Реакция

Не ни убивайте, че страдаме за неродените си деца

20-07-2017 10:35
Ще продължаваме да настояваме ин витро клиниките да обявяват успеваемостта си всяка година, категорични са пациентитеНе ни убивайте, че страдаме за неродените си деца
Clinica.bg

press@clinica.bg
С разкритията си, че ин витро клиники работят непрозрачно и правят процедури без нужда пациентите от сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром" разбуниха духовете. И станаха мишена на атаки. Какво подхранва упоритостта им да настояват за нови, по-строги правила за работа на ин витро центровете? Clinica.bg публикува едно към едно декларацията на Управителния съвет на сдружението.

Сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром” на свое заседание на УС реши да отправи следното разяснение за медиите и обществеността:

 

Настояваме:


1. Настояваме за осигуряване достъпа на етични консултанти, пациентски помощници, психолози и пациентски застъпници до клиниките за ин-витро процедури. Настояваме да се въведат в етичните кодекси на болниците клаузи относно тяхната работа с цел да се подобри разбирането между лекарите и пациентите, те да говорят на един език, да се възвърне доверието на пациентите в лекарите и да се намерят ресурси за това лекарите да бъдат обучени да говорят по-разбираемо на пациентите, с уважение, с търпение.

2. Да бъде гарантиран достъпът на пациентите, нуждаещи се от ин-витро процедури, до медицинската документация, свързана с неговото лечение и анамнеза, независимо дали пациентът е бил в болнично или в извънболнично лечебно заведение. Значението на документите е с оглед създаване на сигурност в пациентите, че им е оказана медицинска помощ в обем и качество, определени в НРД и сключения индивидуален договор. Амбулаторен лист да се издава след всеки преглед, а не след "серия от посещения".

3. Настояваме за по-добрата проследяемост на процедурите и за по-добра информираност на пациентите. 

4. Клиниките ежегодно да обявяват  статистика за своята успеваемост за по-голяма прозрачност и за да се реши проблемът със създалото се напрежение сред недоволните пациенти на 33-те ин-витро клиники.

5. Комисиите за здравни технологии да допуснат пациенти на ин-витро клиниките при разискване на въпроси, свързани с ин-витро манипулации. При определяне на пациенти, които да участват в тези комисии и при определяне на позицията на пицентите да се вземе мнението и на недоволните пациенти.

6. Бихме искали да се гарантира на неудовлетворените пациенти на ин-витро клиниките, че могат да подават сигнали за нередности в Здравен.отзив, без да се страхуват, че информацията ще бъде използвана срещу тях и това ще доведе до невъзможност да се лекуват в България или до други негативи.

7. Бихме искали истерията и кампанията, която тече в пациентския сектор в момента срещу сдружението ни да бъде спряна и пациентските организации да бъдат разглеждани равностойно, за да имат право да защитават пациентите, които са се обърнали към тях. Ние не сме врагове на нашите заинтересовани страни „Зачатие“, „Искам бебе“, „Майки за донорство“ и НПО. Нека спре атаката срещу нашите пациенти, срещу мен, срещу сдружението, нека спрат заплахите, обидите, в името на това всеки пациентски лидер да има право на достойнство, смелост, доблест, за да защитава каузите на организацията си, без компромиси и непрекъснат натиск за „политическа коректност“. Нашата болка е свързана с това, че и поради всичките тези неуредици ние страдаме за нашето неродено дете. Не ни убивайте заради това, моля.

 

Към сдружението от около 2 години е създадена секция „Репродуктивни проблеми на жени с метаболитни заболявания“ и проблемите, изложени в становището, обхващат както секцията, така и други жени, нуждаещи се от медицинските услуги на ин-витро центровете. Те сами дойдоха при нас и ние имаме право да ги защитаваме, след като те са търсили и не са намерили разбиране и защита другаде.

 

Според нас:

1. Редица ин витро центрове в България не издават амбулаторни листове с детайлно описание на манипулациите и процедурите, свързани с ин-витро процедурите. Това касае например гинекологични прегледи, разпечатки от извършените ехографиите, манипулации като брой антрални фоликули, разположение, размери на яйчниците, размер на матката и лигавицата на матката.
2. Липсата на медицински документи или непълните такива затруднява лечението на пациентите, ако те преминат в друга болница или клиника.

 

С уважение:

 

Мариана Александрова,
Управител на сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром”


ЦАР навършва 15 години

ЦАР навършва 15 години

За това време фондът е помогнал на 38 000 двойки за инвитро, родили са се 16600 бебетата

Искаме индексация на цените за инвитро с 20%

Искаме индексация на цените за инвитро с 20%

Нов стандарт по асистирана репродукция предлагат здравните власти. Ще се отрази ли той на Центъра за асистирана репродукция и как, очакват ли се промени във финансирането на процедурите за ин витро заради покачването на цените, добро ли е качеството на тази дейност в страната, попитахме д-р Мария Георгиева, директор на ЦАР.

25% от държавното инвитро свършва с бебе

25% от държавното инвитро свършва с бебе

Успеваемостта на различните центрове варира от 0 до 50 процента, а в някои от тях са правени едва по два-три опита
Първото ин витро беше в Медицинска академия

Първото ин витро беше в Медицинска академия

Тази година се навършват 30 години от създаването на първото бебе ин витро в България. Каква точно е историята, разказва проф. Атанас Щерев, който е „бащата" на този метод у нас.

Най-подходящо е да родите между 24 и 25 години

Най-подходящо е да родите между 24 и 25 години

Кога е наистина късно за дете, защо, каква е промяната и как намаляват възможностите за забременяване по естествен път, разказва д-р Мефтуне Шефкетова. 

Откриват още една ин витро клиника

Откриват още една ин витро клиника

С нея броят на центровете за репродуктивно здраве у нас стават 37

Половината безплодни бракове са заради мъжа

Половината безплодни бракове са заради мъжа

Менопаузата подранява с пет години и настъпва средно на 47, казват специалистите
Бърза писта за клиниките до парите за ин витро

Бърза писта за клиниките до парите за ин витро

Нови редакции в правилника на Центъра за асистирана репродукция подпомагат договорните му партньори без опит
Раждането след 35 е по-рисково

Раждането след 35 е по-рисково

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, за да имаме здраво бебе, потърсихме д-р Румен Велев

Бременността под лупа

Бременността под лупа

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, попитахме д-р Румен Велев.

1 2 3 4 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ