на дежурство присъстваме на няколко рожденни дни. Затова и нашата работа е интересна. Всяка от нас, акушерките, има своите задължения, поема ги и ги изпълнява. Стараем се да имаме максимално професионално поведение, за да създадем комфорт у раждащата жена и да дадем максимално доброто от нас на раждащато се дете. Ето така минава и моят работен ден. Той е и празник, и безпокойство, но и радост от успеха след раждането на новия живот.

- Какви са проблемите, защо няма достатъчно акушерки?

- Проблем е, че професията акушерка все още не е атрактивна, защото не се познава, като цяло, от обществото. Според мен, за да се преодолее това незнание е необходима сериозна държвана политика. Необходимо е хората да бъдат наясно с необходимостта от нас, от нашата работа, че не сме нещо като медицински сестри, а имаме повече компетентности, които ни доближават до лекарската професия. Важността на тази специалност е огромна, но тя не се популяризира добре. Тя не е добре позната нито от бъдещите студенти, нито от бременните и техните семейства. В повечето случаи бъдещите майки научават за нас и ключовата ни роля едва, когато влязат в болницата. Ние сме човекът, който е до жената, когато тя вече е в родилната зала, но малцина знаят това. До скоро нямаше много възможности за надграждащо обучение, което също беше проблем. Той обаче напоследък постепенно се преодолява. Организират се курсове, семинари, конгреси, на които ние можем да участваме и да научаваме нови неща, свързани с нашата професия. Тези пърив опити за надграждащо обучение са обнадеждаващи. Акушерките обаче трябва да бъдат стимулиране да надграждат това свое образование, както е при лекарите. Няма как да бъде премълчана финансовата страна, ниското заплащане, заради които няма достатъчно кандидати за специалността акушерство в колежите. Логично е, че няма ли добро заплащане, няма и интерес. Определено професията трябва да се популяризира, като обаче се предложат и по-високи заплати. Така ще могат да бъдат привлечени нови кадри. Към проблемите се прибавя и този, че пациентките вече имат възможност да избират и посещават прекалено много болници. В заплащането на работещите в различните лечебните заведения няма големи разлики. Големият им брой обаче обуславя нуждата от повече кадри и концентрирането им в големите градове и оголването на държавни и общински болници.

- Каква е разликата сега и преди 20 години в системата и сред родилките?

- За разлика от преди двадесет и повече години, в момента семействата и младите жени планират раждането на първо дете на доста по-късно години. Това е предпоставка за повече усложнения по време на една бременност и раждане, по-висок процент Цезареви сечения във връзка с придружаващи заболявания заради възрастта. Намалената раждаемост в по-млада възраст и увеличаване на тази в по-късна са в резултат на липсата на социална политика от страна на държавата, като цяло. Трябва да се стимулират ранната раждаемост и многодетството в семействата. В миналото е имало държавни политики, грижи в тази насока, но сега те не са достатъчно. Липсват достатъчно места в детските градини, трудности за записване на училище. Няма как тези неща да не кара интелигентни хора да не се замислат и да отложат създаването на потомство за по-късен етап в живота си. Това води след себе си и редица предизвикателства в здравната система, защото едно е да роди жена на 20 и съвсем друго на 40 години, когато вече има придружаващи заболявания. Така се стига и до повече усложнения, рискове и изразходване на повече финансови средства.

- Лекарите научиха ли се да ги уважават акушерките?

- Не бих искала да навлизам в полемика, но не бих казала, че те ни подценяват. По-скоро има нужда от още екипна работа, от още по-добра комуникация, за да станем наистина едно цяло. Хубовото при нас, в „Майчин дом" е, че винаги сме били и сме уважавани от лекарите. Имаме разбирателство и работив в екип. Ние сме взаимно свързани в работата си – нещо, на което трябва да се учат и младите колеги.

- Трябва ли да бъдат дадени повече права на акушерките по време на раждането?

- Смятам, че трябва да имаме малко повече права в родилната зала. Не бива да сме на втори план. За разлика от България, в Европа моделът предоставя повече самостоятелност на акушерката. Там тя обикновено води нормалните раждания, които са без усложнения, а лекарят консултира и действа при по-сложните ситуации. Би могло да се помисли това да се случи и у нас.

- Кое раждане няма да забравите?

- Това са все раждания с усложнения, по време на които сме се борили и за родилките. За радост те всички завършваха с щастлив край. Не бих искала обаче да споделя нито едно от тях, за да не плаша бъдещите майки. Те трябва да са сигурни, че екипите ни са професионалисти на ниво и когато раждането започне, ще бъдат в сигурни ръце.

- Колко бебета се родиха от 1 януари досега?

- От началото на годината досега в „Майчин дом" се родиха около 170 бебета, което е сериозен брой. Ние винаги сме били водеща болница, хората ни се доверяват, предпочитат ни. Затова и раждаемостта при нас е висока. Ползвам случая да поздравя колегите с предстоящия Бабин ден. Пожелавам им да са здрави, да имат здрави родилки и здрави доносени деца!


Няма финансово престъпление в Пирогов

Няма финансово престъпление в Пирогов

От държавното обвинение са отказали да образуват наказателно производство срещу директора на болницата по изпратените сигнали, съобщиха от здравното ведомство

Назначихме резерви членове в ТЕЛК

Назначихме резерви членове в ТЕЛК

Стараем се да няма забавяния, годишно се издават 2 000 – 2 200 експертни решения, имаме четирима секретари, казва д-р Красимира Ковачка
НЗОК с нова е-услуга за българи в чужбина

НЗОК с нова е-услуга за българи в чужбина

Тя ще дава информация за здравноосигурителния статус на хора, които се осигуряват в друга държава от ЕС

Новите разпоредби профанизират ТЕЛК

Новите разпоредби профанизират ТЕЛК

Издаването на експертни решения е високо отговорна дейност, не може да я извършват некомпетентни хора, казва д-р Александър Величков
Има ли чадър над (избрани) болници

Има ли чадър над (избрани) болници

Или защо МЗ и ИАМН отказват да кажат какви са потребностите от създаването на нови лечебни заведения в страната и има ли кадри за всички

Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Заради липсата на сестри те бяха временно спрени, започват на непълен оборот от понеделник, съобщиха от НКБ

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Преработеният вариант се състои от малко над 50 страници общи насоки, той мина с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

Слонът в стаята е липсата на превенция

Слонът в стаята е липсата на превенция

Тази седмица Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) навърши 50 години. Малко или много са те, какво бе постигнато за половин век и какво предстои. Това попитахме проф. Иван Груев. Той е научен секретар на дружеството.

Невъзможното обръщане на пирамидата

Невъзможното обръщане на пирамидата

Клиничните и амбулаторните процедури не намалиха дела на болничното лечение, само го дублираха

(Не)успешен гамбит с шефа на НЗОК

(Не)успешен гамбит с шефа на НЗОК

От ГЕРБ поискаха да се гласува оставката на Станимир Михайлов, междувременно той я оттегли, развръзката предстои

1 2 3 4 5 ... 170 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ