Сезонно

270 000 души с ваксина срещу грип

22-12-2023 14:13
Много повече ме е страх от морбили, отколкото от коклюш, има за съжаление вече и първата жертва, починало е малко дете в Румъния, казва доц. Ангел Кунчев270 000 души с ваксина срещу грип
Clinica.bg

press@clinica.bg
270 000 души са се ваксинирани срещу грип по националната програма. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. От януари стартира и приложението на безплатна пневмококова конюгантна имунизация за хора на и над 65 г., стана ясно още днес по време на събитие в МЗ посветено на ваксинопрофилактиката. Главният държавен инспектор обаче сподели притеснения относно разпространението на морбили в Румъния, където вече има и първа жертва - починало малко дете.
И в момента продължава имунизацията срещу грип на лицата на и над 65 г., отчете доц. Ангел Кунчев. „Тази година бяха осигурени 308 000 дози ваксини. Към момента са направени около 270 000 или 88% от всички. Една от корекциите, които направихме беше да дадем възможност на тези, които искат да се имунизират, да го направят до февруари", посочи той. 

Заболяемостта от грип постепенно

ще нараства, но заради празничните дни много случаи няма да бъдат регистрирани, стана ясно още от думите му. „Към 10 януари ще имаме по-реална представа дали очакванията ни епидемията да е в края на януари и първите една-две седмици на февруари, ще се оправдаят", посочи главният държавен здравен инспектор.

От януари 2024 г. стартира и приложението на безплатна пневмококова конюгантна ваксина за лица на и над 65 г. Тя се осигурява по Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции.

 

„Пневмококовите инфекции са сред 

 

основните причини за заболяемост и смъртност в света при лицата на и над 65 г. Най-голямо е въздействието им при възрастните, при които пневмококовата пневмония е най-честата изява на пневмококова болест", обясни д-р Кремена Пармакова, началник отдел „Надзор на заразните болести" в Министерството на здравеопазването.

Целта през следващата година е да се постигне 5% обхват на целевата група, което означава 74 109 имунизирани лица. 

 

„Ваксината се поставя веднъж в 

 

живота и е еднодозова", уточни д-р Пармакова и допълни, че имунизацията ще се прилага от общопрактикуващите лекари, които трябва да заявят количеството ваксини, което да им бъде доставено. Имунизационният статус на населението в България по отношение на коклюша е сравнително добър, но би могъл да се подобри още повече, така че да ни гарантира, че дори при внасяне на случаи от други държави, те няма да прераснат в епидемия, каза по темата доц. Ангел Кунчев. „Мен много повече ме е страх от морбили, отколкото от коклюш. По-страшно е. Има за съжаление вече и първата жертва на морбили. Починало е малко дете в Румъния. Морбили е най-заразното от заразните заболявания", посочи той.

 

Изпълнението на задължителния 

 

имунизационен календар за първото тримесечие на 2024 г. е обезпечено и всички необходими ваксини са налични в МЗ, РЗИ и лечебните заведения, стана ясно от думите на директорът на Дирекция „Опазване на общественото здраве, здравен контрол и права на пациентите" Илия Тасев. Днес бяха представени и новите инициативи на МЗ – провеждането на уебинари с лекари „На разговор за ваксините", както и „Добра имунизационна практика", която събира опита на медицинските специалисти при прилагането на ваксини.


Продължава спадът при случаите от коклюш

Продължава спадът при случаите от коклюш

81 са новите през миналата седмица или с 13 по-малко от предходната, показват данните на НЦЗПБ
Проучват ваксинацията срещу HPV

Проучват ваксинацията срещу HPV

Обект на анкетата са факторите за приемане на имунизацията в Румъния, България и Хърватия, инициирана е от Европейската организация за борба с рака
Случаите на морбили станаха 17

Случаите на морбили станаха 17

Новите три регистрирани в официалните данни, отново са от Варненско, обясни д-р Анка Баева
Намаляват новите случаи на коклюш

Намаляват новите случаи на коклюш

94 са били те през миналата седмица, показват данните на НЦЗПБ
Още един случай на морбили във Варненско

Още един случай на морбили във Варненско

Инфекцията е доказана в УМБАЛ „Св. Марина", пробата е изпратена и в НЦЗПБ, каза д-р Анка Баева
13 станаха случаите на морбили

13 станаха случаите на морбили

През изминалата седмица са доказани три, показват официалните данни на НЦЗПБ
Още два случая на морбили

Още два случая на морбили

Те отново са във Варна, едното дете е на 6 години, а другото на две, съобщиха от РЗИ
114 нови случая на коклюш

114 нови случая на коклюш

Толкова са регистрирани през миналата седмица, показват данните на НЦЗПБ
За нас остава загадка източникът на морбили

За нас остава загадка източникът на морбили

Търсим го много активно, но не можем да го намерим, децата са от различни групи, нямат контакт едно с друго, казва д-р Анка Баева
Случаите на морбили станаха 10

Случаите на морбили станаха 10

Новите от миналата седмица са три от Варна, има още един два съмнителни, за които се чакат резултати, обясни доц. Ангел Кунчев
1 2 3 4 5 ... 93 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ