Реформа

Болниците с лимити и по специалности

29-03-2016 15:45
Касата решава другата седмица дали ще работи с всички клиникиБолниците с лимити и по специалности
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Тази година болниците ще имат още по-строги финансови лимити. Това стана ясно от решенето на Надзорния съвет за новите правила, по които Касата ще работи с клиниките от 1 април.

През миналата година за първи път болниците получиха твърди бюджети от касата. Те определяха конкретна сума, в която всяка клиника трябваше да вмести дейността си. Обемът над лимитите и досега не им е платена. По този начин НЗОК завърши годината с минимален преразход.

Идеята на касата и министерството обаче е през тази година да се въведат още по-строги правила за финансиране. Клиниките ще разпишат индивидуални договори с приложение в две части. В първата ще се определят обемите, които могат да реализират болниците по специалности и месеци. Те ще са изчислени на база дейността през годините и потребностите от медицинска помощ. Ако болниците надвишат обемите за някои месеци, ще ги преизчислим за останалите, обясни д-р Глинка Комитов, директор на НЗОК.

Все още не е ясно и дали касата ще работи с всички болници. Досега тя не можеше да им откаже договор. От тази година обаче фондът има право да прави това. Той може да подбере с кои клиники да работи в области като София, Пловдив, Пазарджик, където леглата за активно лечение според здравната карта са в повече от потребностите. Друга вариант е да сключи договор с всички болници там, но за по-малък обем дейност. Предстои да вземем решение как ще постъпим, обясни д-р Комитов. Според него до седмица Надзорът на фонда трябва да реши щекотливите въпроси в тази област.

Въпреки по-строгите правила за финансиране на болниците, ощетяване на пациентите откъм достъп според управляващите няма да има. Причината е, че за тази година се предвиждат 2 млн. хоспитализации при 1.9 млн. през миналата. Освен това се залага да се лекуват още 200 хил. души при амбулаторни условия в болниците. Общо за клиниките през тази година са предвидени 1.56 млрд. лв., почти колкото и миналата. След недоволството на лекарите са коригирани и цените за онкологично лечение. Процедурата за химиотерапия от 80 лв. е качена на 150, колкото беше и досега. Останалите пътеки в тази област се движат в диапазона от 400 до 600 лв. Общият брой пътеки, по който се предвижда да сключват договори болниците е 267, амбулаторните процедури са 39, а клиничните – 4, каза д-р Комитов. За първи път тази година касата ще плаща три нови пътеки за долекуване – при инсулт, инфаркт и след операции. Освен това ще финансира и радиохирургия при онкологични заболявания.

Средствата, които ще се дадат за извънболнична помощ с съответно 193.2 млн. за джипитата, 211.7 за специалистите, 79.5 за изследвания. Цифрите са само малко по-големи в сравнение с реалните разходи на касата за миналата година по тези пера. За лекарства са предвидени общо 871 млн. лв. За изпълнението на всички тези финансови ангажименти касата разчита и на преизпълнение на приходите от вноски с поне 20 млн. лв.

Прегледите при специалист се увеличават с 422 хиляди

 

С 422 хиляди се увеличават прегледите при специалист, които е планувала здравната каса през годината. Със 158 хил. нарастват профилактичните прегледи при джипи за деца. Отпускат се и 3.1 млн. изследвания повече в лабораториите за социално значими заболявания. През тази година се въвежда и изследване на холестерола при възрастни с диабет или сърдечно-съдови заболявания. Увеличава се броя на изследванията за гликиран хемоглобин при децата с диабет.


Нужни са по-малко, но добре оборудвани болници

Нужни са по-малко, но добре оборудвани болници

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на малките общински болници от властта, как касата да контролира разходите, след като няма лимити, попитахме Янита Андреева. 
Разширяват финансирането на грижите за бебета

Разширяват финансирането на грижите за бебета

Здравната каса ще може да плаща и на практики за здравни грижи, ако имат договор с джипи, гласят промени

Безплатните зъбни протези още буксуват

Безплатните зъбни протези още буксуват

Последно те трябваше да започнат реално да се плащат от 1 август, но все още няма постигнато съгласие между БЗС и НЗОК

Напливът за нови клиники расте още

Напливът за нови клиники расте още

През 2019 г. са изготвени 10 комплексни оценки за дейности или болници, за миналата 94, а само за първите три месеца на тази - 43

Двама остават в битката за „Ив. Рилски

Двама остават в битката за „Ив. Рилски"

Начело на Инфекциозна болница застава д-р Тома Томов, а проф. Татяна Червенякова остава в борда

ИАМН с външен консултант за „Сърце и мозък

ИАМН с външен консултант за „Сърце и мозък"

Проверката на болницата в Бургас по съмнението за отчетена, но неизвършена операция продължава повече от два месеца

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Тази година бюджетът на здравната каса е изправен пред повече предизвикателства от обикновено. Причината е, че КС отмени лимитите на болниците. Ще има ли дефицит, какво е решението, попитахме Боян Бойчев от АИКБ.

Пациентът в болница поскъпнал с 49%

Пациентът в болница поскъпнал с 49%

Най-скъпо се оказва, че лекуват в Пловдив и Плевен, изпреварвайки дори София, а най-евтино в Перник и Видин, показват данните на касата

МС одобри отчетите на НЗОК

МС одобри отчетите на НЗОК

Единият е за изпълнението на бюджета, а другият за дейността на фонда за 2023 г.
И „Св. Наум

И „Св. Наум" остава със стария си шеф

Акад. Иван Миланов остава директор на лечебното заведение за още един мандат, показват резултатите от конкурса на МЗ
1 2 3 4 5 ... 499 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ