Реформа

Болниците с лимити и по специалности

29-03-2016 15:45
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Болниците с лимити и по специалности Касата решава другата седмица дали ще работи с всички клиники
Тази година болниците ще имат още по-строги финансови лимити. Това стана ясно от решенето на Надзорния съвет за новите правила, по които Касата ще работи с клиниките от 1 април.

През миналата година за първи път болниците получиха твърди бюджети от касата. Те определяха конкретна сума, в която всяка клиника трябваше да вмести дейността си. Обемът над лимитите и досега не им е платена. По този начин НЗОК завърши годината с минимален преразход.

Идеята на касата и министерството обаче е през тази година да се въведат още по-строги правила за финансиране. Клиниките ще разпишат индивидуални договори с приложение в две части. В първата ще се определят обемите, които могат да реализират болниците по специалности и месеци. Те ще са изчислени на база дейността през годините и потребностите от медицинска помощ. Ако болниците надвишат обемите за някои месеци, ще ги преизчислим за останалите, обясни д-р Глинка Комитов, директор на НЗОК.

Все още не е ясно и дали касата ще работи с всички болници. Досега тя не можеше да им откаже договор. От тази година обаче фондът има право да прави това. Той може да подбере с кои клиники да работи в области като София, Пловдив, Пазарджик, където леглата за активно лечение според здравната карта са в повече от потребностите. Друга вариант е да сключи договор с всички болници там, но за по-малък обем дейност. Предстои да вземем решение как ще постъпим, обясни д-р Комитов. Според него до седмица Надзорът на фонда трябва да реши щекотливите въпроси в тази област.

Въпреки по-строгите правила за финансиране на болниците, ощетяване на пациентите откъм достъп според управляващите няма да има. Причината е, че за тази година се предвиждат 2 млн. хоспитализации при 1.9 млн. през миналата. Освен това се залага да се лекуват още 200 хил. души при амбулаторни условия в болниците. Общо за клиниките през тази година са предвидени 1.56 млрд. лв., почти колкото и миналата. След недоволството на лекарите са коригирани и цените за онкологично лечение. Процедурата за химиотерапия от 80 лв. е качена на 150, колкото беше и досега. Останалите пътеки в тази област се движат в диапазона от 400 до 600 лв. Общият брой пътеки, по който се предвижда да сключват договори болниците е 267, амбулаторните процедури са 39, а клиничните – 4, каза д-р Комитов. За първи път тази година касата ще плаща три нови пътеки за долекуване – при инсулт, инфаркт и след операции. Освен това ще финансира и радиохирургия при онкологични заболявания.

Средствата, които ще се дадат за извънболнична помощ с съответно 193.2 млн. за джипитата, 211.7 за специалистите, 79.5 за изследвания. Цифрите са само малко по-големи в сравнение с реалните разходи на касата за миналата година по тези пера. За лекарства са предвидени общо 871 млн. лв. За изпълнението на всички тези финансови ангажименти касата разчита и на преизпълнение на приходите от вноски с поне 20 млн. лв.

Прегледите при специалист се увеличават с 422 хиляди

 

С 422 хиляди се увеличават прегледите при специалист, които е планувала здравната каса през годината. Със 158 хил. нарастват профилактичните прегледи при джипи за деца. Отпускат се и 3.1 млн. изследвания повече в лабораториите за социално значими заболявания. През тази година се въвежда и изследване на холестерола при възрастни с диабет или сърдечно-съдови заболявания. Увеличава се броя на изследванията за гликиран хемоглобин при децата с диабет.Разговорът за детската болница започва от начало

Разговорът за детската болница започва от начало

Тя трябва да стане център за създаване на политики в областта на педиатрията, казва проф. Пилософ
Редактират фарма-ръководството по неврология

Редактират фарма-ръководството по неврология

Проектът е качен на страницата на МС за обществено обсъждане до 25 юни
Нова сграда за Детската болница

Нова сграда за Детската болница

Теренът остава същият, но старата и недостроена ще бъде бутната, каза премиерът Бойко Борисов
Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Увеличение на раходите за извънболнична помощ и спад на тези за лекарства предвижда Националната програма "България 2030"
НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

От началото на годината касата е заплатила над 256 хил. лв. за 63-ма пациенти
Удължените протоколи са валидни до 13 юли

Удължените протоколи са валидни до 13 юли

Aко те са изтекли след края на извънредното положение, срокът им не се измества служебно, казаха от здравната каса
Точни данни за смъртността - с е-системата

Точни данни за смъртността - с е-системата

Средно по 40 хил. българи почиват през първите 4 месеца на последните 4 години, каза Ананиев
Радев: Да изградим съвременна детска болница

Радев: Да изградим съвременна детска болница

Държавният глава изтъкна необходимостта от обществен консенсус, за да се вземе най-доброто решение
150 хил. лв. за диализни апарати за болницата в Севлиево

150 хил. лв. за диализни апарати за болницата в Севлиево

Още 400 хил. лв. са за енергийната ефективност на МБАЛ Тутракан, реши правителството
Ананиев: Няма данни 5G да вреди на здравето

Ананиев: Няма данни 5G да вреди на здравето

План на ЕС предвижда мрежата да се изгради у нас до 2022 г., казва министърът
1 2 3 4 5 ... 218 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020