Лице

Пазителката на традициите

05-01-2024 07:30
Проф. Йорданка Узунова посреща имен ден с 12 човека на трапезата, любовта към медицината е наследила от своя баща Пазителката на традициите
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
На Богоявление – Денят, в който Иисус Христос получава водно кръщение във водите на река Йордан, носещите името Йордан, Йорданка и техните производни празнуват именни дни. Една от тях, която ще посреща гости и ще приема поздравления е урологът проф. Йорданка Узунова. Тя е заместник-председател на Борда на директорите на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ".
Биографично

 

Проф. Йорданка Узунова е родена в Ловеч. Завършила е медицина в София през 1974 година. Специализирала е урология и андрология. Тя е уролог в Клиниката по урология на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" и един от авторитетните лекари, които я възстановиха през 2014 година. Заместник-председател е на Съвета на директорите на болницата.

 

Предопределението

 

Баща й Велико Йорданов записва първоначално медицина в Софийския университет, но впоследствие заминава в Германия, където учи физика. Бил с новаторски дух и увлечение по техниката. Върнал се в България и тук завършил физика. Своята любознателност към медицината предал на сина си д-р Анатолий Йорданов, който е един от най-търсените ортопеди в Ловеч и бивш народен представител. Запалил и дъщеря си Йорданка да запише медицина. Майката на проф. Узунова – Иванка Йорданова била акушерка, научила децата си да се отнасят с любов към всяко живо същество независимо човек, животно или растение. „Горда съм, че успях да реализирам мечтата на баща ми и успях да се утвърдя като човек, който не само работи в сферата на медицината, но запалва и внуците си по нея", казва тя.

 

Възстановяването

 

Проф. Йорданка Узунова е един от хората, които възстановиха Клиниката по урология преди десет години. Първоначално тя е създадена на 17 декември 1951 г., с ръководител проф. Антон Червенаков. Това е първото официално държавно научно звено, в което българските лекари получават знания и придобиват специалност по урология. През 1972 г. след извършено преструктуриране и създаване на Медицинска академия - София, клиниката е преместена в Александровска болница, а УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ" остава без направление урология дълги години.

На 18 ноември 2014 г., след решение на Борда на директорите, е основана сегашната Клиника по урология със специфична дейност по андрология. Така, на практика се възстановява дейността на предишната. Нейни нови основатели са трима лекари. Това са проф.Йорданка Узунова, доц. Валентин Владимиров и д-р Симеон Рангелов, които освен много труд, влагат в нея и лични средства. От края на 2016 г. към екипа се присъединява и акад. проф. Чавдар Славов – един от водещите уролози в страната. Сега в нея работят 24 човека – 7 лекари, 10 медицински сестри, 6 санитари и секретар. Към клиниката работи и Център за лечение на рака на простатата. Независимо от огромната заетост и отговорности в болницата, проф. Йорданка Узунова не пропуска да се подготви за своя имен ден.

 

Празникът

 

Йордановден, както е популярен, е на почит в дома на проф. Йорданка Узунова, но не само защото е именничка, но и заради духовният му смисъл и измерение. „Като християнка, се опитвам да спазвам традициите, свързани с него, а и с всеки друг църковен празник. Предавам ги и на своите деца и внуци. Богоявление, както се нарича по църковному възпоменаването на кръщението на нашия Господ Иисус Христос. Затова и традицията е свързана и с освещаване на водата", разказва тя увлекателно. Самата проф. Узунова е от хората, които познават и народния обичай „мълчана вода". Не само го познава, но го и практикува. Обяснява, че го изпълнява за здраве в семейството и благополучие на дома. И бърза да обясни, как точно става това. „Прави в навечерието срещу празника, в нощта на 5-ти срещу 6-ти януари. Налива се вода и се оставя в купа на студено, на балкона. Около 00.00 ч. трябва да се погледне небето, когато то се отваря. Тогава си наричаш нещо, което много очакваш и желаеш да ти се случи. После, до сутринта, престоява покрива под чиста кърпа. Като се събудят близките, си измиват очите с нея, поръчва се входната врата, а каквото остане, се прибира. Тя се използва в други празнични дни, като се поръсва трапезата и дома", разказва сладкодумно именничката. Заявява, че носи вярата, Бога в себе си и това я изпълва с увереност и равновесие в живота. Традициите, които тя спазва неотклонно познават в детайли и близките и.

 

Фамилията

 

Двете й дъщери са избрали нейния път. Завършили са медицината. Едната от тях е доц. Весела Райкова – дерматолог и микробиолог. Другата е д-р Елица Узунова, която работи във фирма за изпитване на лекарства.

Съпругът й д-р Васко Узунов от Катедрата по биология на Медицинския университе в София. Преди няколко години той получи отличие от ректора акад. Лъчезар Трайков и определен като „учител на учителите" за заслугите му да създава възможности много млади хора да специализират. Той и съпругата му са вече 53 години заедно. „Нашата любов е студентска. Две години бяха закачките ни, после се оженихме. Минахме през трудности, но и през много щастие, защото имаш ли любим човек до себе си, който те подкрепя, можеш да постигнеш всичко", казва проф. Узунова с любов и почит към съпруга си. Търпимост, разбирателство и прошка и от двете страни. Това е рецептата й за стабилно семейство.

Двамата имат и четирима внуци, от които най-големият тази година ще завърши медицина и има намерение да стане уролог, точно като своя баба.

 

Трапеза

 

Подготовката за нея за Йордановден започва няколко дни по-рано. Именничката подготвя сама всичко за нея. Всичко е в големи количества, защото се събират най-близките, но те не са никак малко във фамилията. Освен дъщерите със зетьовете и децата, на нея сядат двете свати. Около масата са дванадесет души, а както се шегува именничката, мъжете имат добър апетит, което е комплимент за кулинарните й умения. По традиция от своите баби тя приготвя неизменно сарми от кисело зеле, пълнени чушки, содена питка, варено жито, от по-ново време – яйчена салата, много плодове. „И тъй като мъжете от семейството не минават без месо, правя друсан кебап. Това е типична балканска рецепта, приготвя се с много лук и е любимо ястие у дома", пояснява проф. Узунова и допълва, че на празничната трапеза не минават без греяна ракия и хубаво червено вино. Впрочем, фамилията се събира в пълен състав и без поводи, но на празници –задължително всички са заедно. „Вече сме го установили като традиция. Надявам се, че внучките и внуците ще я продължат, защото така се усеща магията на семейството, предават се устоите, а корените остават живи във времето", подчертава именничката.

 

Възгледите

 

За проф. Йорданка Узунова най-великото постижение на цивилизацията е създаването на приятелство. Всъщност, това не е нейна мисъл, а на проф. Андрей Пантев, който е близък приятел на семейството. Тя обаче я е възприела като своя.

 „След професионалната ми ориентация то, приятелството, е на следваща позиция в живота ми", заявява тя. Тя поддържа контакти със своите приятелки от ученическите години. Цени всяко познанство в хората и се старае да открива доброто в човека, колкото някому това да звучи нереално. „Така са ме възпитали първо у дома, а после в живота научих, че трябва да сме задружни, толерантни един към друг, да се уважаваме", казва проф. Узунова. Самата тя винаги подхожда с доверие към другите. На това я е научила професията. „Лекарят трябва да помага, но и да бъде съпричастен къмстраданието на пациента, да го разбира" – тази максима тя се старае да внуши и на студентите си и по-младите колеги. Делниците й са натоварени, но както самата тя казва, начира време и за разпускане.

 

„Амичи Бохеми"

 

Какви са тези приятелки Бохеми, би се запитал някой. Това, всъщност, е неформален клуб от шест дами, запалени меломани. Една от тях е проф. Йорданка Узунова. Те се събират редовно, но не да клюкарстват или да обменят рецепти за манджи, а за да се уговорят къде ще пътуват в чужбина за оперен спектакъл. Обединили са се преди двадесет години покрай любовта към музиката и за задружни и до денс. В „Амичи Бохеми", освен проф. Узунова, са още проф. Сабина Захариева, доц. Бушка Захариева, проф. Ива Петкова, доц. Атанаска Еленкова, проф. Радка Тинчева. Към тях често пътио се присъединяват още проф. Виолета Димитрова и д-р Ренета Петкова. Ходили са къде ли не – в Метрополитен опера, във Виена, Арена Ди Верона, Залцбург, в операта в Берлин, дори в операта в Ню Йорк. Когато не е на опера или концерт, проф. Узунова чете. Не крие, че и досега любима й е любовната лирика. „Физическото здраве не е достатъчно. Необходими са особени грижи за душата, защото тя не се вижда, но когато е наранена, боли по особен начин. Това е болка, несравнима с никоя физическа болка", казва тя. Арогантността, безпардонността и безочието са трите неща, които я разочароват от времето, в което живеем. И отново се връща към ценностите, залегнали в българските традиции и богатството, което дава и предава на поколенията семейството.

"Ars longa, vita brevis. Тоест, животът е кратък, изкуството - вечно. Та, нали медицината е и изкуство!", казва вместо край проф. Йорданка Узунова.


От пеенето до аутопсионната зала

От пеенето до аутопсионната зала

Д-р Стефани Шкетиева избира за своя съдба съдебната медицина, запленили я описаните случаи от проф. Стойчо Раданов
Аскезата на учения

Аскезата на учения

Микробиорогът Никола Ралчев работи по терапия срещу алергии от домашен прах и лечение на рак с промяна във функцията на протеини
Рицарят в бяла престилка

Рицарят в бяла престилка

Проф. Боян Христофоров е един от най-уважаваните лекари в болница „Кушен" в Париж, кавалер е на Ордена на Почетния легион
Ангелът на благодарността

Ангелът на благодарността

Завеждащият Отделението по педиатрия в „Пирогов" доц. Ирен Цочева държи на семейството и се радва на всяка малка победа в делника
Пролетта на самотната птичка

Пролетта на самотната птичка

Д-р Емил Давчев е първият, който дръзна да се опълчи на НЗОК и да спечели дело за дискриминация срещу нея
Ричард - голямото сърце

Ричард - голямото сърце

Или за единствения здравен работник на четири лапи в София, който има право да весели пациентите с онкологични проблеми и болните деца
Живот на върха на пиката

Живот на върха на пиката

Ваня Григорова пренебрегва личния комфорт в името на каузи, няма време за хоби, но отиде ли на риболов, уловът е неизбежен
В безсъницата на римите

В безсъницата на римите

Общопрактикуващият лекар д-р Господин Драганов от Карнобат пише стихове за отмора и композира творби за блокфлейта
Живот като в трилър

Живот като в трилър

Директорът на Психиатричната болница в Царев брод д-р Милчо Ванчиков с два романа със сюжети, почерпани от делниците му
Куражът да кажеш истината в очите

Куражът да кажеш истината в очите

Д-р Ангел Налбански основа и оглави сектор "Ендоскопска гинекологична и урогинекологична хирургия" в УМБАЛ „Света Анна"
1 2 3 4 5 ... 13 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ