Реакция

Не ни убивайте, че страдаме за неродените си деца

20-07-2017 10:35
Clinica.bg

press@clinica.bg
Не ни убивайте, че страдаме за неродените си децаЩе продължаваме да настояваме ин витро клиниките да обявяват успеваемостта си всяка година, категорични са пациентите
С разкритията си, че ин витро клиники работят непрозрачно и правят процедури без нужда пациентите от сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром" разбуниха духовете. И станаха мишена на атаки. Какво подхранва упоритостта им да настояват за нови, по-строги правила за работа на ин витро центровете? Clinica.bg публикува едно към едно декларацията на Управителния съвет на сдружението.

Сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром” на свое заседание на УС реши да отправи следното разяснение за медиите и обществеността:

 

Настояваме:


1. Настояваме за осигуряване достъпа на етични консултанти, пациентски помощници, психолози и пациентски застъпници до клиниките за ин-витро процедури. Настояваме да се въведат в етичните кодекси на болниците клаузи относно тяхната работа с цел да се подобри разбирането между лекарите и пациентите, те да говорят на един език, да се възвърне доверието на пациентите в лекарите и да се намерят ресурси за това лекарите да бъдат обучени да говорят по-разбираемо на пациентите, с уважение, с търпение.

2. Да бъде гарантиран достъпът на пациентите, нуждаещи се от ин-витро процедури, до медицинската документация, свързана с неговото лечение и анамнеза, независимо дали пациентът е бил в болнично или в извънболнично лечебно заведение. Значението на документите е с оглед създаване на сигурност в пациентите, че им е оказана медицинска помощ в обем и качество, определени в НРД и сключения индивидуален договор. Амбулаторен лист да се издава след всеки преглед, а не след "серия от посещения".

3. Настояваме за по-добрата проследяемост на процедурите и за по-добра информираност на пациентите. 

4. Клиниките ежегодно да обявяват  статистика за своята успеваемост за по-голяма прозрачност и за да се реши проблемът със създалото се напрежение сред недоволните пациенти на 33-те ин-витро клиники.

5. Комисиите за здравни технологии да допуснат пациенти на ин-витро клиниките при разискване на въпроси, свързани с ин-витро манипулации. При определяне на пациенти, които да участват в тези комисии и при определяне на позицията на пицентите да се вземе мнението и на недоволните пациенти.

6. Бихме искали да се гарантира на неудовлетворените пациенти на ин-витро клиниките, че могат да подават сигнали за нередности в Здравен.отзив, без да се страхуват, че информацията ще бъде използвана срещу тях и това ще доведе до невъзможност да се лекуват в България или до други негативи.

7. Бихме искали истерията и кампанията, която тече в пациентския сектор в момента срещу сдружението ни да бъде спряна и пациентските организации да бъдат разглеждани равностойно, за да имат право да защитават пациентите, които са се обърнали към тях. Ние не сме врагове на нашите заинтересовани страни „Зачатие“, „Искам бебе“, „Майки за донорство“ и НПО. Нека спре атаката срещу нашите пациенти, срещу мен, срещу сдружението, нека спрат заплахите, обидите, в името на това всеки пациентски лидер да има право на достойнство, смелост, доблест, за да защитава каузите на организацията си, без компромиси и непрекъснат натиск за „политическа коректност“. Нашата болка е свързана с това, че и поради всичките тези неуредици ние страдаме за нашето неродено дете. Не ни убивайте заради това, моля.

 

Към сдружението от около 2 години е създадена секция „Репродуктивни проблеми на жени с метаболитни заболявания“ и проблемите, изложени в становището, обхващат както секцията, така и други жени, нуждаещи се от медицинските услуги на ин-витро центровете. Те сами дойдоха при нас и ние имаме право да ги защитаваме, след като те са търсили и не са намерили разбиране и защита другаде.

 

Според нас:

1. Редица ин витро центрове в България не издават амбулаторни листове с детайлно описание на манипулациите и процедурите, свързани с ин-витро процедурите. Това касае например гинекологични прегледи, разпечатки от извършените ехографиите, манипулации като брой антрални фоликули, разположение, размери на яйчниците, размер на матката и лигавицата на матката.
2. Липсата на медицински документи или непълните такива затруднява лечението на пациентите, ако те преминат в друга болница или клиника.

 

С уважение:

 

Мариана Александрова,
Управител на сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром”Ще плащат за 4 опита инвитро

Ще плащат за 4 опита инвитро

Центърът за асистирана репродукция ще финансира и имплантирането на замразени ембриони

Фонд инвитро ще работи с онкоболни

Фонд инвитро ще работи с онкоболни

Право на 4 пункции за добиване на яйцеклетки ще получават жените, които не отговарят на стимулация
Фондът да покрива замразени яйцеклетки при рак

Фондът да покрива замразени яйцеклетки при рак

Нека да има до 3 ин витро опита на естествен цикъл, вместо един стимулиран, казват пациентите

Контролът при ин витро зависи най-вече от пациентите

Контролът при ин витро зависи най-вече от пациентите

Ще настояваме да се финансира замразяването на яйцеклетки на онкоболни, категорична е Мария Янева от „Искам бебе"
Държавата да поеме и изследванията преди ин витро

Държавата да поеме и изследванията преди ин витро

Държавата вече ще финансира 4 вместо 3 опита ин витро, както и 4 трансфера на замразени ембриони. Добри ли са тези промени и какво още трябва да се направи, за да имат повече семейства шанс за бебе? Попитахме д-р Йосиф Димитров, който е собственик на едноименния АГ център в София и един от пионерите в ин витрото у нас.
Допълнителното инвитро още от октомври

Допълнителното инвитро още от октомври

Сроковете за одобрение ще се скъсят на 2-3 месеца, обеща д-р Мирослав Ненков
Омбудсманът каза „да” на инвитро след смъртта

Омбудсманът каза „да” на инвитро след смъртта

Здравното министерство вече е пристъпило към спешни промени в нормативната уредба
Поемат до 4 инвитро опита от 2018-а

Поемат до 4 инвитро опита от 2018-а

За първи път държавата да плаща и четири трансфера на размразени ембриони, предлага МЗ
Ин витро бебетата с по-голям риск от диабет

Ин витро бебетата с по-голям риск от диабет

Диабет, затлъстяване и онкологични заболявания могат да се развият в зрялата възраст при хора, заченати чрез ин витро, твърдят учените.
Сезирам прокуратурата заради обвиненията към инвитро центровете

Сезирам прокуратурата заради обвиненията към инвитро центровете

Ако има конкретни сигнали за нарушения, аз ще съм първият, който ще скочи, казва д-р Георги Стаменов

Всичко за
инсулта

 

 

Инсултът е изключително спешно състояние, което изисква незабавна реакция от страна на близки и лекари. Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на инсулт, какво трябва да знаете за това състояние, може да научите тук. 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли протеста на общинските болници?

Януари 2018