Мерки

Работна група vs. насилието над медици

14-07-2017 15:06
Само трима нападатели са осъдени ефективно за последните 6 години, показва справка, изискана на БЛСРаботна група vs. насилието над медици
Clinica.bg

press@clinica.bg
Работна група ще бори насилието срещу медици. В нея ще се включат прокурори и експерти от Българския лекарски съюз (БЛС) и Министерство на здравеопазването (МЗ). След среща с главния прокурор Сотир Цацаров миналата седмица председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев вече е изпратил имената на експертите от съсловната организация, която ще се включат в нея. Очаква се тя да заработи в най-кратък срок заради ескалацията на напрежението в гилдията след побоя над д-р Албена Гагова от „Шейново".

От Лекарския съюз са изискали и справка от прокуратурата колко са осъдените за нападения над медици през последните 6 години. Според данните, в периода 2011-2013 г. образуваните преписки са 10, като от тях двама агресори са получили ефективна присъда. През 2014-2016 година досъдебните производства са само 11, а само един е пратен зад решетките.

Анализът на тази статистика показва, че промените в Наказателния кодекс от 2013 г., коментират от БЛС. И смятат, че това е основната причина атаките срещу лекари и сестри не само да не намаляват, а да стават ежедневие.
Както Clinica.bg вече писа, последното нападение срещу медик бе на 12 юли в АГ отделението на старозагорската болница. Тогава млад татко изви ръката на акушерка и руга колежките й, а след това строши стъкло във фоайето на клиниката. Гневът на 28-годишния ром бил провокиран от отказа на специалистите да го пуснат с оператор в неонатологията при недоносеното му бебе. „Правилно ви бият, малко ви е!“, крещял разяреният баща, разказаха от АГ отделението. Агресорът бе задържан за 24 часа в старозагорската полиция, а съдът го пусна на свобода под гаранция от 400 лв. Мъжът е чисто съдебно минало, а свидетелските показания за екшъна в родилното са много противоречиви, обясниха днес от държавното обвинение. Медиците от Стара Загора пък днес излязоха на мълчалив протест и поискаха по-строги наказания за агресорите в болниците. 

Посегателството срещу лекари и учители бе инкриминирано с промени в Наказателния кодекс през 2013 г. След промяната, тези нападения се наказват с до 3 години затвор за причиняване на лека телесна повреда, съпроводена с болка и страдание. От 5 до 10 години  е санкцията при средна телесна повреда и до 15 години – за тежка. 


Справедливи наказания за нападателите

Справедливи наказания за нападателите

Апелираме за толерантност и уважение към медицинските специалисти, казва Милка Василева
Причините за агресията над лекарите са много

Причините за агресията над лекарите са много

Няма никаква подкрепа към областните болници, които в повечето случаи са единствените със спешни приемни отделения, макар правата и задълженията за всички да са еднакви, казва д-р Димитър Костов
Мъж нападна и души зъболекар

Мъж нападна и души зъболекар

Реагирал на забележката му да не вдига шум в чакалнята, от БЗС реагираха остро срещу нападението
И столичните лекари срещу насилието

И столичните лекари срещу насилието

Осъждаме категорично проявите на насилие над медици и упражняването на вербална и физическа агресия, казват от региналната им колегия

Арестуваха побойник на спешен лекар

Арестуваха побойник на спешен лекар

Нахвърлил се и на полицаите, които придружавали линейката, образувано е досъдебно производство
Надрусан би лекар и шофьор на спешна помощ

Надрусан би лекар и шофьор на спешна помощ

Единият е с рани по лицето, другият със счупена ръка, съобщиха от прокуратурата в Перник
Пиян разби Спешния център в Дупница

Пиян разби Спешния център в Дупница

Ядосал се, след като обиколил с линейка две болници, но отказали да го приемат
Пиян пациент нападна лекар в Русе

Пиян пациент нападна лекар в Русе

Почерпеният и обгорял от инцидент през деня се уплашил да не бъде опериран
 Пиян наби фелдшер в Русе

Пиян наби фелдшер в Русе

Докато медикът му помагал, той псувал и хвълял по него предмети
Глобиха със 100 лв. побойник на медици

Глобиха със 100 лв. побойник на медици

Присъдата на 50-годишният мъж е издадена за нападение и ругатни на лекари в Спешния център на Горна Оряховица
1 2 3 4 5 ... 11 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ