коментар

Оставката за здравния министър е морален въпрос

08-12-2023 16:06
Ако се смени името на „Проф. Ал. Чирков", можем да очакваме нов скандал като този с Пирогов, не разбирам защо МЗ хаби енергия за това, казва проф. Андрей ЧорбановОставката за здравния министър е морален въпрос
Clinica.bg

press@clinica.bg

Лидерът на ИТН – Слави Трифонов, съобщи в своя фейсбук, че се готви преименуване на болница „Проф. Ал. Чирков". Има ли потенциал това да стане един нов скандал от ранга на този с Пирогов, защо проблемите на болниците стигат все по-често до депутатите, справя ли се с работата проф. Христо Хинков и ще има ли средства за Протонен център догодина, попитахме проф. Андрей Чорбанов. Той е част от партия ИТН и от здравната комисия в парламента.

- Проф. Чорбанов, има ли наистина идея МЗ да прекръсти „Проф. Ал. Чирков"на „Св. Екатерина"?

- Да, чуваме много усилено да се говори в управленските среди за това и обикновено, когато има такива слухове, те излизат верни. Разбира се, това е с уговорката, че още не се е случило и аз изключително силно се надявам да не се случи, защото проф. Александър Чирков е личност, която не би следвало да бъде използвана под тази форма за реагиране на политически амбиции от какъвто и да е характер.

- Две са страните в този спор как да се казва най-голямата болница за ССЗ в държавата ни, какви са доводите затова да е «Проф. Ал. Чирков»?

- Аз не мога да намеря никакви аргументи, които да са в друга посока. Проф. Чирков е оставил трайна следа не само в създаването и развитието на тази болница, но и в българската медицина. Това е личност с категоричен авторитет и не мога да разбера как може да има хрумване за смяна на името, какво може да причини такива амбиции.

- „Проф. Ал. Чирков" на път ли е да се превърне в един нов Пирогов като скандал?

- Ако слуховете за прекръстването са верни, да, тя ще стане следващия обект на абсолютно ненужна офанзива по отношение на МЗ, а то има толкова много текущи задачи, с които трябва да се справи. Нека да кажем, че министерството и НЗОК имат едни от най-големите бюджети, с които трябва да се справят с всички проблеми. Ние внесохме проект за вкарване на мобилната помощ, който беше подкрепен на първо четене. Това, което няма да е проблем за една Германия, е страшен проблем за България, където логистиката е изключително тежка и има стотици места без здравна помощ. МЗ има толкова задачи, с които трябва да се занимава и не знам защо трябва да се хаби енергия – времева, политическа, ресурсна, за да се бори за тези неща, вместо да си гледат работата, която трябва да свършат.

- Идеята за връщането на името отново идва от МЗ и стига до парламента, защо напоследък проблемите на големите държавни болници са във фокуса на депутатите и здравната комисия?

- Действително напоследък здравната комисия се явяваме нещо като „другарски съд" и привиква различните страни на узслушване. Казвам другарски съд, защото няма как парламентарна комисия да задължи, който и да е министър, да вземе определено решение, това е негов прерогатив, но поне в здравна комисия е форматът, при който обществото може да слуша в реално време аргументите и на двете страни. Така че здравната комисия се явява нещо, като ментор в едни такива конфликти. А се стига до здравна комисия, защото МЗ определено не се справя с всякакви проблеми, които касаят здравната сисетма. Аз смея да кажа, че от последните години, през които се смениха различни здравни министри, от моя гледна точка този е най-слабият и по отоношение на здравните заведения, и на други проблеми, които трябва да се решават. Ние не оставаме доволни от отговорите, които получаваме на въпросите си за липсващи лекарства, постоянно изчезване на различни типове лекарства, за по-високите цени на лекарства от тези в съседни държави, решение на тези проблеми няма. Същото се случва и за конфликтите в болниците, където също няма решение и здравната комисия се явява ментор, който съветва министъра и вчера ние посъветвахме министър Хинков какво да направи.

- Може ли обаче министър Хинков да върши по-добре работата си в толкова сложна политическа обстановка, разполага ли един министър с политически гръб, за да направи каквото и да е?

- Така е, но въпросът е, че не би следвало ние като опозиция да носим отговорност за това как управляващите решават отношенията си в тази коалиция, както и да се нарича тя. Те са парцелирани различните области от икономиката между различните управляващи, спорят помежду си и се борят за повече влияние, а държавата е жертва именно на това парцелиране. Вероятно министърът не знае каква степен на свобода има и до каква степен тези негови дейности са продиктувани от лично решение или управленски съвети на партията, която го е поставила на тази позиция, но така или иначе ние като опозиция не сме доволни от това, което се случва в държавата. Пирогов е една знакова институция, тя е емблемата на българското здравеопазване, това е спешният център, в който ходят всички, когато им се наложи. Аз, като софиянец, моите деца, винаги сме ходили в Пирогов и винаги сме намирали адекватната помощ. Сред цялата огромна маса от хора, които минават през него, има много малко недоволни в сравнение с други лечебни заведения. Нещо повече – за управлението на такъв изключително тежък административен елемент, където се явяват всички хора, които не са здравно неосигурени и които са спешни, мениджърът трябва да бъде много конструктивен и да опитва нетрадиционни решения Факт е, че хората от Пирогов са зад своя мениджър и го подкрепят, вчера в здравна комисия бяха дошли много хора от болницата, аз ги попитах как се справя директора и не намерих критика към него. Затова ние чисто професионално подкрепихме този директор като партия, защото смятаме, че той си върши работата, а в условията на спешна медицинска помощ това е най-важно. Ние посъветвахме министъра да очаква резултатите от другите проверки за нарушенията спрямо директора, защото фактите в одитния доклад на МЗ са изключително противоречиви. В него има изречения от типа – той не е пристъпил закона, но е направим това и това. Ако нещата, които е направил са законни, но нестандартни, в това няма нищо лошо. Още повече, че решенията в Пирогов не са еднолични, там има голям екип, който го съветва как да постъпи и какво да направи. Не вярвам да има юрисконсулт, който да го посъветва да наруши ЗОП, ако там човек прояви прекалено много творчество и наруши закона, той става обект не на административно наказание, а на криминално такова и от него се интересуват Прокуратурата, Икономическа полиция, които в момента правят проверки и ние посъветвахме министъра да изчака резултатите от тях.

- Разбрахте ли обаче коя е ябълката на раздора в Пирогов и доколко той е провокиран от проблеми в болницата, доколко тя бе политически употребена?

- Доколкото вчера в комисия директорът извади документи изобщо проблемът не касае болницата като професионална дейност, а става дума за проверки, които се извършват на хора от министерството и са в ресора на министъра и той е недоволен от тези неща. Именно затова се смята, че проблемът е политически, личностен, но не и професионален. Поне с такива впечатления останахме членовете на комисията.

- Нормално ли е проблемът в една държавна болница да ескалира до искането на оставки и не е ли право на здравния министър да решава кого да махне без значение дали има основание или не?

- Да, точно така е, правото на министъра е да оперира с вменените му от закона права, но пък от друга страна останалите органи могат да са съгласни или несъгласни. Ние сме свидетели последните години на постоянни смени на директори на болници – която партия се овласти, веднага като цел си поставя да сложи свои хора на всички знакови за управлението места. Не забелязваме обаче да се сменят директори на болници с изключително тежки условия – финансови, като апаратура, екипи. За тези болници не се прави нищо, защото те не са в контекста на голямото обществено внимание, а Пирогов е болница, която винаги ще представлява интерес за обществото и затова се сменят там директорите и стават политически скандали. Но това, че управляващите сменят там ръководствата няма как да бъде толерирано от наша страна, ние ще критикуваме, която и да е партия, която го прави.

- Казахте, че не сте доволни от работата на здравния министър, такова мнение беше изказано и от други ПГ - на ГЕРБ, ПП, но проф. Хинков не подаде оставка. Мислите ли, че това е достойното поведение и достатъчна ли е подкрепата на ДБ, за да бъде той легитимен министър?

- Легитимен е този министър, който е гласуван от НС, така или иначе той е легитимен, защото управляващите имат смазващо мнозинство пред опозицията и могат да гласуват, каквото поискат. Друг е въпросът, че самите управленски среди имат много разногласия по тази тема, чуха се даже призиви за оставка от средите на коалицията, която го е излъчила за министър – визирам финансовия министър, така че от тази гледна точка аз не бих се поставил на негово място и не бих работил в условия, в които партията, която ме е излъчила няма доверие в мен и в моите способности. Смятам, че е въпрос на морален казус дали проф. Хинков ще си подаде оставката, иначе чисто законово е в правото си да не го направи.

- Предстои разглеждането на бюджета , обещахте да вкарате средства за Протонен център, смятате ли, че догодина ще разполагаме с тях?

- Сега има 1 млн. в бюджета за проучване за проекта, но няма какво толкова да се проучва. Ние много детайлно се занимахме с тази тема, има няколко производителя в света, които правят тази апаратура, единственото, което трябва да се направи е специалната сграда за нея. Няма какво да се проучва, за да се заложи 1 млн. за една година, цялата документация е готова, за да стартира обществената поръчка. Този център е изключително необходим за България, защото плащаме колосални суми за лечение в чужбина, а тъй като ще е първият на Балканския полуостров можем да го използваме да лекуваме пациенти от други страни, както правят европейските центрове. От тази гледна точка е изключително важно да стартира бързо. Целият нужен бюджет е около 100 млн. лв., машината струва максимум 60 млн. лв., останалото ще е за сградата, така че толкова средства ще стигнат.

- Ще ги заложите ли в бюджета?

- Да, имаме предложение за това, готово е, със сигурност ще го заложим и сме с впечатление, че ще получим доста широка подкрепа и от други ПГ. Изключително силно се надявам, че ще се подходи прагматично, няма да се гледат партийно веещи се знамена, идеята е национална, дори можем да предложим това да е решение на НС, така че нищо да не пречи.

- Ако се осигури финансирането, ще има ли друга дискусия за това къде ще е центърът?

- Да, за съжалени, това е ябълката на раздора за много неща. Има няколко идеи, най-вече за София и Бургас. Според мен единствената голяма болница, която може да поеме такъв център се намира в столицата, това е УСБАЛО, особено след като се обедини и с Хематологията. Но където и да бъде този Протонен център, той ще е от полза за страната.


Трети случай на денга в страната

Трети случай на денга в страната

Инфекцията е внесена от чужбина, увеличават се инфектираните с Лаймска болест, съобщиха от НЦЗПБ
ВАС отмени и Механизма за лекарствата

ВАС отмени и Механизма за лекарствата

Според съда, правилото фирмите да връщат пари на касата, нарушава правата на собствеността и частната стопамска инициатива
Вземаме заеми, за да платим вместо НЗОК

Вземаме заеми, за да платим вместо НЗОК

Не е по силите ни да броим 6 000 лв. за батерията, която трябва да се смени на майка ми, която е с Паркинсон, казва Мария Кръстева
39 болници кандидатствали за онкоапаратура

39 болници кандидатствали за онкоапаратура

В момента се обработват исканията им, междувременно здравното министерство чака одобрение от ЕК на строук-центровете

Рокадата в Пирогов временно отменена

Рокадата в Пирогов временно отменена

До края на април начело на спешната болница остава д-р Валентин Димитров, обяви министър Галя Кондева

КС обяви лимитите на болниците за незаконни

КС обяви лимитите на болниците за незаконни

Решението е единодушно, с гласовете на 10 съдии, които са присъствали на заседанието

13 специалности с най-голям дефицит

13 специалности с най-голям дефицит

Най-напред по тях ще се финансират специализациите по области на медицината и региони с настоящи или очакван недостиг на кадри, МЗ вече стартира проекта
Фелдшерите ще имат своя съсловна организация

Фелдшерите ще имат своя съсловна организация

Това тяхно право гласуваха народните представители на първо четене в зала, то е залегнало в проект, внесен от депутата Васил Пандов
Качеството на живот на онкопациентите не е добро

Качеството на живот на онкопациентите не е добро

Какво е качеството на живот на пациентите с онкологични заболявания, добра ли е проследяемостта им, защо сме единствената дъжава с увеличаваща се смъртност от тях, защо съществува доплащане, попитахме д-р Мариела Василева.
Предлагат съвети по психично здраве към общините

Предлагат съвети по психично здраве към общините

Това предвиждат предложенията за промени в Закона за здравето, която одобри временната комисия в НС, депутатите поискаха и 2 млн. допълнително за психиатриите за 2024 г. и 30 млн. за 2025 г.
1 2 3 4 5 ... 526 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли проблеми с изписването на антибиотици изцяло чрез електронни рецепти?

Април 2024 Предишен Следващ