Българската Коледа

Една необичайна мечта

27-12-2023 07:09
„Българската Коледа“ помогна за рехабилитацията на 14-годишния ни син, казва бащата на Шабан Семов  Една необичайна мечта
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Дни преди Рождество Христово децата очакват с трепет добрия старец с торбата, пълна с подаръци. Родителите бързат да напазаруват по списъците, изпратени в писма до него, а после да ги скрият в най-потайните кътчета у дома, за да не бъдат намерени по-рано. Очакват го с трепет и едни други, по – специални деца – тези, за които инициативата „Българската Коледа" беше създадена през 2003 година. От тогава досега тя е вдъхнала надеждна на не едно и две семейств. Подкрепила е финансово лечението и така е дала бъдеще на стотици деца и родители.

Clinica ще Ви разкаже за едно от тях, 14-годишният Шабан Семов.

Диагноза – проклятие

 

Роден е през 2010-та, живее в Старозагорското село Крън в социално слабо семейство. Майка му Златка е него социален асистент. Баща му Асен работи нискоквалифицирана работа, където го извикат- на строеж, да пренесе багаж, да извърши някакъв ремонт. Момчето страда от три изключително тежки заболявания. „Това са диагнози – проклятия. Никому не пожелавам живот, като този на нашето семейство", казва жената. Момчето е със спастична церебрална парализа, Grand mal припадъци и мускулна контрактура. Междувременно е боледувал от вирусни заболявания, през които минават почти всички деца. Той е второто дете в семейството. Имал е по-голямо братче, което обаче също е било с куп болести и е починало на годинка и половина. Тегобите на Шабан започват още докато е на 4-месечна възраст. Тогава е приет за пръв път в УМБАЛ „Свети Георги" в Пловдив. Хоспитализиран е с жълтеницата. „Лекарите не даваха надежда, защото заради другите заболявания трудно понася и най-елементарните детски болести. Молих се цяла нощ. На сутринта той имаше подобение. Лекарите не можеха да повярват. Изписаха ни. За мен това е чудо, Господ ни помогна. Надявам се, че колкото и да ни е трудно, Той пак ни помага и ще ни помогне, защото без Него щяхме да загубим и тази своя рожда", споделя Златка през плач. Тя е вярваща и твърдо заявява, че точно вярата е тази, която я крепи да гледа болното си дете и да не губи надежда.

 

Лекарите и терапията

 

За нея това са хората, пред които всички трябва да направят дълбок поклон. „Представете си само колко много хора са спасили, а как ги хулят, обиждат, налитат им. Когато съм била в болницата с Шабанчо, какво ли не съм виждала. Към нас винаги са се отнасяли много внимателно. Не разбирам, как можеш да псуваш доктор, та нали той спасява детето ти", възмущава се жената, като си спомня грозни картини, на които е била свидетел.

14-годишният й син в повечето случаи е на легло. Трудно се изправя с чужда помощ. И пак с чужда помощ се учи да прави малки и несигурни крачки. Самостоятелно обаче той не може да върви. Тези постижения той е постигнал след години наред рехабилитация. При него идва специалист два пъти седмично. Едно негово посещение струва 30 лева. За семейството това са много пари. Тук на помощ им идва „Българската Коледа". „Добри хора, които даряват средства чрез нея за болни деца ни помагат. Отпускат по 1200 лева за рехабилитацията на сина ни Шабан. Парите се привеждат направо на рехабилитатора. Това за нас е голяма подкрепа. Благодарим за това, че някой мисли за момчето ни", казва бащата Юлиан. Отделно момчето приема три медикамента, от които само единият се поема от Националната здравноосигурителна каса. Другите два плащат родителите. Разходите за тях месечно са 70 лева. „За някои може и сумата да е дребна, но за нас не е. Благодаря на Господ, че все още можем да ги плащаме", казва Златка.

 

Празници, но не съвсем

 

За да не лишат от насъщните грижи болното си дете, майката и бащата са ограничили разходите за себе си до житейския минимум. Ако имат малко повече пари, купуват нещо по-добро – месо, сметана, яйца, но те са за Шабан. Двамата я карат, както могат. Златка е неотлъчно до сина си. Наблюдава рехабилитатора и се старае да запомни всяко негово движение, всеки подход за обръщане и промяна на позата на 14-годишното телце. „Вече научих доста неща за масажите и ги правя всеки ден на Шабанчо. Рехабилитаторът ни е много добър, показва ми как и аз мога да помогна на сина си", разказва тя. „Ако безднадеждността има лице, това е майчиното лице на едно тежко болно дете", казва Семова. Не претендира за авторство на тази мисъл. Чула я е някъде и я е запомнила, защото, по думите й, тя отговаря напълно на нея. Докато говори, Златка не спира да плаче. 40-годишната жена признава, че няма мечти, няма очаквания от живота. Освен една, на пръв поглед елементарна, но за нея осъществяваното й би било чудо. „Ние няма да сме вечни. Един ден няма да има кой да му сменя памперсите. Моля се поне да успее да си прави сам тоалета", изхлипва тя.

 

Преди Рождество Христово

 

Въпреки немотията, се подготвя, както може, за празниците. Златка ще се постарае да сложи на трапезата нещо вкусно, което фамилията не си позволява всеки ден. Какво ще е то, зависи от парите, които ще могат да заделят, след като си платят сметките и лекарствата. Самата тя от две години е развила диабет и също е на медикаменти. За да има поне мъничко радост в очите на момчето им, тя ще подреди елха. Настроението у Семови не е особено празнично.  „Коледа, Нова година, но как да се зарадваме, като виждаме, че Шабан не може да излезе навън, да играе с другите деца", въздъхва майката. Въпреки мъката си, тя и този път събира кураж, вдъхва си сили и се старае да е весела до леглото на 14-годишното си болно дете.

 

 


330 заявления за подкрепа от Българската Коледа

330 заявления за подкрепа от Българската Коледа

Толкова са подадени към момента по настоящото издание на кампанията, съобщиха от президентството
3.15 млн. са събрани за Българската Коледа

3.15 млн. са събрани за Българската Коледа

Днес президентът Румен Радев се срещна с партньорите на благотворителната инициатива
Честита Нова Година!

Честита Нова Година!

Нека 2024 г. бъде пълна със здраве, щастие, нови вдъхновения, сбъднати мечти и успехи!
2.55 млн. лв. за Българската Коледа досега

2.55 млн. лв. за Българската Коледа досега

Кампанията продължава целогодишно, тя е в подкрепа на детската хирургия, напомнят от президентството
Обърнете се към книгите

Обърнете се към книгите

Измина една година с предизвикателства и в личен, и в обществен план. Каква диагноза може да й бъде поставена, как да бъде описана с една дума, какво не ни достига, научихме ли уроците си от нея и с какъв багаж да влезем в 2024-та, попитахме Тео Буковски.
Нужен е скрининг за сърдечни малформации на деца

Нужен е скрининг за сърдечни малформации на деца

Чрез „Българската Коледа" имаме едни от най-добрите и модерни апарати, които са от изключително значение за работата ни, казва д-р Димитър Печилков
Непознатият вкус на сладоледа

Непознатият вкус на сладоледа

11-годишната Михаела Везиева страда от рядко заболяване, което по необходимост я прави веганка, „Българската Коледа" й помага тя да порасне
Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово!

Да отворим сърцата си за чудото – за това, че Бог се роди, нека то отново ни вдъхне вяра, надежда и любов!
Носете винаги Младенеца в сърцата си

Носете винаги Младенеца в сърцата си

Рождество Христово не се измерва с богати трапези, то е увенчаване на очакванията и сбъдване на надеждите, казва архимандрит Никанор
В кръговете на ада

В кръговете на ада

Мая Димитрова е родена глуха, минават две години митарства по болниците, докато във ВМА не й поставят точната диагноза
1 2 3 4 5 ... 9 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво свърши служебния кабинет в здравеопазването?

Юли 2024 Предишен Следващ