Клиники правят излишни ин витро процедури

13-07-2017 16:34
Clinica.bg

press@clinica.bg
Клиники правят излишни ин витро процедуриОпитите са обречени заради липса на ключови изследвания и адекватна терапия, алармират пациенти
Клиники правят ин витро процедури на хронично болни пациентки, знаейки, че няма шанс за бременност. За това алармират от секция „Репродуктивни проблеми на хора с диабет и метаболитни заболявания" към „ Диабет, предиабет и метаболитен синдром" след проучване сред пациентки. От организацията са предоставили резултатите от анкетата и становището си на Министерството на здравеопазването, НЗОК и Националната пациентска организация. И настояват за повече прозрачност при работата на ин витро клиниките, създаване на клинична пътека „Репродуктивна ендокринология" и финансова помощ за двойките над 43 години, които се борят за бебе. Clinica.bg публикува позицията им едно към едно.

Секция „Репродуктивни проблеми на хора с диабет и метаболитни заболявания” към „Диабет, предиабет и метаболитен синдром” проведе проучване на пациентската удовлетвореност сред пациентите на ин витро клиниките. Изводът е, че има редица практики на ин витро центровете, които оставят у пациентите впечатлението, че клиниките понякога работят непрозрачно, некоректно, без прилагане на интегриран подход и без необходимата ендокринологична експертиза.

След 10-месечно проучване получихме много сигнали, според които голяма част от пациентите с ендокринни заболявания се подлагат на процедури по асистирана репродукция, без  да бъде обърнато специално внимание на основното заболяване.

Между 4000 – 10 000 лв. струват ин витро процедурите на пациенти, които не са финансирани от държавни и общински фондове. При по-голямата част от тези пациенти, не са извършени ключови изследвания и последващи терапии, без които процедурите са напълно излишни, защото опитите са обречени от самото начало.

Често пациентки са убеждавани, че не могат да забременеят и е наложителна ин витро процедура, а това се оказва невярно. Има много фрапантни сигнали, като този на жена от Сливен с “тубарен фактор”, на която са направени 6 НЕУСПЕШНИ  ин витро процедури, след което тя забременява ин виво. Забременяването се случва след самоинициран преглед при ендокринолог и приложена терапия за  стабилизиране на стойностите на ТСХ на щитовидната жлеза.

Голяма част от жените, подлагащи се на инсеминации и ин витро процедури, са с предиабет, диабет, метаболитен синдром,  метаболитен синдром, заболявания на щитовидната жлеза, болести на хипофизата, синдром на поликистозни яйчници,   инсулинова резистентност и други. Ако тези жени бъдат подложени на адекватна терапия, това ще гарантира по-висока успеваемост на техниките за асистирана репродукция, а също така и по-лесното и безопасно протичане на една евентуална бременност и раждане на здраво дете.

Резултатите от проучването и становище по проблемите са внесени в Министерството на здравеопазването, НЗОК и са предоставени на Национална пациентска организация.

Настояваме за по-добрата проследяемост на процедурите, за по-добра информираност и за интегриран подход при лечение – гинеколозите в ин витро клиниките да работят заедно с ендокринолози, кардиолози и други специалисти. Настояваме за:

1. Всички ин витро клиники да издават амбулаторен лист и разпечатка от ехографията, придружен с разчитане от специалист за деня от цикъла (брой антрални фоликули, разположение, размери, размери на яйчниците, размер на матката и лигавицата на матката в см. ), подпис и печат на специалиста по репродуктивна медицина. Подробна епикриза или друг документ описващ процедурата да се дава в деня на трансфера на пациентката, както и описание и снимков материал от  развитие на ембриона и състоянието му преди трансфер.

2. Клиниките и лекарят, насочващи жените за ин витро процедура със собствена или донорска яйцеклетка, да издават официален документ за това, с подпис и печат.

3. Да бъдат създадени благоприятни условия за откриване на клинична пътeка РЕПРОДУКТИВНА ЕНДОКРИНОЛОГИЯ, която липсва в България

4. Да се подготви пакет от задължителни изследвния преди да се назначи и пристъпи към ин витро процедура (да станат задължителни изследванията за AMX, TSH, FT4, фоликуметрия, вродена тромбофилия, вит. Д, вит Б12 и обсъждане в рамките на първите 2-3 прегледа преди началото на процедурата и др.).

5. Клиниките ежегодно да обявяват  статистика за своята успеваемост в два раздела, собствени яйцеклетки и донорски, в които да бъде отбелязана поредност на опита при успех.

6. Хистеросалпингография - цветна снимка направена на цифров рентген с поне 4 кадъра, да стане задължително изследване преди стартиране на процедура асистирана репродукция (инсеминация или ин витро), като копие от диска с изследването се предава на пациента. 

7. В България има двойки над 43 години, които поради посочените по-горе пропуски от години не успяват да осъществят мечтата си за дете и са самофинансирали опитите си. Нека правителството да помисли за вариант с който да компенсира финансово тези двойки, за да постигнат мечтата си. Много от тях имат по няколко неуспешни опита със собствена яйцеклетка и също толкова с донорска, което говори, че въпреки неуспешните опити не е направено усилие стерилитетът да се изясни.


Даниела Христова, председател сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром”

Мариана Александрова, управител на сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром”Сезирам прокуратурата заради обвиненията към инвитро центровете

Сезирам прокуратурата заради обвиненията към инвитро центровете

Ако има конкретни сигнали за нарушения, аз ще съм първият, който ще скочи, казва д-р Георги Стаменов

Не ни убивайте, че страдаме за неродените си деца

Не ни убивайте, че страдаме за неродените си деца

Ще продължаваме да настояваме ин витро клиниките да обявяват успеваемостта си всяка година
Искат търг и за инвитро лекарствата

Искат търг и за инвитро лекарствата

"Бял" и "черен" списък на пациенти ще казват кои са добрите центрове за асистирана репродукция
Клиниките с неточни данни за инвитрото

Клиниките с неточни данни за инвитрото

Успеваемостта варира от 0.6 до 50%, показва одит на Сметната палата

Парите за ин витро без лимит

Парите за ин витро без лимит

Лекарите ще решават колко процедури е нужно да финансираме, обяви премиерът Борисов
Защо е полезен рейтингът на ин витро клиниките

Защо е полезен рейтингът на ин витро клиниките

Защо прецизният и прозрачен анализ на резултатите е важен и за пациентите, и за лекарите? И кои са "подводните камъни" при изготвянето на класация на 33-те центрове у нас? Отговаря д-р Стефан Константинов.
Колко бебета се раждат в клиниките ни за ин витро

Колко бебета се раждат в клиниките ни за ин витро

33 са центровете в България, които извършват трите основни вида процедури, с които медицината помага на жените да забременеят - IVF, ICSI и IUI. Тук може да видите данните им за 2015 г.
Ин витрото у нас завършва с бебе в 15.4%

Ин витрото у нас завършва с бебе в 15.4%

Успеваемостта на процедурите в 33-те клиники в страната варира от 0 до 34 процента

Половината пари за инвитро в три клиники

Половината пари за инвитро в три клиники

Общо 12.68 млн. лв. са получили 33 центъра през миналата година

 67 двойки с 5 000 лв. помощ за ин витро

67 двойки с 5 000 лв. помощ за ин витро

Семействата трябва да живеят в община Благоевград от поне три години

Всичко за
инсулта

 

 

Инсултът е изключително спешно състояние, което изисква незабавна реакция от страна на близки и лекари. Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на инсулт, какво трябва да знаете за това състояние, може да научите тук. Това е съвместен проект на Clinica.bg и Българското дружество по неврология.

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подходящ ли е проф. Камен Плочев за нов шеф на здравната каса?

Юли 2017