Чудеса

Жена с трансплантиран черен дроб стана майка

05-01-2024 10:15
Две години след успешната операция във ВМА 29-годишната Петя Йорданова ражда здраво момиченце в Майчин домЖена с трансплантиран черен дроб стана майка
Clinica.bg

press@clinica.bg
29-годишна жена с трансплантиран черен дроб стана майка. Трансплантацията е извършена преди две години във ВМА, а през ноември 2023 г. Петя Йорданова ражда здраво момиченце в Майчин дом, съобщиха от двете болници. Животът на младата жена е низ от чудеса, случили се все на големи православни църковни празници.
Две години след успешна трансплантация на черен дроб, на 11 ноември празника на Свети Мина – чудотворец и покровител на семейството, Петя сбъдва мечтата си да стане майка. Бебето Рая се ражда по естествен път 40 дни по-рано. За новороденото в продължение на 43 дни се грижиха неонатолозите от СБАЛАГ "Майчин дом".

 

Петя е диагностицирана с 

 

тежко автоимунно заболяване на черния дроб в детско-юношеска възраст, като през годините състоянието й се усложнява. Най-критичната ситуация за нея е през 2019 г., когато изпада в чернодробна кома и е приета в реанимацията на ВМА. „Въпреки че прогнозата на лекарите не беше добра, на Голяма Богородица аз се събудих – както и да звучи, за мен това е моето чудо. Събрах сили и продължих да се боря", разказва Петя.

Отново на голям християнски празник, на Димитровден, през 2021 г. Петя влиза в операционната на Военномедицинската академия за първата у нас сплит трансплантация. Извършва я екипът на проф. Никола Владов, чернодробен хирург и трансплантолог. А докато чака за животоспасяващата операция, е под наблюдението на проф. Крум Кацаров и целия екип гастроентеролози от ВМА.

 

След това тя бременява. 

 

„Веднага се обадих на проф. Иван Костов с молба да поемат Петя, защото „Майчин дом" е болницата с големи традиции и в която работят утвърдени специалисти. Заради терапията, на която са по принцип трансплантираните хора, случаят е по-специфичен – до момента няма такъв в България", казва проф. Владов.

Само няколко седмици по-късно, на 11 ноември, когато почитаме деня на Св. Мина, идва и следващото чудо за Петя – стана майка.

 

 „Бременността при пациентки с

 

 трансплантирани органи винаги е огромно предизвикателство за акушер-гинеколога, защото тези жени подлежат на терапия с имуносупресори цял живот. Особено когато става дума за черен дроб, който е така да се каже лабораторията на организма. „Предизвикателството е огромно, като в този случай имаме жена с трансплантиран черен дроб, която е забременяла естествено", каза от своя страна проф. Иван Костов.

В навечерието на Рождество Христово, Петя и малката Рая бяха изписани от „Майчин дом" и посрещнаха празниците със семейството си у дома. На изписването я изненадаха проф. Никола Владов и проф. Крум Кацаров.


„Св. Марина

„Св. Марина" в Европейското дружество по костно-мозъчни трансплантации

По този начин ще се помогне на професионалното развитие на лекарите и медицинските сестри в болницата

Трансплантациите са мерило за здравната система

Трансплантациите са мерило за здравната система

Координаторите по донорство да се сменят периодично, защото се изчерпват след две години, казва проф. Никола Владов
Трима българи с нов шанс за живот

Трима българи с нов шанс за живот

Донорска ситуация в Пирогов даде възможност за трансплантации на два бъбрека в Александровска  болница и черен дроб във ВМА
11 атлети в евроигрите за трансплантирани

11 атлети в евроигрите за трансплантирани

Толкова ще са участниците в българския тим, състезанието ще се проведе в Лисабон от 21 до 27 юли
Kостно-мозъчните транплантации на деца тръгнаха

Kостно-мозъчните транплантации на деца тръгнаха

Те се извършваха в ИСУЛ, но бяха спрени повече от година заради проблеми в клиниката, след редица усилия на лечебнто заведение, първата интервенция е факт
Сложиха бъбрек от прасе на човек

Сложиха бъбрек от прасе на човек

Това се случва за първи път, реципиентът е 62-годишен мъж, съобщиха от лекари от болницата в Бостън, където е извършена операцията
Координаторите нямат стимул да откриват донори

Координаторите нямат стимул да откриват донори

На пръстите на едната ръка са тези, които се занимават активно с тази дейност, трансплантациите да се отделят от ИАМН, казда д-р Данчо Данаилов
Изписаха пациента с трансплантирано сърце

Изписаха пациента с трансплантирано сърце

Той е първият за 2024 г., излиза от продължителния болничен престой в добро състояние, съобщиха от УМБАЛ „Св. Екатерина"
Трима получиха шанс за живот

Трима получиха шанс за живот

Това стана след първата донорска ситуация за тази година, тя бе реализирана в Силистра от екипите на 4 болници
Записват за европейските игри за трансплантирани

Записват за европейските игри за трансплантирани

Участниците ще бъдат регистрирани чрез официални уебсайт на първенството, то ще е в 14 дисциплини в Лисабон през месец юли
1 2 3 4 5 ... 30 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ