отборно

За проф. Христо Шивачев - Отличен

06-12-2023 06:01
Тези на високите постове трябва да си дадат сметка, че е нужно да намерим правилните хора и да ги задържим, а не да ги сменяме с всеки нов здравен министър, казва д-р Петя МутафчиеваЗа проф. Христо Шивачев - Отличен
Clinica.bg

press@clinica.bg

Напрежението в Пирогов отново се покачи. Конкурсите за нови началници на клиниките в спешната болница и некласирането на доказани специалисти, като проф. Христо Шивачев, изправи на нокти много медици в София и доведе до смяна на ръководството на болницата. Как се чувстват лекарите в Клиниката по детска хирургия, каква е тяхната оценка за проф. Шивачев, попитахме д-р Петя Мутафчиева.

- Д-р Мутафчиева, напоследък се случиха доста събития в Пирогов и в Клиниката по детска хирургия, как се отразява това на работата ви?

- Всички драматични събития, свързани с административната работа, с промени в протоколите на диагностично-лечебния процес или в друг аспект на нашата дейност, не се отразява добре, защото отвличат вниманието ни от нещата, за които сме тук. Иначе, на работния ни процес те не се отразяват по никакъв начин, защото той е установен и за момента е най-доброто, което можем да предложим.

- Добър ръководител ли е проф. Христо Шивачев?

- Това е причината да водим този разговор. Проф. Шивачев се справя отлично със задълженията си като административен ръководител на клиниката. Ние го подкрепяме, това е трето ръководство на клиниката, при което аз работя и през всички тези години досега не съм срещала човек, който толкова сърцато, всеотдайно и разумно да подхожда към управлението на кадрите и процеса.

- Добър 4, адекватна оценка ли е за мениджър като проф. Шивачев?

- Аз не съм наясно с мотивите и критериите на Комисията за тази оценка, в петък стана ясно само какъв е съставът й. Не е моя работа да оценявам качествата на кандидати за такъв тип длъжности. Това, което ни смущава е, че не намираме обяснение какво стои зад тази оценка, защо е такава, как са я мотивирали членовете на Комисията, има твърде много неясноти. Така че не мога да кажа дали е адекватна, но мога да кажа, че ние, като негов екип, не го оценяваме така.

- Каква оценка бихте му поставили вие за работата си с него като ръководител на клиниката?

- Аз лично му поставям отлична оценка. Работя с него от 12 години, а от 6 ми е началник. През това време съм имала възможност да се уверя, първо в качествата му като лекар, но това не е релевантно за тази длъжност. Второ в качествата му като учен и в подхода му към научните разработки, и на трето място в качествата му на административен ръководител. Така че, ценя много високо работата му във всеки един аспект.

- Все пак според вас добър хирург ли е проф. Шивачев?

- Той е най-доброто, с което разполагаме в страната, а това е повече от достатъчно.

- Кога проф. Шивачев спечели сърцата ви?

- За мен това беше един момент от далечното минало, когато трябваше да изляза в майчинство за първи път и бях доста неуверена какво ще се случи. Тогава той ми каза – „виж сега, зад теб съм за всяка една ситуация, която ще се случва, оттук нататък". Най-важното, което трябва да чуваш от ръководителя си е това: „зад теб съм, за да ти помогна да извървиш собствения си път".

- Има ли вече някаква яснота какво ще се случи с клиниката?

- Официална информация не сме получавали по друг канал, различен от медиите. За нас това е много смущаващо. Не знаем мотивацията за това решение и не сме имали комуникация с ръководството, за да ни кажат как ще решат въпроса. Това е най-неприятното в тази история. Не водя този разговор, за да отправям критики, а за да задам въпроси – как се стигна до това решение, какво го мотивира и какво следва. Защото хората тук имат нужда от информация, от яснота какво ги очаква, какво очаква клиниката, в която те работят всеотдайно и много добре, защото това е клиника образец и като материална база, и като качество на работа.

- Кой ръководи клиниката в момента?

- Не знаем, проф. Шивачев води рапорта сутрин и работата оперативно.

- Има ли в Пирогов други клиники, които изпаднаха в такова положение?

- Това е проблемът с този конкурс. Липсата на информация доведе до разпространението на всевъзможни слухове, коментари и клюки. Това е изключително нездравословна среда и за персонала, и за обществото. Не желая да спекулирам, но можем да прекараме часове, за да ви разказвам какво съм чула, без да има нещо черно на бяло, което да потвърждава тази информация.

- Това не е първият случай на конкурси, имало ли е преди подобни проблеми?

- Фактът, че не помня нито един друг конкурс за началник на клиника означава, че нищо драматично не се е случвало. Знам какъв е бил резултатът и дотам.

- Пирогов отново е обвинен във финансови измами, защо тази болница толкова често е в полезрението на властите и обществото със скандали?

- Вероятно, защото е една от най-големите и оборотни болници, с най-много средства, които се разпределят. Вероятно това е причина за подобни обвинения.

- Отново сте на прага на ново ръководство, тези рокади не са ли много чести, и това здравословно ли е?

- Със сигурност не е. За да постигне резултати, човек има нужда от време. Преди 6 години вероятно нямаше да водим подобен разговор за проф. Шивачев, защото той все още нямаше да е имал възможност да покаже колко добре се справя с работата си. Така, че честата смяна не е добра, но Пирогов явно е невралгична структура.

Аз съм прекарала целия си досегашен професионален живот тук. През последните 12 години съм работила за доброто име на тази болница и моят призив е, когато се вземат спорни решения да се търси начин за комуникация с персонала. Защото ръководствата се сменят често, но персоналът – не, и тези на високите постове трябва да си дадат сметка, че е нужно да намерят правилните хора и да ги задържат, а не да ги сменят с всеки нов здравен министър. Няма как да има добри резултати, ако държат хората далеч от мотивацията на решенията си.

- Ако проф. Шивачев напусне, какво ще се случи с тази клиника?

- Не искам да съм лош пророк и няма да отговоря на този въпрос. Оптимист съм по природа и смятам, че всеки такъв казус може да се разреши по нормален човешки начин, но със сигурност, ако той напусне, конфликтът ще ескалира. Всички колеги в клиниката са зад него и мисля, че биха го последвали. Надявам се да не се стигне дотам, защото нашата работа е да се грижим за пациентите, а на ръководството на болницата да осигури условията да си вършим спокойно работата.


Три здравни закона на дневен ред до юни

Три здравни закона на дневен ред до юни

Един от тях е проектът за промени в ЗЛЗ, където е заложена забраната за нови болници до актуализацията на НЗК, предвижда програмата на правителството
Над 40 болници с право на средства за онкоапаратура

Над 40 болници с право на средства за онкоапаратура

Те са част от Националната карта на дългосрочните нужди от здравни услуги, според която ще става финансирането, обясниха от МЗ

Експертните центрове по редки центрове са застрашени

Експертните центрове по редки центрове са застрашени

Лекарите в тях работим с желание и отдаденост, но ентусиазмът ни се изчерпва заради умората и липсата на подкрепа от страна на държавата, каза проф. Ивайло Търнев
Продължаващото обучение да е доброволно

Продължаващото обучение да е доброволно

Няма как то да бъде задължително, вниманието трябва да се насочи към качеството на предлагания материал, казва доц. Любомир Киров.
Заплатите на синдикатите не са изпълними

Заплатите на синдикатите не са изпълними

Каквито и цифри да кажат те, бихме ги приели, но да посочат на какви разценки ги формират и откъде да ги вземем, казва д-р Неделчо Тотев
Нов спор за заплатите в болниците

Нов спор за заплатите в болниците

Синдикатите предлагат прагове от 2700 лв. за лекар и 1950 лв. за сестра, а мениджърите на областните и общинските лечебни заведения са категорични, че не могат да ги изпълнят
Какви са новите цени и прегледи по НЗОК

Какви са новите цени и прегледи по НЗОК

От тази година пациентите ще имат подобрен достъп до зъбни протези, предвиждат промените

Финансов стимул за продължаващо обучение

Финансов стимул за продължаващо обучение

Неговата форма у нас трябва да бъде правно регламентирана, да се дава платен отпуск от работодателя, казва доц. Галинка Павлова
Нуждаем се от стратегия за здравословен живот

Нуждаем се от стратегия за здравословен живот

Тя трябва да показва на хората кои са факторите, които могат да доведат до инциденти, казва проф. Арман Постаджиян
Ще правят платформа за превод на жестов език

Ще правят платформа за превод на жестов език

Тя ще бъде национална и ще предоставя директна видео връзка на глухи и сляпо-глухи лица, съобщи зам.-министър Николай Найденов
1 2 3 4 5 ... 534 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ