Портрет

Инфекционистът с голямо сърце

14-07-2017 07:09
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Инфекционистът с голямо сърцеПроф. Камен Плочев има талант на DJ и дисертация за борба с биотероризма
Номинацията на проф. Камен Плочев за нов шеф на здравната каса изненада всички. Някак си амплоато на блестящ лекар и началник на Клиниката по инфекциозни болести във ВМА, изглежда доста далече от това на мениджъра и администратора. Първото впечатление обаче невинаги се оказва вярно.

„Човек не избира родителите си, но избира приятелите си". Ако премерим с аршина на тази максима проф. Камен Плочев, то ще открием срещу себе си един наистина голям човек. Стефан Цанев, Георги Чапкънов, Досьо Досев са все хора от неговия най-близък кръг.

Ние сме една мъжка компания, много затворена, много сърцата, много хубава, издава един от най-близките му и отдавнашни приятели в живота – проф. Коста Костов. Той е началник на Клиниката по белодробни болести във ВМА. Дружбата им датира от 1987 г., когато се срещнали в болницата. И двамата по това време били асистенти, единият в Клиниката по инфекциозни болести, а другият - по белодробни. Трийсет години по-късно и двамата са професори, много добри специалисти, шефове на звената, където са се срещнали и където на практика е преминал професионалният им път. Но въпреки успеха, продължават да бъдат хора с широки сърца и интереси, и заразително чувство за хумор.


Запознахме се в дискотеката на ВМА

тогава имаше такава, Камен беше нейн лидер и дисководещ, той е един от най-добрите дисководещи, които познавам, спомня си проф. Костов. Освен това свири на китара. Сред любимите му стилове и до днес са рок и ритъм енд блус. Музикалната „жилка", за разлика от медицинската, се предала дори в семейството. Нито едно от двете деца на проф. Плочев не е лекар, но, за сметка на това, внукът му Виктор, също е рокаджия. Има дори своя рокгрупа.

Освен на музиката обаче, „дискотеката" от онези години била и своеобразно духовно средище на болницата. В нея се прожектирали хубави филми, а звездите на българската естрада били редовни гости.

При нас гастролираха Тома Спостранов, Шкумбата, ФСБ направи концерт, а Георги Христов представи „Черно и бяло", изрежда проф. Костов. Сред другите звезди, които са пяли във ВМА, са били „Тоника СВ" и Ваня Костова. „Това беше един културен клуб, който сега няма как да се намери, а Камен беше неговата душа. Той има сантимент на човек, който обича живота в неговата красива същност", обобщава проф. Костов. И е категоричен, че още тогава, със създаването и менажирането на дискотеката, проф. Плочев е показал умения на ръководител, при това добър. Годините и професионалните му успехи пък напълно са потвърдили този имидж. Проф. Плочев създаде имунологичния център във ВМА и най-добрата инфекциозна клиника в България.

„Това не става само със средства, а

с много бой, искане, умение, усилия, визия, упоритост, със сърце 


Истината е, че, с каквото се захване, го прави много добре", категоричен е проф. Костов.


При истерията с еболата проф. Плочев предупреди, че вероятно пациентът му не е пипнал смъртоносната зараза и се оказа прав

Докато да стигне дотам обаче, проф. Плочев извървява дълъг път. Завършва гимназия с математически профил в Казанлък, а през 1977 г. - медицина в София. Кариерата си на лекар започва във Военна болница в Русе. През 1984 г. взема специалност по инфекциозни болести, а по-късно заминава за Антверпен, Белгия, където продължава да специализира.

Предполагам, че не той е избрал инфекциозните болести, а те него, ВМА беше сред най-желаните места за специализация и сигурно тогава това е било налично като възможност, казва проф. Костов. Въпреки това проф. Плочев едва ли съжалява за стечението на обстоятелствата, тъй като години наред основните му професионални интереси са в областта на ХИВ и биотероризма. През 1995 г. защитава дисертационен труд на тема „Върху някои аспекти от клиничното протичане и нарушенията в клетъчните елементи на имунната система при HIV заразени лица в България", а през 2011 г. прави втора защита. Този път работата му е посветен на другата му любима тема - „Организация на медицинските дейности в Българската армия за противодействие при употреба на биологично оръжие".

Благодарение на модерната инфекциозна клиника, която изгради във ВМА, той

бе и един от основните герои във фалшивата тревога с еболата

преди повече от две години. Още в началото обаче специалистът предупреди, че най-вероятно пациентът в клиниката му не страда от опасната зараза. Проблемите с бежанците през миналата година бяха друга актуална тема, в която бе въвлечен.

Въпреки че инфекциозните болести са неговата стихия, той има и специалност по здравен менинджмънт. За нея учи в Амстердам и Берлин. Опитът му със здравната каса се задълбочава от 2002 г., когато става национален консултант по инфекциозни болести към фонда. Наблюденията му показват, че никой не зачита мнението на специалистите. Затова вече е заявил на депутатите от ГЕРБ, че ще се заеме с ревизирането на алгоритмите на клиничните пътеки. Академичният му дух също е проличал - в подготовката, която е предпирел след номинацията за управител на касата. Само за няколко дни проф. Плочев е

изчел всички закони и нормативни документи, които засягат НЗОК

Приятелите му са убедени, че ще се справи и на новото поприще.

„Разчитам на огромния му опит като клицинист, на уменията му да администрира нещата, той обича да вниква в тънкостите на всеки процес. Освен това от години е свидетел на проблемите в системата, която изисква основен ремонт. Знае къде би трябвало да пипне, да се бори", казва проф. Костов. Според него има само едно нещо, което занапред може да подлее вода на проф. Плочев. И това е ... човещината му.

„Той е много честен, услужлив и добър човек, това ме плаши, защото често може да се злоупотреби", опасява се проф. Костов. И му пожелава късмет на новото поприще с една от любимите им песни – Imagine, на Джон Ленън. А ние се присъединяваме към поздрава и му пожелаваме този път добрите намерения и мечти да не останат само илюзия.


Политическият шанс е на негова страна

 

Безспорно новото поприще на проф. Камен Плочев ще е трудно и то не само, защото няма опит в него. Управлението на най-големия бюджет в здравеопазването - над три милиарда лева на година, на които разчитат всички медици, фармацевти и големите компании, е почти невъзможна мисия за всеки. Точно заради многото интереси в сектора, властта заяви, че иска за шеф на касата да сложи „неизкушен" човек. Той обаче много бързо може да стане жертва на системата, ако няма силен гръб. Проф. Плочев, като че ли ще има късмета да разполага с такъв. За първи път от доста време не се усеща да витае огромно напрежение между здравния министър и депутатите от ресорната комисия. Със сигурност такова няма да има и между проф. Николай Петров и бъдещия шеф на здравната каса, защото той е лично негов избор. А липсата на подобно противопоставяне определено е късмет в политиката и управлението.Предвиждаме три цени на клиничните пътеки

Предвиждаме три цени на клиничните пътеки

Искаме и болниците да пращат пациентите при специалист, не само общопрактикуващите лекари, казва новоизбраният директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев.
Избраха новия шеф на касата

Избраха новия шеф на касата

Проф. Камен Плочев оглави здравния фонд с подкрепата на всички партии
Проф. Плочев обяви война на лобизма

Проф. Плочев обяви война на лобизма

Прогенерична политика и спазване на правилата, обеща единственият кандидат за шеф на НЗОК
Документите на проф. Плочев „под конец“

Документите на проф. Плочев „под конец“

Изслушването на единствения кандидат за НЗОК ще е на 26 юли, гласуват го преди ваканцията
Плочев под лупата на депутатите

Плочев под лупата на депутатите

Здравната комисия проверява утре единствения кандидат за шеф на НЗОК
Проф. Плочев е надпартийна номинация

Проф. Плочев е надпартийна номинация

Проф. Камен Плочев е номинацията за управител на здравната каса на водещата политическа сила у нас – ГЕРБ. Труден ли беше изборът му, какво очакват народните представители от него, ще се справи ли с отговорния пост, попитахме д-р Даниела Дариткова.

Камен Плочев е кандидатурата на ГЕРБ

Камен Плочев е кандидатурата на ГЕРБ

Властта търсила неизкушен човек, който да въведе ред в системата

Канят д-р Глинка Комитов на работа в МЗ

Канят д-р Глинка Комитов на работа в МЗ

Зам.-министрите Нейчева и Ненков влизат в Надзора на касата през август
Изпитват кандидатите за НЗОК 10 минути

Изпитват кандидатите за НЗОК 10 минути

Приемат новия управител с повече от половината гласове в парламента

Приемат под пара правила за шеф на НЗОК

Приемат под пара правила за шеф на НЗОК

Очаква се новият управител да стане ясен по-рано от 30-дневния законов срок

 

 

ОНКОЛОГИЯ

ИН ВИТРО

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

 

Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на нужда, може да научите тук. 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Адекватни ли са заложените параметри в проекта за нова здравна карта на МЗ?

Април 2018