Лято

Питиетата в жегата – след залез

20-07-2017 08:51
Лора
Лора
Симеонова
lora@mail.bg
Питиетата в жегата – след залезВнимавайте с климатика, при над 12 градуса амплитуда може да се колабира, предупреждава кардиологът доц. Ивайло Даскалов

Между 18 и 24 градуса. В този интервал тялото ни се чувства в топ форма. В последния месец обаче ту се „пържихме“ на над 40 градуса, ту зъзнехме на 12 градуса под леден порой. Как капризите на времето се отразяват на сърцето? И какви правила да спазваме, за да не се поболеем в горещините и при резките смени на температурите? Clinica.bg потърси отговорите от доц. Ивайло Даскалов, който ръководи Клиниката по кардиология на Военномедицинска академия-София.

Адските жеги и резките температурни амплитуди са еднакво коварни, признава доц. Ивайло Даскалов. Причината е, че са предизвикателство за адаптацията на организма. Затова и нерядко водят до колебания в стойностите на кръвното налягане и пулсовата честота. Капризите на лятото могат да подложат на изпитание и здравите хора, но създават най-сериозен дискомфорт на пациентите със сърдечно-съдови заболявания – например тези с високо кръвно или аритмия, обяснява кардиологът. 

ВИЗИТКАПолк. доц. Ивайло Даскалов завършва „Медицина“ в София с отличие през 1994 г. Има две специалности – „Вътрешни болести“ и „Кардиология“. Ръководи Клиниката по кардиология на ВМА от 1 февруари 2017 година. 
Доц. Даскалов е член на Българското кардиологично дружество, дружествата по ехокардиография и по електрокардиостимулация, както и на Европейското кардиологично дружество и Американската асоциация по ехокардиография.

Топлообменът се осъществява в оптимален режим

именно при температури между 18 и 24 градуса

разказва доц. Даскалов. Когато живакът скочи нагоре или падне надолу от този интервал, всички биохимични процеси в организма вече протичат в екстремни за него условия, допълва той.  Адаптационен стрес предизвикват и големите амплитуди, на които бяхме свидетели само преди дни, когато температурите се „сринаха“ с над 25 градуса. Най-чувствителни в този случай са пациентите с аритмии, обяснява кардиологът. Макар и рядко, при тях може да се наблюдава изостряне на симптомите. Жегите също са рискови за тези сърдечно болни, защото загубата на електролити при

обилното потене може да провокира аритмия

предупреждава доц. Даскалов.

Безспорно обаче най-внимателни през лятото трябва да са хипертониците. Влиянието на жегите върху тях може да е двупосочно. Стига се както до понижение на стойностите, така и до скокообразно повишение – т.нар. хипертонична криза, обяснява специалистът от ВМА. Затова и в летния сезон терапията им трябва да се адаптира. Това обаче е възможно само, ако стриктно се следят тенденциите при „движението“ на артериалното налягане на всеки пациент, подчертава доц. Даскалов. Затова препоръчва хипертониците да мерят кръвното си по-често в топлото време. Разбира се, не бива да се стига до крайности – и да вадят машинката на всеки час. Обичайно кръвното трябва да се мери сутрин и вечер. В жегата би могло да се прави и на обяд, уточнява специалистът. Така кардиолозите ще имат и нужната информация, за да направят анализ и да адаптират лечението на болните. „При повечето пациенти с хипертония наблюдаваме като че ли необходимост

да се намали количеството на приемани медикаменти

При по-малката част има рязка тенденция на увеличаване на стойностите. Тогава може да се наложи добавянето на лекарства, с цел връщането на артериалното налягане в оптимални граници – под 140/90“, обяснява доц. Даскалов. И няколко пъти подчертава – корекцията на дозата трябва да се прави единствено от лекар. Опасно е на своя глава например да вземем половинка вместо цяло хапче, защото термометрите навън показват 38 градуса.

В горещото лято обаче дебнат и други заплахи – от които не са застраховани и хората без хронични заболявания. Например – обезводняването в жегата.

Ако приемаме под 1.5 л за 24 часа, има риск

от дехидратация, висок сърдечен пулс, прилошаване – и можем да попаднем в някой спешен център“, предупреждава доц. Даскалов. Разбира се, и с водата не бива да се предозира. Прекален светец и Богу не е драг, не е нужно да изгълтваме по 4 л на ден. Макар че, обяснява кардиологът, организмът ни е така перфектно устроен, че всичко излишно се изхвърля. Така че – при здрави бъбреци, няма страшно да се презастраховаме с течностите.

Не така стои въпросът обаче с излагането на парещите лъчи. До болка е известно, че в жегите трябва да търсим сянка, но въпреки съветите на лекарите, мнозина се „правят на герои“ в адския пек и плащат горчива цена.

Със спорта също не бива да се прекалява

в светлата част на деня, напомня доц. Даскалов. Същото важи и за хапването – храната трябва да е лека, зеленчуците и плодовете са най-добрият избор в жегата. Що се отнася до алкохола, който в отпускарския сезон често ни става ежедневен „спътник“, кардиологът е категоричен: „Силно разширява кръвоносните съдове и се явява допълнително усложняващ жегата фактор“. Ако не можем да си спестим питието, доц. Даскалов препоръчва поне да посягаме към чашката след залез, когато се захлажда. „Ако ще се приема алкохол, нека са малки, до умерени количества, без да се прекалява, защото в противен случай нищо добро не ни чака“, не крие специалистът от ВМА.

Друг „верен приятел“ в жегата – климатикът, също може да се окаже враг. Тук съветът на доц. Даскалов е в никакъв случай да държим много хладно в офиса или дома си, ако навън е пек. „10, максимум 12 градуса, трябва да е разликата между температурата вътре и навън. В противен случай, когато човек излезе, може да се стигне до т.нар. маладаптация и да колабира“, предупреждава кардиологът. Коварно е и студеният въздух да духа директно в нас. „Ако някоя част от тялото ни се преохлади, усложненията обикновено са сериозни и изискват упорито лечение при невролог и физиотерапевт“, напомня началникът на Клиниката по кардиология във ВМА.

 

ВНИМАНИЕ


При ниско кръвно не се „лекувайте“ с кафе
В горещото лято много млади дами с по-ниско кръвно се оплакват от замайване. Трябва ли да вземат някакви специални мерки и да променят режима си? „Младите жени обичайно са с по-ниски стойности от мъжете. Рядко съм забелязвал в жегите да имат дискомфорт. Ако все пак се чувстват замаяни, изходът е в пиенето на повече течности – и в никакъв случай кофеин. Замайването идва именно от повишаването на сърдечната честота след приема му“, предупреждава доц. Ивайло Даскалов.
Сестрите с 20 дена отсрочка

Сестрите с 20 дена отсрочка

Здравният министър Кирил Ананиев обеща до края на март да изясни размера на заплатите с директорите на болниците
Преговарят за заплатите на сестрите

Преговарят за заплатите на сестрите

Няма нужда от протести, а от разговор и диалог, каза здравният министър след среща с премиера
Прегледи за глаукома в Александровска

Прегледи за глаукома в Александровска

Всички хора над 40 годишна възраст веднъж годишно профилактично да изследват зрението си, препоръчват специалистите
Сестрите на протест със сини ленти

Сестрите на протест със сини ленти

Ще бъдем с бели престилки, имаме подкрепата и на други организации, казва Мая Илиева
Поемат лечението за всички редки болести

Поемат лечението за всички редки болести

Чужди лекари ще идват у нас за трансплантации на българи, предвижда проектът на наредбата медицинските и други услуги
Стопяват дълговете към чужди каси до 30 млн.

Стопяват дълговете към чужди каси до 30 млн.

Към края на миналата година НЗОК дължи 285 млн. лв. на за лечение на българи в европейски държави
МЗ увеличава щата с 23 души

МЗ увеличава щата с 23 души

Разкриват дирекция за е-системата, в нея ще работят 11 служители, предвижда проектът за Устройствен правилник на ресорното министерство
Подкрепяме протеста на колегите

Подкрепяме протеста на колегите

Хората са недоволни, обезверени и уморени и това рефлектира върху качеството на здравните грижи, казва Милка Василева
Настояваме за актуализация на заплатите

Настояваме за актуализация на заплатите

За много лечебни заведения Колективният трудов договор - 2018 остава само на хартия, казват от БАПЗГ

Въвеждат защитени болници

Въвеждат защитени болници

Възстановиха окончателно цената на клинична пътека за общинските клиники, каза министър Ананиев
1 2 3 4 5 ... 20 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли държавните болници да са търговски дружества?

Март 2019