Клиники правят излишни ин витро процедури

13-07-2017 16:34
Clinica.bg

press@clinica.bg
Клиники правят излишни ин витро процедуриОпитите са обречени заради липса на ключови изследвания и адекватна терапия, алармират пациенти
Клиники правят ин витро процедури на хронично болни пациентки, знаейки, че няма шанс за бременност. За това алармират от секция „Репродуктивни проблеми на хора с диабет и метаболитни заболявания" към „ Диабет, предиабет и метаболитен синдром" след проучване сред пациентки. От организацията са предоставили резултатите от анкетата и становището си на Министерството на здравеопазването, НЗОК и Националната пациентска организация. И настояват за повече прозрачност при работата на ин витро клиниките, създаване на клинична пътека „Репродуктивна ендокринология" и финансова помощ за двойките над 43 години, които се борят за бебе. Clinica.bg публикува позицията им едно към едно.

Секция „Репродуктивни проблеми на хора с диабет и метаболитни заболявания” към „Диабет, предиабет и метаболитен синдром” проведе проучване на пациентската удовлетвореност сред пациентите на ин витро клиниките. Изводът е, че има редица практики на ин витро центровете, които оставят у пациентите впечатлението, че клиниките понякога работят непрозрачно, некоректно, без прилагане на интегриран подход и без необходимата ендокринологична експертиза.

След 10-месечно проучване получихме много сигнали, според които голяма част от пациентите с ендокринни заболявания се подлагат на процедури по асистирана репродукция, без  да бъде обърнато специално внимание на основното заболяване.

Между 4000 – 10 000 лв. струват ин витро процедурите на пациенти, които не са финансирани от държавни и общински фондове. При по-голямата част от тези пациенти, не са извършени ключови изследвания и последващи терапии, без които процедурите са напълно излишни, защото опитите са обречени от самото начало.

Често пациентки са убеждавани, че не могат да забременеят и е наложителна ин витро процедура, а това се оказва невярно. Има много фрапантни сигнали, като този на жена от Сливен с “тубарен фактор”, на която са направени 6 НЕУСПЕШНИ  ин витро процедури, след което тя забременява ин виво. Забременяването се случва след самоинициран преглед при ендокринолог и приложена терапия за  стабилизиране на стойностите на ТСХ на щитовидната жлеза.

Голяма част от жените, подлагащи се на инсеминации и ин витро процедури, са с предиабет, диабет, метаболитен синдром,  метаболитен синдром, заболявания на щитовидната жлеза, болести на хипофизата, синдром на поликистозни яйчници,   инсулинова резистентност и други. Ако тези жени бъдат подложени на адекватна терапия, това ще гарантира по-висока успеваемост на техниките за асистирана репродукция, а също така и по-лесното и безопасно протичане на една евентуална бременност и раждане на здраво дете.

Резултатите от проучването и становище по проблемите са внесени в Министерството на здравеопазването, НЗОК и са предоставени на Национална пациентска организация.

Настояваме за по-добрата проследяемост на процедурите, за по-добра информираност и за интегриран подход при лечение – гинеколозите в ин витро клиниките да работят заедно с ендокринолози, кардиолози и други специалисти. Настояваме за:

1. Всички ин витро клиники да издават амбулаторен лист и разпечатка от ехографията, придружен с разчитане от специалист за деня от цикъла (брой антрални фоликули, разположение, размери, размери на яйчниците, размер на матката и лигавицата на матката в см. ), подпис и печат на специалиста по репродуктивна медицина. Подробна епикриза или друг документ описващ процедурата да се дава в деня на трансфера на пациентката, както и описание и снимков материал от  развитие на ембриона и състоянието му преди трансфер.

2. Клиниките и лекарят, насочващи жените за ин витро процедура със собствена или донорска яйцеклетка, да издават официален документ за това, с подпис и печат.

3. Да бъдат създадени благоприятни условия за откриване на клинична пътeка РЕПРОДУКТИВНА ЕНДОКРИНОЛОГИЯ, която липсва в България

4. Да се подготви пакет от задължителни изследвния преди да се назначи и пристъпи към ин витро процедура (да станат задължителни изследванията за AMX, TSH, FT4, фоликуметрия, вродена тромбофилия, вит. Д, вит Б12 и обсъждане в рамките на първите 2-3 прегледа преди началото на процедурата и др.).

5. Клиниките ежегодно да обявяват  статистика за своята успеваемост в два раздела, собствени яйцеклетки и донорски, в които да бъде отбелязана поредност на опита при успех.

6. Хистеросалпингография - цветна снимка направена на цифров рентген с поне 4 кадъра, да стане задължително изследване преди стартиране на процедура асистирана репродукция (инсеминация или ин витро), като копие от диска с изследването се предава на пациента. 

7. В България има двойки над 43 години, които поради посочените по-горе пропуски от години не успяват да осъществят мечтата си за дете и са самофинансирали опитите си. Нека правителството да помисли за вариант с който да компенсира финансово тези двойки, за да постигнат мечтата си. Много от тях имат по няколко неуспешни опита със собствена яйцеклетка и също толкова с донорска, което говори, че въпреки неуспешните опити не е направено усилие стерилитетът да се изясни.


Даниела Христова, председател сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром”

Мариана Александрова, управител на сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром”Половината безплодни бракове са заради мъжа

Половината безплодни бракове са заради мъжа

Менопаузата подранява с пет години и настъпва средно на 47, казват специалистите
Бърза писта за клиниките до парите за ин витро

Бърза писта за клиниките до парите за ин витро

Нови редакции в правилника на Центъра за асистирана репродукция подпомагат договорните му партньори без опит
Раждането след 35 е по-рисково

Раждането след 35 е по-рисково

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, за да имаме здраво бебе, потърсихме д-р Румен Велев

Бременността под лупа

Бременността под лупа

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, попитахме д-р Румен Велев.

Дават 75 хил. за ин витро в Хасково

Дават 75 хил. за ин витро в Хасково

Миналата година над 30 двойки са получили помощ от 2 340 лв. за асистирана репродукция
Дават пари за ин витро в Търново

Дават пари за ин витро в Търново

Общината е отпуснала 70 000 лв. по програмата за асистирана репродукция
Премиерът с награда от „Искам бебе”

Премиерът с награда от „Искам бебе”

Отличен е и Владислав Горанов за осигуреното финансиране за инвитро процедури
Ако бебето остава мечта

Ако бебето остава мечта

След колко време една двойка, която иска да има дете, трябва да се обърне към специалист, ако бебето не се случва, какво трябва да нарави. На всички тези въпроси отговаря д-р Георги Николов.
Къде колко бебета ин витро се раждат

Къде колко бебета ин витро се раждат

Тук може да видите данните за всички 36 центрове в страната за 2017 г.
2344 бебета ин витро за една година

2344 бебета ин витро за една година

С 0.2% се е увеличила успеваемостта в клиниките за репродуктивна медицина, показват данните на ИАТ за миналата година

1 2 3 4 »

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2018