Мерки

Дежурни прокурори срещу насилието

17-07-2017 15:44
Clinica.bg

press@clinica.bg
Дежурни прокурори срещу насилиетоМВР ще обследва всички спешни отделения, МЗ слага паник-бутони в линейките до края на септември
Дежурен прокурор, който да отговаря за посегателствата над медици ще има във всяка районна прокуратура. Това обяви обвинител №1 Сотир Цацаров преди минути. Той бе домакин на работната среща, посветена на агресията срещу лекарите. В нея, освен Цацаров, се включиха и министрите на здравеопазването и вътрешните работи проф. Николай Петров и Валентин Радев, главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Стоян Борисов, както и мениджърите на част най-големите болници в столицата.

До 10 дни указанията на Сотир Цацаров ще стигнат до обвинителите в цялата страна, обясни Цацаров след срещата. Всяка районна прокуратура ще изберен нарочен прокурор, който ще държи връзка с управителите на болниците в региона. Цацаров уточни, че очаква набелязаният пакет с мерки срещу агресорите

да даде първи резултати около 30 ноември

Към тях, освен държавното обвинение, ангажимент ще имат още вътрешното и здравното ведомство, както и управителите на болници.
Проф. Николай Петров потвърди, че Министерство на здравеопазването (МЗ) ще изпълни обещанието си да оборудва всички линейки с паник-бутони, GPS системи и директна гласова връзка с полицията или охранителни фирми. Вероятно това ще стане до края на септември. 52 са нападенията над медици от началото на годината, обяви министърът.
Колегата му – Валентин Радев, пък пое ангажимент полицията да направи обследване на всички болници, в които има спешни приемни отделения, до края на годината и да изготви предписания към мениджърите. Оттук-нататък управителите трябва да поемат грижата, колкото и да струва, за да подсигурят сигурността на лекари и пациенти, коментира Радев. Цацаров обаче вметна, че тези предписания трябва да са реалистични, като се има предвид тежкото финансово състояние на болниците.


Не можем да бъдем пасивни ползватели на сигурност

коментира пък от името на мениджърите и.д. началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски. И призна, че ангажимент на всеки директор трябва да бъде анализът къде са най-критичните ситуации, както и грижата за организиране на съответната охрана и видеонаблюдение. „Очакваме в най скоро време предписания от страна на МВР, за да бъдат събирани по надлеженен начин доказателствата и да не могат да се измъкват такива хора, които са посегнали върху живота и здравето на нашите колеги”, каза още проф. Мутафчийски. Освен него, в срещата при Цацаров се включиха и шефовете на „Александровска“ доц. Костадин Ангелов, „Пирогов“ – проф. Асен Балтов и „Шейново“ – д-р Румен Велев.

„Ако не осъзнаем, че национален приоритет са ни и лекарите, и пациентите, е излишно да провеждаме каквито и да е било срещи. Не сме със съзнанието, че ще променим възпитанието, образованието, социалната среда или отношението към медиците. Но поне набелязахме конкретни мерки. А лекарите – и д-р Гагова, и всички нейни колеги

заслужават тази стъпка напред

коментира на финала Цацаров. И призна, че не вижда нужда от законодателни промени. По-скоро органите на МВР трябва да осъзнаят, че най-доброто в случая е бързото производство, коментира главният прокурор. Радев пък призова и гражданите да са по-активни и да помагат със сигнали веднага, щом видят, че някой е потенциално опасен.

От изнесените след срещата в прокуратурата данни стана ясно, че през 2014 г. са образувани 5 досъдебни производства за насилие срещу лекари, като са осъдени 4 души - 1 ефективно, 1 условно, 1 на пробация и 1 с глоба. През 2015 г. досъдебните производства са 4. Но осъденият е само един - при това, единствено да плати глоба. През 2016 г. са образувани също 2 досъдебни производства. Осъдени са 4 души, от които двама условно, а на други двама е наложена глоба.Курс за справяне с агресивни пациенти във ВМА

Курс за справяне с агресивни пациенти във ВМА

Следващото обучение ще е в средата на септември, овладяват техники и срещу вербалните атаки
Попълни анкета, спри насилието срещу лекари

Попълни анкета, спри насилието срещу лекари

БЛС и „Заедно с теб" ще събират мнения и идеи на лекари и пациенти до края на септември
В битката с насилието тежестта ще падне върху мениджърите

В битката с насилието тежестта ще падне върху мениджърите

МЗ ще даде парите за охрана на спешните екипи, но за отделенията трябва да дойдат от болниците
Работна група vs. насилието над медици

Работна група vs. насилието над медици

Само трима нападатели са осъдени ефективно за последните 6 години, показва справка, изискана на БЛС
Млад татко се нахвърли на акушерка

Млад татко се нахвърли на акушерка

Почерпеният ром ругал и строшил стъкло в старозагорската АГ клиника, защото не го пуснали с оператор при бебето
9 осъдени за бой на медици за три години

9 осъдени за бой на медици за три години

До края на седмицата МЗ и прокуратурата обсъждат мерки срещу насилието
Биячът на д-р Гагова окончателно в ареста

Биячът на д-р Гагова окончателно в ареста

Стоянов е обществено опасен и лабилен психически, отсъдиха магистратите
И джипитата с рамо за д-р Гагова

И джипитата с рамо за д-р Гагова

Настояваме законите да се прилагат с цялата им тежест и такива посегателства да бъдат наказвани възможно най-бързо
Хиляди казаха „Не на насилието“ (снимки)

Хиляди казаха „Не на насилието“ (снимки)

Бити лекари от „Спешна помощ" спасявали ранени на „Тракия", стана ясно в деня на национален протест
НЗОК зад лекарите в протеста срещу насилието

НЗОК зад лекарите в протеста срещу насилието

Изискваме сурово наказание за агресорите, посегнали на медици, казват от касата
1 2 3 4 »

Всичко за
инсулта

 

 

Инсултът е изключително спешно състояние, което изисква незабавна реакция от страна на близки и лекари. Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на инсулт, какво трябва да знаете за това състояние, може да научите тук. Това е съвместен проект на Clinica.bg и Българското дружество по неврология.

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подходящ ли е проф. Камен Плочев за нов шеф на здравната каса?

Юли 2017