Клиники правят излишни ин витро процедури

13-07-2017 16:34
Опитите са обречени заради липса на ключови изследвания и адекватна терапия, алармират пациентиКлиники правят излишни ин витро процедури
Clinica.bg

press@clinica.bg
Клиники правят ин витро процедури на хронично болни пациентки, знаейки, че няма шанс за бременност. За това алармират от секция „Репродуктивни проблеми на хора с диабет и метаболитни заболявания" към „ Диабет, предиабет и метаболитен синдром" след проучване сред пациентки. От организацията са предоставили резултатите от анкетата и становището си на Министерството на здравеопазването, НЗОК и Националната пациентска организация. И настояват за повече прозрачност при работата на ин витро клиниките, създаване на клинична пътека „Репродуктивна ендокринология" и финансова помощ за двойките над 43 години, които се борят за бебе. Clinica.bg публикува позицията им едно към едно.

Секция „Репродуктивни проблеми на хора с диабет и метаболитни заболявания” към „Диабет, предиабет и метаболитен синдром” проведе проучване на пациентската удовлетвореност сред пациентите на ин витро клиниките. Изводът е, че има редица практики на ин витро центровете, които оставят у пациентите впечатлението, че клиниките понякога работят непрозрачно, некоректно, без прилагане на интегриран подход и без необходимата ендокринологична експертиза.

След 10-месечно проучване получихме много сигнали, според които голяма част от пациентите с ендокринни заболявания се подлагат на процедури по асистирана репродукция, без  да бъде обърнато специално внимание на основното заболяване.

Между 4000 – 10 000 лв. струват ин витро процедурите на пациенти, които не са финансирани от държавни и общински фондове. При по-голямата част от тези пациенти, не са извършени ключови изследвания и последващи терапии, без които процедурите са напълно излишни, защото опитите са обречени от самото начало.

Често пациентки са убеждавани, че не могат да забременеят и е наложителна ин витро процедура, а това се оказва невярно. Има много фрапантни сигнали, като този на жена от Сливен с “тубарен фактор”, на която са направени 6 НЕУСПЕШНИ  ин витро процедури, след което тя забременява ин виво. Забременяването се случва след самоинициран преглед при ендокринолог и приложена терапия за  стабилизиране на стойностите на ТСХ на щитовидната жлеза.

Голяма част от жените, подлагащи се на инсеминации и ин витро процедури, са с предиабет, диабет, метаболитен синдром,  метаболитен синдром, заболявания на щитовидната жлеза, болести на хипофизата, синдром на поликистозни яйчници,   инсулинова резистентност и други. Ако тези жени бъдат подложени на адекватна терапия, това ще гарантира по-висока успеваемост на техниките за асистирана репродукция, а също така и по-лесното и безопасно протичане на една евентуална бременност и раждане на здраво дете.

Резултатите от проучването и становище по проблемите са внесени в Министерството на здравеопазването, НЗОК и са предоставени на Национална пациентска организация.

Настояваме за по-добрата проследяемост на процедурите, за по-добра информираност и за интегриран подход при лечение – гинеколозите в ин витро клиниките да работят заедно с ендокринолози, кардиолози и други специалисти. Настояваме за:

1. Всички ин витро клиники да издават амбулаторен лист и разпечатка от ехографията, придружен с разчитане от специалист за деня от цикъла (брой антрални фоликули, разположение, размери, размери на яйчниците, размер на матката и лигавицата на матката в см. ), подпис и печат на специалиста по репродуктивна медицина. Подробна епикриза или друг документ описващ процедурата да се дава в деня на трансфера на пациентката, както и описание и снимков материал от  развитие на ембриона и състоянието му преди трансфер.

2. Клиниките и лекарят, насочващи жените за ин витро процедура със собствена или донорска яйцеклетка, да издават официален документ за това, с подпис и печат.

3. Да бъдат създадени благоприятни условия за откриване на клинична пътeка РЕПРОДУКТИВНА ЕНДОКРИНОЛОГИЯ, която липсва в България

4. Да се подготви пакет от задължителни изследвния преди да се назначи и пристъпи към ин витро процедура (да станат задължителни изследванията за AMX, TSH, FT4, фоликуметрия, вродена тромбофилия, вит. Д, вит Б12 и обсъждане в рамките на първите 2-3 прегледа преди началото на процедурата и др.).

5. Клиниките ежегодно да обявяват  статистика за своята успеваемост в два раздела, собствени яйцеклетки и донорски, в които да бъде отбелязана поредност на опита при успех.

6. Хистеросалпингография - цветна снимка направена на цифров рентген с поне 4 кадъра, да стане задължително изследване преди стартиране на процедура асистирана репродукция (инсеминация или ин витро), като копие от диска с изследването се предава на пациента. 

7. В България има двойки над 43 години, които поради посочените по-горе пропуски от години не успяват да осъществят мечтата си за дете и са самофинансирали опитите си. Нека правителството да помисли за вариант с който да компенсира финансово тези двойки, за да постигнат мечтата си. Много от тях имат по няколко неуспешни опита със собствена яйцеклетка и също толкова с донорска, което говори, че въпреки неуспешните опити не е направено усилие стерилитетът да се изясни.


Даниела Христова, председател сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром”

Мариана Александрова, управител на сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром”


Искаме индексация на цените за инвитро с 20%

Искаме индексация на цените за инвитро с 20%

Нов стандарт по асистирана репродукция предлагат здравните власти. Ще се отрази ли той на Центъра за асистирана репродукция и как, очакват ли се промени във финансирането на процедурите за ин витро заради покачването на цените, добро ли е качеството на тази дейност в страната, попитахме д-р Мария Георгиева, директор на ЦАР.

25% от държавното инвитро свършва с бебе

25% от държавното инвитро свършва с бебе

Успеваемостта на различните центрове варира от 0 до 50 процента, а в някои от тях са правени едва по два-три опита
Първото ин витро беше в Медицинска академия

Първото ин витро беше в Медицинска академия

Тази година се навършват 30 години от създаването на първото бебе ин витро в България. Каква точно е историята, разказва проф. Атанас Щерев, който е „бащата" на този метод у нас.

Най-подходящо е да родите между 24 и 25 години

Най-подходящо е да родите между 24 и 25 години

Кога е наистина късно за дете, защо, каква е промяната и как намаляват възможностите за забременяване по естествен път, разказва д-р Мефтуне Шефкетова. 

Откриват още една ин витро клиника

Откриват още една ин витро клиника

С нея броят на центровете за репродуктивно здраве у нас стават 37

Половината безплодни бракове са заради мъжа

Половината безплодни бракове са заради мъжа

Менопаузата подранява с пет години и настъпва средно на 47, казват специалистите
Бърза писта за клиниките до парите за ин витро

Бърза писта за клиниките до парите за ин витро

Нови редакции в правилника на Центъра за асистирана репродукция подпомагат договорните му партньори без опит
Раждането след 35 е по-рисково

Раждането след 35 е по-рисково

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, за да имаме здраво бебе, потърсихме д-р Румен Велев

Бременността под лупа

Бременността под лупа

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, попитахме д-р Румен Велев.

Дават 75 хил. за ин витро в Хасково

Дават 75 хил. за ин витро в Хасково

Миналата година над 30 двойки са получили помощ от 2 340 лв. за асистирана репродукция
1 2 3 4 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ