КЛАСАЦИЯ

Само пари не стигат за здравеопазване

20-07-2017 07:14
Нужна е прозрачност, политическа воля и надеждни данни, смятат експертите на ИкономистСамо пари не стигат за здравеопазване
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
През 2016 г. Звеното за анализи на „Икономист" създаде индекс за глобален достъп до здравеопазване. В него са включени 60 страни – богати, бедни и със средна икономика. Те се оценяват по 23 показателя, които показват какъв е достъпът до здравеопазване във всяка една от тях, както и как са посрещнати нуждите от лечение на хората. Представяме ви резултатите от доклада им за тази година.

Холандия, Франция, Германия, Австрия, Англия и Канада са шестте държави отличнички в индекса за глобален достъп до здравеопазване. На опашката са Камбоджа, Етиопия, Нигерия, Уганда, Конго и Афганистан. 60-те страни са оценявани по показатели, които включват достъпа до лечение за деца, при инфекциозни и неинфекциозни заболявания, осигуреността с медикаменти и иновации за пациентите, както и с добра здравна инфраструктура. Под внимание се вземат дори политическите нагласи към този сектор.

Въпреки че на върха в класацията са едни от най-богатите държави в света, а на опашката – най-бедните, доброто здравеопазване не е само въпрос на пари, категорични са изследователите. Доказателство за тази теза според тях е фактът, че страни със средни доходи като

Бразилия, Куба, Тайланд, Колумбия и Казахстан по немалко показатели изпреварват по-богатите

от тях. Причината за това е, че достъпът до зравеопазване е производна на много величини, като наличието на достатъчно болници, лекари, сестри, обучението им, състоянието на апаратурата и иновациите, както и на обхвата на здравноосигурителната система. Дори всичко това да е налице обаче, не е ясно дали получената медицинска помощ, колкото и високотехнологична да е тя, ще е правилната.

Безспорно инвестициите са нужни, но те не са единственото условие за наличието на добра здравна система, смятат експертите. От над две десетилетия основната мантра в света е, че трябва да се увеличават средствата за здраве. Според Световната здравна организация (СЗО), държавите трябва да отделят поне по 5% от БВП за този сектор. През 2001 г. лидерите на Африканския съюз се споразумяха да инвестират поне 15% от бюджета си, за да подобрят здравеопазването. Десет години по-късно обаче прогресът при повечето от тях е недостатъчен, се казва в доклада. В същото време кешовите плащания от пациентите са значителна част от всички разходи в системата.

Дори средствата да са около и над препоръчаните, равносметката невинаги е добра, смятат и политиците в развитите европейски страни. Приичната е, че дори в някои държави, където се инвестират 6-6.5 процента от БВП за здравеопазване, съществува доплащане за лекарства.

В Европа пациентите имат достъп до медицинска помощ за остри състояния, но не и за хронични

смята бившият здравен министър на Баската автономна област Рафаел Бенгоа. Доказателство за това, че многото пари не означават добро здравеопазване, е и САЩ. Там са се давали 17% от БВП за здравеопазване през 2014 г., почти 10 милиона обаче са били без здравно покритие, а в момента съдбата на още 20 милиона е неясна заради отмяната на реформите на бившия президент Барак Обама.

Според изследователите, дори цялото население в една страна да е обхванато от системата на здравно осигуряване, пак няма гаранция, че ще има достъп до здравни услуги. В Китай с редовни здравни вноски са 96% от хората, но заради големите доплащания хората нямат реален достъп до медицински услуги.


Съществува пряка връзка между корупцията и качеството на здравната система

смятат още специалистите. Колкото по-висок е индексът за достъп до здравни грижи, толкова по-малък е този на корупцията. Също така добрите резултати са налице, когато има политическа подкрепа в сектора, особено при смесени системи, където има публичен и частен сектор. В тези случаи държавните институции често нямат достатъчно капацитет да управляват системата и да осигурят нужното качество, добавят експертите.

В тази връзка, много полезно е наличието на реални здравни данни. Държавите, където има лош достъп до здравеопазване обаче, често са и с бедни бази с информация. А това пречи на правилните държавнически решения. Вклюването на оценката на здравните технологии също би могло да подобри здравните резултати и ефективност на изразходваните средства в държавите, допълват експертите.


ЕМА проверява болкоуспокояващи

ЕМА проверява болкоуспокояващи

Прегледът ще обхване медикаменти съдържащи метамизол, заради опасения, че употребата им може да доведе до сериозни инфекции
ECDC с наръчник за безопасна Олимпиада

ECDC с наръчник за безопасна Олимпиада

Здравните съвети важат и за Европейския шампионат на УЕФА в Германия, който вече започна

Ръст на болестите от комари в Европа

Ръст на болестите от комари в Европа

Увеличават се случаите на денга, внесена от ендемични райони, все повече са местните огнища на западнонилска треска, съобщиха от ECDC
4 индустрии отговорни за 19 млн. загинали

4 индустрии отговорни за 19 млн. загинали

Това са компаниите, които произвеждат тютюн, свръхпреработени храни, изкопаеми горива и алкохол, показва нов доклад на СЗО
Почина откривателят на лекарствата за холестерол

Почина откривателят на лекарствата за холестерол

Японският биохимик Акира Ендо, създал статините, е издъхнал на 90 годишна възраст
Расте резистентността към антибиотици срещу гонорея

Расте резистентността към антибиотици срещу гонорея

Тревождната тенденция подчертава острата необходимост от мерките, които гарантира разумната употреба на лекарства, на фона на увеличаващите се случаи на заболяването в Европа, казват от ECDC
ЕС договаря ваксини срещу птичи грип

ЕС договаря ваксини срещу птичи грип

Те ще са над 40 млн. за 15 държави, дозите са предназначени за хората изложени на вируса в най-висока степен
Ръст на парвовирус B19 в Европа

Ръст на парвовирус B19 в Европа

Необичайно голям брой случаи има в 14 държави от ЕС/ЕИП, съобщава ECDC
Румъния забрани морските дарове заради отрови

Румъния забрани морските дарове заради отрови

Причината са токсични водорасли, установени във водите на Черно море, спрян е уловът на миди и рапани
Смъртен случай на човек с птичи грип в Мексико

Смъртен случай на човек с птичи грип в Мексико

Той е от Мексико и е имал предишни здравословни усложнения, източникът на заразяване е неизвестен, казват от СЗО
1 2 3 4 5 ... 129 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси не застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ