Общество

Най-важният маратон е този, в който тичаме към себе си

01-12-2023 10:19
И медицинските специалисти, и писателите споделят знания, а за да бъдат успешни и едните и другите трябва да бъдат емпати и да разбират хората, казва проф. Асена СербезоваНай-важният маратон е този, в който тичаме към себе си
Clinica.bg

press@clinica.bg

От декември в книжарниците в страната вече можем да намерим новата книга на проф. Асена Сербезова "Четвърт приказки за Клара и Кристо". Но кои са те, на какво ни учат, защо един човек, брилянтен фармацевт и здравен експерт посяга към художественото слово, разказва тя за читателите на clinica.bg.

- Проф. Сербезова, какво превръща един фармацевт, здравен експерт и политик в писател?

- Има много общи неща, между хората, които пишат. Едно от тях е влиянието, което са имали книгите и четенето им през детството им. Отдавна е установена връзката между четенето и писането. Аз съм от поколение, което израсна без интернет, но с много книги. Бях 6-годишна, когато отидох в близкото читалище и взех първите си книги, без дори да мога да чета. Словото винаги ме е докосвало и трансформирало. Имах прекрасни учители по литература и български език, както в основното училище, така и в гимназията. Фармацията е само един от пътищата, по които поех, но близките ми знаят и за другите ми приключения. Преди десетина години започнах да пиша част от историите, събрани в "Четвърт приказки за Клара и Кристо" и реакциите на хората, с които ги споделях ми дадоха увереност, че те трябва да видят бял свят като книга.

- Има ли допирни точки между писането и здравеопазването?

- Здравеопазването и писането са отделни области със свои уникални характеристики и изисквания. В здравеопазването професионалистите трябва да могат да мислят критично, за да диагностицират и лекуват пациенти, докато в писането авторите трябва да могат да създават завладяващи истории и герои, които да резонират с читателите. Една съществена допирна точка е умението за ефективна комуникация. В здравеопазването медицинските специалисти, ако искат да са полезни, трябва да умеят добре да комуникират с пациентите и техните близки. По подобен начин и авторите следва да умеят да представят идеите си достъпно, за да достигат до мнозина. И писането и решаването на казусите в здравеопазването безспорно изискват креативност. И медицинските специалисти и писателите споделят знания, а за да бъдат успешни и едните и другите трябва да бъдат емпати и да разбират хората. Трудно е да сътвориш съдържание, което да резонира с хората, ако не ги разбираш, както е и трудно да си добър лечител, ако не си даваш сметка за индивидуалностите на хората, техните страхове, убеждения и нагласи.

- А кои са Клара и Кристо?

- Клара и Кристо имат своите прототипи, но всъщност са събирателни образи на всеки един изграждащ се и учещ се млад човек. В книгата, както и в реалния живот са брат и сестра, които са отглеждани заедно, но имат различни възприятия за средата, в която израстват. А Ана, главната героиня и тяхна майка, ги отглежда с уважение към тези разлики, дори осигурявайки им пространство да се разгърнат, вместо да се опитва да ги уеднакви с нейната гледна точка. Чрез Клара и Кристо Ана осъзнава, че за най-важните неща в живота всъщност никой не ни подготвя – как да бъдем добри родители, как да комуникираме добре, как да се заявим пред света и как да вземаме коректните за нас решения. Не случайно и книгата започва с мисълта на Ангела Швинд, че "докато опитваме да научим децата си на всичко за живота, те ни учат какво всъщност е той." Трябва да отворим сетивата си за тези уроци, а не да проповядваме от амвона на предимството в годините, родителството и очакванията, които имаме.

- Коя е любимата ви история с тях? На какво бихте искали да научат всеки читател?

- Това всъщност не са приказки с Клара и Кристо, а за тях. Тоест, бидейки събирателен образ на хора, които искат да се учат и са оставени да грешат, те внимателно наблюдават какво правят възрастните, а не какво им казват. Клара и Кристо учат родителите си, както и възрастните, с които общуват. Често обаче възрастните не виждат тези уроци, а те са безценни. Книгата е и за това, как можем да се учим от историите, които ни споделят и другите, защото Клара и Кристо не са единствените герои. Ана, майка им, била събирач на истории и част от тези истории са споделени в книгата. Историите на другите хора, особено, когато не ги съдим имат потенциала да ни учат, ако имаме очи за тези уроци и им позволим да проникват в нас и да ни променят. Понякога, докато хората разказват, сякаш в някакъв магичен момент успяват да видят поведението си през нова перспектива и да оценят действията си по различен начин. Но за да отговоря на въпроса ви - всички истории са ми любими, те просто разглеждат различни аспекти от Живота.

- Коя част от Асена Сербезова представлява тази книга?

- Нито едно произведение не може да изрази изцяло автора си, а само открехва завесата към част от неговата същност. В случая се касае за тази част, която е посветена на психологията, психотерапията и уменията за комуникация. В тази част има и много житейски опит от работа с хора, както и истории от израстването на възрастните чрез взаимодействието им с деца. Като психолог съм наясно, че разказването на истории има съществено значение за развитието на комуникацията между хората, както и за промяната на нагласи и вярвания. Историите са не само са начин за предаване на знания и опит, но изграждат и емоционална връзка с четящите и слушащите ги, като и правят опита, който се предава с тях по-запомнящ се. Те могат да изграждат емпатия и разбиране, както и да мотивират хората за определено поведение. В този смисъл, историите в книгата "Четвърт приказки за Клара и Кристо" е тази част от мен, която иска да комуникира, да сподели и да изгради връзки, които да доведат до промяна в начина, по който създаваме смисъл в живота. Този смисъл е винаги насочен навън – към някого или нещо, не към нас. Ето това е нещо, на което никой не ни учи.

- А коя страна от монетата е по-трудната – на читателя или на писателя?

- Няма трудна и лесна страна на тази монета, те просто са различни. И четенето и писането изискват различни умения и може да са налице различни препятствия. Четенето изисква време и усилия да потънем в света между страниците. Четенето в този забързан съвременен свят може да бъде истинско предизвикателство. От друга страна, писането изисква креативност, критичен ум и умение да изразиш емоциите си със слово. И четенето и писането могат да доведат до трансформация и да бъдат повод за персонално израстване, а това, което предпочитаме да бъдем зависи от нашите личностни характеристики, интереси и цели. Всеки един от нас е и читател и творец, в различни, неповторими пропорции.

- Трудно ли е да сме честни, особено към себе си?

- В книгата става въпрос за най-трудния маратон – този към нашата същност. Никак не лесно да бъдем честни със себе си и да се освободим от илюзиите и стереотипите, които ни владеят. Ето и един откъс от книгата, посветен на този маратон:

"Най-важната среща в живота ни, Клара и Кристо, е тази със Себе си. Не можем да се срещнем изведнъж. Не може просто да си уредим среща и да излезем със себе си. Не става така... Не е толкова просто... Но няма и нищо сложно. Просто тази среща е тичане към себе си, почти маратон. Дълго бягане. Понякога бягаме в обратната посока, теглени от стереотипи, очакванията на родителите, близките и обществото. А отвътре сякаш напира едни вик, който се опитваме да заглушим, защото са ни казали, че трябва да се научим да изглеждаме стабилни и зрели. Най-важният маратон е този, в който тичаме към себе си. И усилията си заслужават." Уверявам ви, усилията си заслужават...


Свободата е усещане за баланс

Свободата е усещане за баланс

Това е онази вътрешна мярка за уравновесеност, която дава свободата и полета на духа, казва д-р Ваня Савова
Заедно за Ивo

Заедно за Ивo

За да продължи лечението си, младият писател и семейството му имат нужда от финансова помощ
Когато доброто стане заразно

Когато доброто стане заразно

Екип от медици и доброволци заедно преобразиха Детското отделение в УМБАЛ „Света Анна" в място, където, по дизайнерски проекти то не напомня по нищо на болница
Столът на здравния министър се клати

Столът на здравния министър се клати

Проф. Христо Хинков обяви, че се чуди дали да подаде оставка, не е изключено от ПП и ДБ да го поощрят

Надежда за Ивчо

Надежда за Ивчо

Младият писател известен като българския Стивън Кинг има нужда от помощ за набиране на средства за скъпоструващо лекарство
Защо Турция го може

Защо Турция го може

Страната е лидер в здравния туризъм, тази година очаква 1.5 млн. чужди пациенти и над $10 млрд. приходи
Да помогнем на Иво!

Да помогнем на Иво!

42-годишният мъж се бори с тежка диагноза и има нужда от подкрепа за лечение в чужбина
Диабетик на гладна стачка заради пенсия

Диабетик на гладна стачка заради пенсия

54-годишният Антонио Димитров не я е получавал четири месеца, ще протестира пред НОИ от 3 май
Телемедицината превръща прегледа в игра за децата

Телемедицината превръща прегледа в игра за децата

В нашата детска градина тя беше въведена преди няколко месеца, вече виждаме, че пести усилия и дава възможност за бърза диагностика, казва Анелия Божанова

Плашат медиите с дела-шамари

Плашат медиите с дела-шамари

Броят им в България се увеличава, те са опасен феномен, който иска да ликвидира свободната журналистика

1 2 3 4 5 ... 55 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли проблеми с изписването на антибиотици изцяло чрез електронни рецепти?

Април 2024 Предишен Следващ