Репродуктивно здраве

Искат търг и за инвитро лекарствата

18-07-2017 13:14
Искат търг и за инвитро лекарствата
Clinica.bg

press@clinica.bg
Медикаментите за стимулация при инвитро процедурите, заплащани с публични средства, да се осигуряват от Министерството на здравеопазването (МЗ) чрез централизирани търгове. Това поискаха пациентски и неправителствени организации, след огласените оплаквания, че репродуктивни клиники правят излишни процедури на жени, които нямат шанс да забременеят. От пациентските организации „Заедно с теб“ и „Диабет, предиабет и метаболитен синдром“ настояха още за оставката на директора на Центъра за асистирана репродукция (ЦАР) д-р Мария Георгиева. Мотивът им са нарушенията, посочени в одита на "Сметната палата".
„В момента Фондът за асистирана репродукция плаща 5 000 лв., като половината отиват за медикаменти. Имаме 34 медицински центъра и 34 различни цени на тези медикаменти. Смятам, че за да се спестят публични средства и да има възможност повече двойки да получат своето финансиране, медикаментите трябва да бъдат към МЗ на централизирана поръчка”, сподели председателят на пациентски организации „Заедно с теб” Пенка Георгиева.

Друго предложение на неправителствените организации е част от средствата при неуспешни опити за зачеване

 

да бъдат възстановявани обратно

 

във Фонда за асистирана репродукция. Пациентите пък настояват двойките без деца да бъдат третирани от социалната система като семейства с деца, защото са декларирали желанието си да създадат поколение. Срещу фактурите за заплатени неуспешни опити за зачеване (които в повечето случаи са над две) биха могли да ползват безплатни паркоместа за семейства с три и повече деца, или пък да получават социалните придобивки, полагащи се на многодетните семейства, предлага Даниела Христова с три неуспешни инвитро опита.

Неправителствените организации изготвят също „черен” и „бял” списък на клиниките за репродуктивно здраве в България, който към момента е направен на базата на субективно мнението на пациентите - въпросници, попълнени от около 600 двойки.


Добре е във всяка АГ инвитро клиника в България

да има т. нар. синя стая – с психолог и етичен консултант, където на двойката внимателно да бъде поднесена неприятната новина за неуспешния инвитро опит”, допълва Мариана.

Проблемът е, че много често хората се фиксират в идеята „бебе на всяка цена” и изпадат в тежка депресия, когато разберат, че няма да се сдобият с дете. Точно в такива моменти двойките имат остра нужда от внимание и психологическа помощ, защото има случаи, които завършват и със самоубийство. Ето защо е изключително важно клиниките да не губят контакт с жените след извършените процедури и контролни прегледи, категорични са представителите на неправителствения сектор.


Искаме индексация на цените за инвитро с 20%

Искаме индексация на цените за инвитро с 20%

Нов стандарт по асистирана репродукция предлагат здравните власти. Ще се отрази ли той на Центъра за асистирана репродукция и как, очакват ли се промени във финансирането на процедурите за ин витро заради покачването на цените, добро ли е качеството на тази дейност в страната, попитахме д-р Мария Георгиева, директор на ЦАР.

25% от държавното инвитро свършва с бебе

25% от държавното инвитро свършва с бебе

Успеваемостта на различните центрове варира от 0 до 50 процента, а в някои от тях са правени едва по два-три опита
Първото ин витро беше в Медицинска академия

Първото ин витро беше в Медицинска академия

Тази година се навършват 30 години от създаването на първото бебе ин витро в България. Каква точно е историята, разказва проф. Атанас Щерев, който е „бащата" на този метод у нас.

Най-подходящо е да родите между 24 и 25 години

Най-подходящо е да родите между 24 и 25 години

Кога е наистина късно за дете, защо, каква е промяната и как намаляват възможностите за забременяване по естествен път, разказва д-р Мефтуне Шефкетова. 

Откриват още една ин витро клиника

Откриват още една ин витро клиника

С нея броят на центровете за репродуктивно здраве у нас стават 37

Половината безплодни бракове са заради мъжа

Половината безплодни бракове са заради мъжа

Менопаузата подранява с пет години и настъпва средно на 47, казват специалистите
Бърза писта за клиниките до парите за ин витро

Бърза писта за клиниките до парите за ин витро

Нови редакции в правилника на Центъра за асистирана репродукция подпомагат договорните му партньори без опит
Раждането след 35 е по-рисково

Раждането след 35 е по-рисково

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, за да имаме здраво бебе, потърсихме д-р Румен Велев

Бременността под лупа

Бременността под лупа

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, попитахме д-р Румен Велев.

Дават 75 хил. за ин витро в Хасково

Дават 75 хил. за ин витро в Хасково

Миналата година над 30 двойки са получили помощ от 2 340 лв. за асистирана репродукция
1 2 3 4 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Октомври 2023 Предишен Следващ