Протест

Медиците окупират Министерски съвет

30-03-2016 21:48
Джипитата в цялата страна спират работа заради реформатаМедиците окупират Министерски съвет
Напрежението между здравния министър и лекарите ескалира. Медиците излизат на национален протест пред Министерски съвет идната сряда. Решението е на Управителния съвет на съсловната организация.
Освен това оттам препоръчват да се ограничи плановия прием на пациенти в болниците. Причина за крайните мерки стана липсата на чуваемост от страна на здравния министър и желанието му да наложи едностранно промени във финансирането и работата на системата. До решение на проблемите не доведоха дори последните опити за разговори между двете страни.

„УС на БЛС положи всички усилия да подкрепи реформите – не анонимно, а открито, в диалог с всички отговорни институции. Месеци наред давахме своите експертни анализи, писахме препоръки, правихме предложения. Почти нищо от това не бе взето предвид", се казва в декларация на съсловната организация. Според лекарите се приемат правила, открито насочени срещу тях и пациентите, което е довело до хаос в системата. „В поредица от решения и декларации ясно заявихме своето несъгласие. За съжаление, от МЗ отговориха с изфабрикувани обвинения, манипулации и откровени лъжи", допълват лекарите. Те настояват да остане да действат досегашните правила на работа с леки промени, които да се подпишат от БЛС и НЗОК. Също така да има „администрация, която не създава хаос, а ред и действа предвидимо и прозрачно". Лекарите искат да се запази и свободния избор на пациентите къде да се лекуват и „конкуренцията по точни правила". Медиците искат още извинение от Петър Москов за „обидното отношение" към тях.

Лекарите призовават и пациентите да ги подкрепят, като се включат в подписка в тяхна защита и вземат участие в Националния протест идната сряда. Междувременно продължават протестите на джипитата и частните болници. На практика утре общопрактикуващите лекари спират работа в цялата страна, тъй като към протеста се присъединяват и последните няколко области. Сред тях е и столицата. За да няма проблем за пациентите, има дежурни кабинети.
Според здравния министър обаче основания за протести няма, а промените са за доброто на пациентите. В сряда той потвърди пред народните представители, че са приети нормативните актове, по които трябва да се работи занапред. Според него са достатъчно и средствата, които ще се дадат от касата за болниците и джипитата. Разпределението им по дейности пък е по-добро от досегашното, защото се пренасочват повече пари за извънболнична помощ, както и за детско здравеопазване. 


Решението на КС обслужи икономически интереси

Решението на КС обслужи икономически интереси

Преди дни КС отмени лимитите на болниците по здравна каса. Какво следва оттук нататък, има ли рискове пред фонда и пациентите и кои са те, попитахме адвокат Мария Петрова.

Има ли чадър над (избрани) болници

Има ли чадър над (избрани) болници

Или защо МЗ и ИАМН отказват да кажат какви са потребностите от създаването на нови лечебни заведения в страната и има ли кадри за всички

Протест на зелените пред парламента

Протест на зелените пред парламента

Природозащитниците са срещу подготвяните процедури за ОВОЗ, които ще разрешават строеж без оценка, при изтичане на срок
Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Заради липсата на сестри те бяха временно спрени, започват на непълен оборот от понеделник, съобщиха от НКБ

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Преработеният вариант се състои от малко над 50 страници общи насоки, той мина с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

Зъболекари се събират на конгрес в Пловдив

Зъболекари се събират на конгрес в Пловдив

Той ще се проведе в Медицинския университет в града на 19-20 април, в понеделник отново там ще се състои форум за ваксините
Слонът в стаята е липсата на превенция

Слонът в стаята е липсата на превенция

Тази седмица Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) навърши 50 години. Малко или много са те, какво бе постигнато за половин век и какво предстои. Това попитахме проф. Иван Груев. Той е научен секретар на дружеството.

Невъзможното обръщане на пирамидата

Невъзможното обръщане на пирамидата

Клиничните и амбулаторните процедури не намалиха дела на болничното лечение, само го дублираха

Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Депутатите гласуваха оставката на Станимир Михайлов, въпреки че той я оттегли

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

От нея се нуждаят деца с хематологични заболявания, сега тя струва 2000-4000 лв., малцина могат да си я позволят и това пречи на терапията, казват от болницата
1 2 3 4 5 ... 434 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ