интервю

Оставките означават, че сглобката скърца

04-12-2023 05:52
Но това не е добре за здравната каса, защото без управител и подуправител тя не може да работи и ще има големи проблеми за изпълнителите на медицински услуги, казва прфо. Генчо НачевОставките означават, че сглобката скърца
Clinica.bg

press@clinica.bg

Какво е нивото на медицината у нас днес, ще подобри ли системата рекордно високият бюджет на НЗОК за 2024 г., има ли реформи в правилната посока, какво означават поисканите оставки на ръководството на НЗОК. Това попитахме проф. Генчо Начев, който миналата седмица бе удостоен със златен медал от БЧК за високите си постижения в областта на Кардиохирургията и приноса си към организацията.

- Проф. Начев, какво означават според вас събитията от края на седмицата – поисканите оставки на ръководството на НЗОК?

- Че има скърцане в сглобката или че няма съгласуване преди избирането на съответните хора, но това трябва да кажат политиците. Фактът, че се избира управител и подуправител и след това същите тези управляващи им искат оставката, означава, че има нещо неизяснено между тях. Но това не е добре за здравната каса, защото без управител и подуправител тя не може да работи и ще има големи проблеми за изпълнителите на медицински услуги и за доставчиците на медицински изделия.

- Кой според вас трябва избира ръководството на НЗОК?

- Навремето имаше Общо събрание, в което влизаха работодатели, синдикати и още много организации, и което правеше това. Касата е публична институция, а не държавна и може би има резон ръководството й да се избира от парламента, защото той е представителство на народа, но доколко това е така, след като гласуват 35%, е друг въпрос.

- А основателни ли бяха критиките към бюджета на касата?

- Напълно основателни. Достатъчно е да вземем само парите, които се дават за болничната помощ и лекарства, съотношението е ненормално. Никъде по света няма държава, в която да се дават толкова много пари за лекарства. Да не говорим и другото – неглижирана е до голяма степен доболничната помощ и профилактиката.

- Над 8 млрд. ще е бюджетът на НЗОК – много или малко са?

- Никой не може да каже, защото няма реално остойностяване на дейността в болниците. Така че според един може да са много, според друг – малко. Според мен тези пари не се харчат ефективно, защото много често се надписват дейности, извършват се дейности, които не са показани. Тоест, колкото и пари да се наливат в болничната помощ, те няма да са достатъчни, защото няма остойностяване, за да се знае, че това е необходимо и ако бюджетът не може да го осигури, трябва да има фондове, които да го поемат, защити за социално слабите и т.н. Но никой не обръща внимание на това и никой сега не може да каже обективно дали парите са малко или много.

- Какво е нивото на Кардиохирургията в страната?

- Кардиохирургията все още е на едно добро ниво в сравнение с много от останалите специалности, защото не сме спрели да се развиваме. Въпреки създаването на нови единици, все още се отделят средства за развитие, а не само за поддържане на едно ниво отпреди години, което е равносилно на изоставане. Така че това, което се прави по света, макар и не в същия мащаб поради ограничение а средства се прави и тук. Въвеждаме всички форми на минимално инвазивна хирургия, не само на клапите, но и на коронарния байпас, въвели сме комбинираното лечение на острите дисекации – оперативно и инвазивно, за тази цел има създадени хибридни зали, тоест това, което се прави по света, го правим и ние. Може би има още какво да се желае в лечението на сърдечната недостатъчност, където поради липса на средства има ограничение в броя на така наречените изкуствени сърца. Сега касата намалява цените с 10-20-30 процента, след като се надхвърли определена бройка и оттам фирмите не желаят да ги внасят, защото никой търговец не иска да губи. Това е едно безумие – в името на бюджета на касата, да се въвеждат лимити, същото важи и за клапите и т.н.Това трябва да отпадне.

- Каква е нуждата от изкуствени сърца на година и реално колко може да се ползват?

- Реално касата казва плащаме 6, след това плащат и другите но свалят цената – първият месец с 10%, след това с 20% и т.н. Колко е нуждата, трудно може да се каже, но средно статистически се смята, че е между 10 и 15 сърца на година. Но това са цифри, ако един човек изпадне в подобно състояние, той може да е шестнайстият, но това не означава, че трябва да умре. Все още има лимитиране и на парите за клапи, но ние как да разберем на колко души трябва да се сменят клапите.

- Ще има ли промяна в тези ограничения с новия анекс?

- Досега нямаше промяна, но в момента работим с БЛС да поставят това искане и да държи на него, защото проблемът не е толкова за лекарите, колкото за пациентите. Това е сегрегация, поставяне на пациентите в положение, когато нямат право едва ли не да им се сложи клапа, защото цената трябва да се намали. Не може да има лимитиране, когато става дума за здраве. Вероятно това е по-лесният начин касата да си изпълни бюджета, но това не е добре за пациентите.

- Особено, когато почти спряха сърдечните трансплантации, защото така се получи според вас?

- Тук специално не е въпрос на пари, а на организация и по-важното – на наличности. Защото сърце, което не е подходящо за трансплантация не можем да го сложим на някой, който чака, дори да има съвпадение на всички показатели, защото след това пациентът ще умре. Например, ако сърцето не е показано, ако е болно, ако в поддържащия период дълго време е било на лекарства, които ускоряват сърдечната дейност и подобряват съкратителната му способност. Второ, много често няма съвпадение – например донорът е 60 килограма, а нашият пациент 120 кг. Това сърце може да се използва временно, но не е работа.

- Тоест, според вас е нормално от 20 донорски ситуации да има примерно две сърдечни?

- Тук не говорим за нормално и ненормално, това е обективното, никой от нас не иска да отхвърли сърце, след като чакат пациенти. Никой от нас не може да си го позволи. Нямало е подходящо сърце.

- Над 2 млн. ще са отново хоспитализациите, доколко реални са те?

- Изкуствени са, ако вземете 2002 г. – 2003 г. – тогава бяха 1.1 млн. - 1.2 млн. Оттогава намаляхме като население, а двойно се увеличиха хоспитализациите, какво означава това!

- Как може да се прекъсне този порочен кръг?

- Да се смени начина на финансиране и да не е по КП. Дали ще е Кейс микс индекс, ДСГ, има различни варианти, но КП не са финансов инструмент, а за качество. Макар че най-добрият инструмент за качество са правилата за добра медицинска практика. Пътеките са недооценени, нито ток вода, отопление, консумативът си увеличи цените и тъй като цените им не са актуализирани достатъчно, се играе с химикалката.

- Идеята да се въведе известяване за пациентите за всяка ползвана услуга от касата ще сработи?

- Идеята е добра, но не смятам, че ще сработи в България, като имам предвид народопсихологията на населението и възможностите му за работа със съвременните електронни средства. Тоест, няма да е 100% ефективна.

- Има проект на МЗ за промени на ЗЛЗ, мислите ли, че готвената промяна на здравната карта и мораториумът за нови дейности ще имат ли позитивен ефект?

- Здравната карта съществува на книга, но не и на практика, така че е напълно резонно тя да се актуализира и да се мисли за реалните нужди на населението. Както и картата да стане със задължителен, а не с пожелателен характер. След като у нас има приказка, че законът е „врата в полето", за какво изобщо говорим, ако е с пожелателен характер! При всички случаи картата трябва да стане задължителна и да казва, че не може да разкриеш дейност тук, защото вече има напълно достатъчно за населението, но недостиг има в друг район и там можеш.

- Но новата методика на МЗ залага в картата да има повече активни легла, отколкото в сегашната?

- Това е грешка, има крещящ недостиг от легла за долекуване, но докато КП за тях са с толкова смешна стойност, няма да има развитие на тази дейност. А това ще спести пари, защото голяма част от болните имат нужда не от активно лечение, а от долекуване.

- Смятате ли, че е добра идея да се върне акредитацията на болниците?

- Да, особено, ако се въведе нова здравна карта. Но акредитацията трябва да е реална, защото голяма част преди се правеше на база колко голямо е печеното агне.

- Мислите ли, че скоро ще се намери политическа воля за промяна на роенето на болници, кадровата криза?

- Не, на този етап, мисля, че това няма как да стане. За да се случи, трябва да се намери политически консенсус, а виждаме, че по футбола няма, как да има за здравеопазването. Второ, такава реформа изисква доста средства, които не знам държавата дали ги има - с тези заеми, които взема – явно ги няма. Освен това се изискват много крути мерки, които ще застрашат интереса на много хора и това води до политически страх. И последно – здравеопазването не е приоритет в политиката на България.

- А да чакаме ли нов здравен министър?

- Не знам, но здравният министър не е виновен. Едно време Петко Сираков – борец, олимпийски шампион и баща на Наско Сираков имаше рецепта, как да се оправи българския футбол. Като го питахме – Как бе Бай Петко, той викаше: Почваме да произвеждаме коли като мерцедеса и той, футбола, сам ще се оправи. Същото важи за здравеопазването. Няма как здравеопазването да е великолепно в страна, в която много малко неща са като хората.


Над 40 болници с право на средства за онкоапаратура

Над 40 болници с право на средства за онкоапаратура

Те са част от Националната карта на дългосрочните нужди от здравни услуги, според която ще става финансирането, обясниха от МЗ

Експертните центрове по редки центрове са застрашени

Експертните центрове по редки центрове са застрашени

Лекарите в тях работим с желание и отдаденост, но ентусиазмът ни се изчерпва заради умората и липсата на подкрепа от страна на държавата, каза проф. Ивайло Търнев
Продължаващото обучение да е доброволно

Продължаващото обучение да е доброволно

Няма как то да бъде задължително, вниманието трябва да се насочи към качеството на предлагания материал, казва доц. Любомир Киров.
Заплатите на синдикатите не са изпълними

Заплатите на синдикатите не са изпълними

Каквито и цифри да кажат те, бихме ги приели, но да посочат на какви разценки ги формират и откъде да ги вземем, казва д-р Неделчо Тотев
Нов спор за заплатите в болниците

Нов спор за заплатите в болниците

Синдикатите предлагат прагове от 2700 лв. за лекар и 1950 лв. за сестра, а мениджърите на областните и общинските лечебни заведения са категорични, че не могат да ги изпълнят
Какви са новите цени и прегледи по НЗОК

Какви са новите цени и прегледи по НЗОК

От тази година пациентите ще имат подобрен достъп до зъбни протези, предвиждат промените

Финансов стимул за продължаващо обучение

Финансов стимул за продължаващо обучение

Неговата форма у нас трябва да бъде правно регламентирана, да се дава платен отпуск от работодателя, казва доц. Галинка Павлова
Нуждаем се от стратегия за здравословен живот

Нуждаем се от стратегия за здравословен живот

Тя трябва да показва на хората кои са факторите, които могат да доведат до инциденти, казва проф. Арман Постаджиян
Ще правят платформа за превод на жестов език

Ще правят платформа за превод на жестов език

Тя ще бъде национална и ще предоставя директна видео връзка на глухи и сляпо-глухи лица, съобщи зам.-министър Николай Найденов
Часове на лекар за договор по изключение с НЗОК

Часове на лекар за договор по изключение с НЗОК

Ножицата при заплатите ще расте до 15 пъти само, ако са изпълнени стойностите в КТД, предвиждат текстовете в обнародвания анекс на НРД

1 2 3 4 5 ... 534 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ