Реформа

Пациенти остават без химиотерапия

31-03-2016 13:56
Клиники за рак спират лечението, защото ги режат от договор с касатаПациенти остават без химиотерапия


Пациенти с онкологични заболявания може да останат без химиотерпия от утре. Това стана ясно на дискусията за здравната реформа, организирана от националния омбудсман Мая Манолова.

Причината за реалната опасност са новите правила на работа, които наложи здравното министерство. Според тях договор с касата за химиотерапия ще имат само болници с отделения по лъчелечение или нуклеарна медицина. Условията бяха обнародвани днес в „Държавен вестник", въпреки обещанието на управляващите, че няма да се въведат.

Нашата болница ще спре да работи по тази процедура от утре, а на месец при нас получават химиотерапия над 1000 души, каза д-р Методи Янков, управител на болница „Сердика" в столицата. В аналогично положение са поставени още много клиники. Според данните на касата в момента химиотерапия работят в 39 болници. Заради промяната право на договор с касата и на дейност ще имат едва 8-9, заяви д-р Венцислав Грозев, председател на съсловната организация. Според него това ще доведе до изключително затруднен достъп до лечение. Всяка година има около 37 хиляди нови случая, къде ще се лекуват, в тези 8-9 болници ли, попита той.

Според здравното министерство изискванията имат за цел да осигурят комплексно лечение на пациентите. Медиците обаче от доста време предупреждаваха, че няма достатъчно болници, които да ги изпълнят. Затова от министерството обещаха, че няма да искат всяка клиника да има и отделение за лъчетерапия, а договор с друга болница, в която се провежда такова лечение. В крайна сметка обаче ведомството не спази обещанието си. Болниците трудно биха могли да го изпълнят дори да искат, защото в страната няма и достатъчно специалисти по медицинска физика за въвеждане на лъчелечение. Дори сега болниците с апаратура, не винаги имат всички нужни кадри, за да я използват.
Химиотерапията няма да е единственият проблем за болниците от утре, когато влизат в сила променените правила за работа. С тях се въвеждат нови клинични пътеки и документация, която ще изисква време за клиниките да се адаптират към нея, а те нямат такова. Още по-голям проблем е "купуването" на услуги, чрез което по-малките болници ще бъдат изрязани частично или изцяло от договор с касата. Твърдите лимити, които определят финансирането занапред и по специалности, ще ограничат допълнително приема на пациенти. На практика ще трябва да работим до средата на месеца, прогнозират директори. Заради всички тези неудачи медиците продължават с протестите си.
На 6 април - сряда, те ще окупират Министерски съвет с искане правилата да се отменят. Крайно време е да спрем да говорим за финансова политика и да започнем да говорим за здравна, каза д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници. Според него в противен случай ще се стигне до инвалидизация за пациентите.  


Нужни са по-малко, но добре оборудвани болници

Нужни са по-малко, но добре оборудвани болници

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на малките общински болници от властта, как касата да контролира разходите, след като няма лимити, попитахме Янита Андреева. 
Разширяват финансирането на грижите за бебета

Разширяват финансирането на грижите за бебета

Здравната каса ще може да плаща и на практики за здравни грижи, ако имат договор с джипи, гласят промени

Безплатните зъбни протези още буксуват

Безплатните зъбни протези още буксуват

Последно те трябваше да започнат реално да се плащат от 1 август, но все още няма постигнато съгласие между БЗС и НЗОК

Напливът за нови клиники расте още

Напливът за нови клиники расте още

През 2019 г. са изготвени 10 комплексни оценки за дейности или болници, за миналата 94, а само за първите три месеца на тази - 43

Двама остават в битката за „Ив. Рилски

Двама остават в битката за „Ив. Рилски"

Начело на Инфекциозна болница застава д-р Тома Томов, а проф. Татяна Червенякова остава в борда

ИАМН с външен консултант за „Сърце и мозък

ИАМН с външен консултант за „Сърце и мозък"

Проверката на болницата в Бургас по съмнението за отчетена, но неизвършена операция продължава повече от два месеца

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Тази година бюджетът на здравната каса е изправен пред повече предизвикателства от обикновено. Причината е, че КС отмени лимитите на болниците. Ще има ли дефицит, какво е решението, попитахме Боян Бойчев от АИКБ.

Пациентът в болница поскъпнал с 49%

Пациентът в болница поскъпнал с 49%

Най-скъпо се оказва, че лекуват в Пловдив и Плевен, изпреварвайки дори София, а най-евтино в Перник и Видин, показват данните на касата

МС одобри отчетите на НЗОК

МС одобри отчетите на НЗОК

Единият е за изпълнението на бюджета, а другият за дейността на фонда за 2023 г.
И „Св. Наум

И „Св. Наум" остава със стария си шеф

Акад. Иван Миланов остава директор на лечебното заведение за още един мандат, показват резултатите от конкурса на МЗ
1 2 3 4 5 ... 499 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ