Реакция

Не ни убивайте, че страдаме за неродените си деца

20-07-2017 10:35
Clinica.bg

press@clinica.bg
Не ни убивайте, че страдаме за неродените си децаЩе продължаваме да настояваме ин витро клиниките да обявяват успеваемостта си всяка година, категорични са пациентите
С разкритията си, че ин витро клиники работят непрозрачно и правят процедури без нужда пациентите от сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром" разбуниха духовете. И станаха мишена на атаки. Какво подхранва упоритостта им да настояват за нови, по-строги правила за работа на ин витро центровете? Clinica.bg публикува едно към едно декларацията на Управителния съвет на сдружението.

Сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром” на свое заседание на УС реши да отправи следното разяснение за медиите и обществеността:

 

Настояваме:


1. Настояваме за осигуряване достъпа на етични консултанти, пациентски помощници, психолози и пациентски застъпници до клиниките за ин-витро процедури. Настояваме да се въведат в етичните кодекси на болниците клаузи относно тяхната работа с цел да се подобри разбирането между лекарите и пациентите, те да говорят на един език, да се възвърне доверието на пациентите в лекарите и да се намерят ресурси за това лекарите да бъдат обучени да говорят по-разбираемо на пациентите, с уважение, с търпение.

2. Да бъде гарантиран достъпът на пациентите, нуждаещи се от ин-витро процедури, до медицинската документация, свързана с неговото лечение и анамнеза, независимо дали пациентът е бил в болнично или в извънболнично лечебно заведение. Значението на документите е с оглед създаване на сигурност в пациентите, че им е оказана медицинска помощ в обем и качество, определени в НРД и сключения индивидуален договор. Амбулаторен лист да се издава след всеки преглед, а не след "серия от посещения".

3. Настояваме за по-добрата проследяемост на процедурите и за по-добра информираност на пациентите. 

4. Клиниките ежегодно да обявяват  статистика за своята успеваемост за по-голяма прозрачност и за да се реши проблемът със създалото се напрежение сред недоволните пациенти на 33-те ин-витро клиники.

5. Комисиите за здравни технологии да допуснат пациенти на ин-витро клиниките при разискване на въпроси, свързани с ин-витро манипулации. При определяне на пациенти, които да участват в тези комисии и при определяне на позицията на пицентите да се вземе мнението и на недоволните пациенти.

6. Бихме искали да се гарантира на неудовлетворените пациенти на ин-витро клиниките, че могат да подават сигнали за нередности в Здравен.отзив, без да се страхуват, че информацията ще бъде използвана срещу тях и това ще доведе до невъзможност да се лекуват в България или до други негативи.

7. Бихме искали истерията и кампанията, която тече в пациентския сектор в момента срещу сдружението ни да бъде спряна и пациентските организации да бъдат разглеждани равностойно, за да имат право да защитават пациентите, които са се обърнали към тях. Ние не сме врагове на нашите заинтересовани страни „Зачатие“, „Искам бебе“, „Майки за донорство“ и НПО. Нека спре атаката срещу нашите пациенти, срещу мен, срещу сдружението, нека спрат заплахите, обидите, в името на това всеки пациентски лидер да има право на достойнство, смелост, доблест, за да защитава каузите на организацията си, без компромиси и непрекъснат натиск за „политическа коректност“. Нашата болка е свързана с това, че и поради всичките тези неуредици ние страдаме за нашето неродено дете. Не ни убивайте заради това, моля.

 

Към сдружението от около 2 години е създадена секция „Репродуктивни проблеми на жени с метаболитни заболявания“ и проблемите, изложени в становището, обхващат както секцията, така и други жени, нуждаещи се от медицинските услуги на ин-витро центровете. Те сами дойдоха при нас и ние имаме право да ги защитаваме, след като те са търсили и не са намерили разбиране и защита другаде.

 

Според нас:

1. Редица ин витро центрове в България не издават амбулаторни листове с детайлно описание на манипулациите и процедурите, свързани с ин-витро процедурите. Това касае например гинекологични прегледи, разпечатки от извършените ехографиите, манипулации като брой антрални фоликули, разположение, размери на яйчниците, размер на матката и лигавицата на матката.
2. Липсата на медицински документи или непълните такива затруднява лечението на пациентите, ако те преминат в друга болница или клиника.

 

С уважение:

 

Мариана Александрова,
Управител на сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром”Дават 75 хил. за ин витро в Хасково

Дават 75 хил. за ин витро в Хасково

Миналата година над 30 двойки са получили помощ от 2 340 лв. за асистирана репродукция
Дават пари за ин витро в Търново

Дават пари за ин витро в Търново

Общината е отпуснала 70 000 лв. по програмата за асистирана репродукция
Премиерът с награда от „Искам бебе”

Премиерът с награда от „Искам бебе”

Отличен е и Владислав Горанов за осигуреното финансиране за инвитро процедури
Ако бебето остава мечта

Ако бебето остава мечта

След колко време една двойка, която иска да има дете, трябва да се обърне към специалист, ако бебето не се случва, какво трябва да нарави. На всички тези въпроси отговаря д-р Георги Николов.
Къде колко бебета ин витро се раждат

Къде колко бебета ин витро се раждат

Тук може да видите данните за всички 36 центрове в страната за 2017 г.
2344 бебета ин витро за една година

2344 бебета ин витро за една година

С 0.2% се е увеличила успеваемостта в клиниките за репродуктивна медицина, показват данните на ИАТ за миналата година

Помагат на двойки за ин витро

Помагат на двойки за ин витро

Документи се приемат в община Горна Оряховица до 30 април

Бебетата ин витро през 2016 г. вижте тук

Бебетата ин витро през 2016 г. вижте тук

13 575 процедури са направили специалистите в 36 клиники, родените деца са 2 524, показват данните на Изпълнителната агенция по трансплантации
Ще плащат за 4 опита инвитро

Ще плащат за 4 опита инвитро

Центърът за асистирана репродукция ще финансира и имплантирането на замразени ембриони

Фонд инвитро ще работи с онкоболни

Фонд инвитро ще работи с онкоболни

Право на 4 пункции за добиване на яйцеклетки ще получават жените, които не отговарят на стимулация
1 2 3 4 »

 

 

ОНКОЛОГИЯ

ИН ВИТРО

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

 

Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на нужда, може да научите тук. 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Адекватни ли са заложените параметри в проекта за нова здравна карта на МЗ?

Април 2018