коледа

Носете винаги Младенеца в сърцата си

24-12-2023 06:30
Рождество Христово не се измерва с богати трапези, то е увенчаване на очакванията и сбъдване на надеждите, казва архимандрит Никанор Носете винаги Младенеца в сърцата си
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
До Рождество Христово остават броени часове. Какво е духовното измерение на празника, докъде стига традицията и откъде започва истинската вяра. Това попитахме архимандрит Никанор. Той е игумен на Гигинския манастир „Св.св. Козма и Дамян".
- Ваше Високопреподобие, часове ни делят от Рождество Христово. Евангелското събитие е известно и на атестите, но какъв е духовният смисъл на празника?

- Рождество Христово съвсем не се измерва в богати трапези. През призмата на Светото Писание това събитие е увенчаването на очакванията и сбъдването на надеждите. Когато от прародителите Адам и Ева са изгонени от рая заради нарушаване на Божията заповед и са лишени от общението си с Него, Бог предсказва, че ще даде спасение чрез семето на жената, тоест чрез нея. Забележителното е, че в целия Стар Завет се говори за семето на мъжа - Исааково, Яковово, Давидово и т.н., но в Битието се говори точно обратното. Това е пропочество за зачеването без мъж на Пресвета Богородица, което е станало под действието на Светия Дух. Става въпрос за идването на Спасителя точно от жената, само от нейната плът. Някои са разбирали погрешно Месията в своите очаквания, съвсем не в духовен смисъл. Смятали са, че ще ги избави от робството, ще е велик цар, но каквито и да са били представите им, всички в онези времена са го очаквали. Рождество Христово е великото тайнство на Боговъзплъщението - нещо непостижимо и необяснимо за евреите, как така Бог става човек. За тях това е съблазън, за елините – безумие, а ние християните твърдо вярваме в него, като непоклатима основа на нашата вяра. Без Неговото идване, в Своята ипостас Иисус Христос съединява по съвършен начин две природи - човешка и Божествена. В осъществяването на това събитие е и духовният смисъл на празника Рождество Христово. За съжаление, при повечето хора това стои далече извън ежедневието им.

- На какво се дължи липсата на това разбиране – на натрупвания от миналото или на суетата на съвремието?

- Дължи се и на двете неща, но има и други. На първо място е духовната безпросветност, водеща често пъти до крайно невежество. Следва ниската богословска подготовка и катехизация. Бих искал да отбележа, че за разлика от България, в Европа хората, като цяло, са наясно с духовното измерение на Рождество Христово независимо, дали вярват или не вярват, дали ходят на църква или не. Причината е, че са получили подготовка в семейството, в училище, в енорията, като деца. Така е дори в съседна Румъния. У нас нещата са опростени до битовото ниво, на което се и посреща празникът. Забележете, че дори повече се употребява понятието Коледа, отколкото Рождество Христово, когато хората си го честитят.

- Дълбоко вкоренена у нас е традицията за 7, 9, 12 ястия на трапезата на Бъдни вечер. Някои дори твърдят, че броят им е според свещените библейски числа. Има ли значение колко са?

- Обредността винаги е съпровождала човека – и в религията, и извън нея. Броят на ястията в случая обаче няма никакво значение. Той е въпрос на традиция и нищо повече. Важен е начинът, по който човек подхожда към въпросите, свързани с нещата, стоящи извън видимото. Суеверието, че ако някой направи определи неща, небето ще му даде това, което си е пожелал или обратно, ако не ги направи, ще му се случи нещо лошо, е живо. Нещо такова е и с броя на ястията на Бъдни вечер. Няма значение колко са те. Важното е да са постни, защото тогава все още не е приключил Рождественския пост. Всичко останало е въпрос на обичаи извън духовното значение на празник, което ако сравните, няма да е еднакво дори в две съседни села.

- В Православната църква, мнозина свързват поста само с изключването на храни от животински произход. Какво, всъщност, представлява той?

- Целта на телесния пост е да отнеме малко от силата на тялото, за да не може то да подтиска целите на човешката душа и дух. Той следва да даде превес именно на духовното, като смири плътта по отношение на нейните най-ниски желания и страсти. На първо място възвисяването се изразява в прошката, която той трябва да даде на тези, които са го обидили, както обичаме да казваме – на враговете. Той обаче трябва да положи старание така, че те да изчезнат от живота му – нещо, което се постига с всекидневни усилия. Не е възможно някой да държи лоши помисли към своя ближен и да мисли, че се приближава до Бога. В периода на пост се отделя повече време за подкрепа на душата с повече четене на Евангелието всеки ден, както и на духовна литература. Важно е да се оказва и помощ независимо дали парична, с труд или с продукти. Подкрепа се осъществява дори с думи. Около нас има твърде много хора в тежка житейска ситуация. Добре е по време на поста да отделим и малко време за тях, та дори само да поговорим. Това е духовна благотворителност, която не е по-малко ценна от материалната. Има много неща, с които човек може да украси телесния си пост и да го направи богоугоден и по-смислен.

- Празникът ще настъпи, ще го отбележим къде по-християнски, къде по-малко християнски. Какво обаче следва да съхраним след него?

- Ще прозвучи като клише, но за мен важното е Младенеца да се роди и в нашите сърца. Нека помним и след празника, че благата вест казана от Ангела на Света Богородица е реалност и е част от живота, който живее Вселената. Да отнесем в дните напред факта, че имаме едно истинско Рождение, което се е случилов историята на човечеството. То е много необикновено, тъй като чрез него се осъществява обновлението и спасението на човешкия род. Както се казва в Символа на вярата, Той се е възнесъл на небесата и седи отдясно на Отца. Наистина Той ни слуша, гледа ни, познава нашите сърца и помисли. Затова и трябва да сме изключително внимателни в нашите постъпки и помисли, да се стараем да не допускаме греховете, колкото и това да е трудно, защото те се случват не само с действия, но и в ума ни с мисли и намерения. Бог ни подава ръка във всеки един миг. Важното е да запазим сърцата си чисти, да имаме в тях вярата, любовта и надеждата. Така и Младенецът, като образ на спасението, ще се роди в нас, ще расте, ще ни обнови. И както Той се ражда в нас, така и ние да се родим в Него, да станем нова твар, да приемем новото богочовешко естество и да се спасим. Това е посланието, но всеки ще го чуе по различен начин. Най-добре можем да го възприемем, као си направим труда да посещаваме богослуженията в храма в предшестващите Рождество Христово дни. Особено полезно е това да става по време на т. нар. Царски часове, когато се четат много откъси както от Стария, така и от Новия Завет. Препоръчвам да се отиде и на литургията на Бъдни вечер и на Утренята и Литургията на 25 декември, когато е Рождество Христово. Тогава звучат църковни химни и молитви, които и възпяват, и обясняват смисъла на празника.

- Какво ще пожелаете на читателите на clinica?

- В Рождественската нощ много лекари и медицински сестри няма да са при семейтсвата си. Те ще дежурят в болниците при своите пациенти. Въпреки всичко, макар и далече от дома, от своите близки те трябва да знаят, че Христос ще бъде с тях. При всички обстоятелства Той е до всеки страдалец, до всеки човек в нужда, до всеки, който е отдал живота си за спасяване на другите. На читателите и екипа на clinica пожелавам да носят Младенеца винаги в сърцата си!


330 заявления за подкрепа от Българската Коледа

330 заявления за подкрепа от Българската Коледа

Толкова са подадени към момента по настоящото издание на кампанията, съобщиха от президентството
3.15 млн. са събрани за Българската Коледа

3.15 млн. са събрани за Българската Коледа

Днес президентът Румен Радев се срещна с партньорите на благотворителната инициатива
Честита Нова Година!

Честита Нова Година!

Нека 2024 г. бъде пълна със здраве, щастие, нови вдъхновения, сбъднати мечти и успехи!
2.55 млн. лв. за Българската Коледа досега

2.55 млн. лв. за Българската Коледа досега

Кампанията продължава целогодишно, тя е в подкрепа на детската хирургия, напомнят от президентството
Обърнете се към книгите

Обърнете се към книгите

Измина една година с предизвикателства и в личен, и в обществен план. Каква диагноза може да й бъде поставена, как да бъде описана с една дума, какво не ни достига, научихме ли уроците си от нея и с какъв багаж да влезем в 2024-та, попитахме Тео Буковски.
 Една необичайна мечта

Една необичайна мечта

„Българската Коледа" помогна за рехабилитацията на 14-годишния ни син, казва бащата на Шабан Семов
Нужен е скрининг за сърдечни малформации на деца

Нужен е скрининг за сърдечни малформации на деца

Чрез „Българската Коледа" имаме едни от най-добрите и модерни апарати, които са от изключително значение за работата ни, казва д-р Димитър Печилков
Непознатият вкус на сладоледа

Непознатият вкус на сладоледа

11-годишната Михаела Везиева страда от рядко заболяване, което по необходимост я прави веганка, „Българската Коледа" й помага тя да порасне
Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово!

Да отворим сърцата си за чудото – за това, че Бог се роди, нека то отново ни вдъхне вяра, надежда и любов!
В кръговете на ада

В кръговете на ада

Мая Димитрова е родена глуха, минават две години митарства по болниците, докато във ВМА не й поставят точната диагноза
1 2 3 4 5 ... 9 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ