Промени

Спират износ на липсващо лекарство за 5 дни

17-07-2017 07:09
Производителите ще трябва да докладват за всички внесени медикаменти в ИАЛСпират износ на липсващо лекарство за 5 дни
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
С пет дни ще разполага Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), за да спре паралелния износ на лекарство, което липсва на българския пазар. Това гласят новите идеи на здравното министерство за промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Очаква се предложенията на работната група да бъдат приети от ръководството на ведомството и официално да се публикуват за обществено обсъждане.

Лекарствата, за които ИАЛ ще може да спира временно износа, ще са част от забранителен списък. Той ще се изготвя от Експертен съвет към агенцията и ще се състои от представители на Министерството на здравеопазването, Националния съвет по цени и реимбурсиране, Националната здравноосигурителна каса и Българския фармацевтичен съюз. Негова ще е задачата да актуализира списъка най-малко веднъж на два месеца. Освен това ИАЛ ще трябва да поддържа на страницата си още една листа – с наблюдавани лекарства. В нея ще влизат всички медикаменти с рецепта, които са били обект на износ за последните три месеца. Ако за някои от тях след проверки на производители, търговци на едро и дребно се установи, че има липси на пазара, те ще станат част от забранителния списък за износ. В него ще се вписват марките на лекарствата, молекулите, формите им, опаковките, наличните количества и наложените от ИАЛ ограничения за износа им.

Ако липсите на конкретните продукти в страната се преодолеят 

директорът на ИАЛ ще изключва медикаментите от забранителния списък за износ. За тази цел агенцията ще извършва нови проверки на складовите наличности на търговците на едро, както и анализ на количествата им в страната въз основа на данните на производителите, фармацевтичния съюз, болниците, здравното министерство и касата.

Основна роля в мониторирането на пазара ще имат и самите производители и дистрибутори. Първите ще бъдат длъжни да представят в ИАЛ всеки месец информация за доставените у нас количества лекарства от позитивния списък през предходния. Също така и данни на кои търговци на едро са ги предали.


От своя страна дистрибуторите ще трябва да дават в ИАЛ по електронен път

информация за доставените през предходния месец лекарства от забранителния списък за износ на аптеки, други търговци на едро, дрогерии, болници и лекари. Те ще бъдат длъжни 6 месеца да подават информация и за всички заявки от аптеки за даден медикамент, ако се окаже, че при проверка от ИАЛ, той не е бил в склада им, а вместо това цяла година е бил изнасян от страната.

Освен това дистрибуторите ще са длъжни да подават уведомление до агенцията за всеки планиран износ на лекарства от забранителния списък. Ако до 5 работни дни от постъпване на уведомлението не получат забранителна заповед, те ще могат да изнесат лекарството в рамките на следващите 30 дни. След това ще са длъжни до 7 дни да уведомяват агенцията за количеството на износа. Ако има забранителна заповед обаче, търговецът трябва да пусне медикамента в страната ни.

Ново уведомление с желание за реекспорт може да се направи след 30 дни


Фармацевтите също ще имат задължения, за да се ограничат липсите на медикаменти у нас. Те по електронен път ще трябва да уведомяват ИАЛ, когато до два дни след заявка с продукт от списъка с наблюдавани медикаменти не получат съответното лекарство. Ако петима различни аптекари в рамките на един месец подадат уведомление, че търговец на едро не е изпълнил заявката им, той подлежи на проверка, както и наличностите на съответния медикамент в цялата страна. Няма ли такива, износът на съответното лекарство ще се прекратява.


Санкциите към некоректните търговци също се увеличават

Така например дистрибуторите, които купуват лекарства от аптеки или не изпълняват задълженията си да информират ИАЛ за движението на медикаментите, ще плащат глоби от 25 000 до 100 000 лв. От своя страна, фармацевтите, които дават лекарства от забранителния списък за износ на търговци на едро, ще бъдат санкционирани с 10 000 до 20 000 лв.

Засега не е ясно дали промените ще се приемат, нито доколко голям ще бъде ефектът от тях. Причината е, че механизмът, който се предлага, изисква огромен административен капацитет на ИАЛ, за да се реализира, а с такъв агенцията не разполага. Освен това промените ще срещнат съпротивата на легалните паралелени дистрибутори, които не бяха съгласни да има забранителен списък с медикаменти за износ. Въвеждането му със сигурност ще вкара предлаганите поправки в съда, както стана преди няколко години.

Друг проблем е доколко законът ще ограничи нелегалната паралелна търговия 

която според самите дистрибутори генерира близо 50% от целия реекспорт, което прави около 200 млн. лв. на година. За да се ограничи тя, е нужно да се следи движението на медикаментите и от аптеките към пациентите. На този етап обаче законът не дава пълна възможност за това. Поради всички тези причини много експерти искаха у нас да се въведе електронна система за контрол на паралелната търговия, в която всеки участник в системата щеше да е длъжен да подаде по-нататъшното направление на медикаментите. Така властите във всеки момент щяха да могат да видят къде се намират лекарствата и чия е отговорността за липсата им. Както и дали има такава наистина. Информацията в този случай щеше да е напълно обективна и навременна. Подобна е системата в Словакия.

Клиничните проучвания и в диализите

 

Клинични проучвания ще могат да се правят в диализните центрове и практиките на джипитата. Това са други от идеите, които здравното министерство предлага в новия проект за промени на Закона за лекарствата. Ако медикаментът обаче е с наркотични вещества, той ще може да се изпитва само в болници, онкологични и кожни центрове, както и такива за психично здраве, където има аптека със съответния лиценз. Освен това се въвеждат по-строги изисквания за членовете на Комисията по етика, така че да няма никакви конфликти на интереси. По тази причина те трябва да са независими от спонсора, центъра за провеждане на клиничното изпитване и участващите изследователи.


Забраниха износа за 297 лекарства

Забраниха износа за 297 лекарства

Сред тях са редица антибиотици, медикаменти за КОВИД и химиотерапевтици, причината е, че може да има недостиг

Е-системата за реекспорта - 300 хил. лв.

Е-системата за реекспорта - 300 хил. лв.

Здравното министерство публикува правилата за създаването й месец, след като тя вече трябваше да работи

Паралелният внос се увеличи с 25 хапчета

Паралелният внос се увеличи с 25 хапчета

По-малко от месец има ИАЛ, за да пусне системата за проследяване на реекспорта, но едва ли ще спази срока

Паралелните търговци искат ремонт на цените

Паралелните търговци искат ремонт на цените

Има промяна в страните донори на медикаменти, твърдят европейските дистрибутори

Реекспортът е върхът на айсберга

Реекспортът е върхът на айсберга

Електронната проследимост на лекарствата е най-добрият вариант, казва Юлиян Узунов
Контролират реекспорта електронно

Контролират реекспорта електронно

Експертният съвет отпадна, МЗ вече работи по системата за паралелния износ

Депутатите пак подхващат реекспорта

Депутатите пак подхващат реекспорта

Здравната комисия ще обсъжда информационната система и новите правила за паралелен износ на лекарства
Трябват ни регистри и електронна система

Трябват ни регистри и електронна система

Промените в закона за лекарствата, които трябва да ограничат дефицита на медикаменти в страната заради реекспорта, съвсем скоро ще влязат в парламента за второ четене. Доколко удачни са те, ефективна ли е лекарствената политика на НЗОК, попитахме Владимир Афенлиев. 

И БФС да са част от съвета за реекспорта

И БФС да са част от съвета за реекспорта

Лекарствата от забранителния списък за паралелен износ да се доставят само от най-големите търговци, искат от ВОЛЯ

Още глоби за реекспорта на лекарства

Още глоби за реекспорта на лекарства

ИАЛ ще следи дали има недостиг на медикаменти в страната с електронна система, а експертният съвет отпада

1 2 3 4 5 ... 6 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ