Класация

Здравни експерти искат закон за лобизма

29-11-2023 13:21
74-ти сме по вмешателство на тютюневата индустрия, това е обепокоителен сигнал, нужна е национална стратегия за контрол на тази сфера, казва д-р Маша ГавраиловаЗдравни експерти искат закон за лобизма
Clinica.bg

press@clinica.bg
България е на 74-то място сред 90 държави в индекс, измерващ вмешателствата на тютюневата индустрия. За да се намалят вредните последици, у нас да се приеме закон за лобизма и Национална стратегия за контрол на подобни намеси, поикаха днес от коалиция „България без дим" на съвместна пресконференция със здравните власти.
Как се измерва индекса

Реално той представлява класация за това, доколко страните допускат вмешателството, обясни д-р Гергана Гешанова, председател на Коалиция. Чрез Глобалния индекс за намесата на тютюневата индустрия 2023 (Global Tobacco Index) Глобалният център за добро управление в контрола на тютюна (GGTC) регистрира как правителствата на 90 страни реагират на вмешателството на тютюневата индустрия в политиките за обществено здраве. Индекс 2023 е реализиран въз основа на отговори на 20 въпроса, разпределени в 7 индикатора. Държавите са класирани според резултатите, предоставени от гражданското общество. Колкото по-малък е резултатът, толкова по-ниско е общото ниво на вмешателство на ТИ, толкова по-напред са и страните в класацията. С получените 73 точки, България заема 74 място от 90 страни, което е обезпокоително високо ниво, каза д-р Маша Гаврилова. През 2023 г. България за пръв път е включена в индекса, благодарение на експертното съдействие на Коалицията за живот без тютюнев дим. „Тютюневата индустрия за съжаление е мощна индустрия, за съжаление от която полза няма, освен това да задоволи зависимостите на много хора, които зависимости отново тя ги е създала. Според данни на СЗО около една втора, една трета от хората, които употребяват нейните продукти, за съжаление се прощават с живота си", казва д-р Гергана Гешанова. Тя добави и че се оказва и че доста изследвания могат да бъдат купени – тютюневата индустрия прави дарения, подпомага партии, кампании.

 

Предложения

 

Експертите на коалицията правят следните предложения за ограничаване вмешателството на тютюневата индустрия България:

- Да се разработи Национална стратегия за контрол на тютюна с План за действие, за да се гарантира изпълнението на всички препоръки на РККТ на СЗО.

- Да се създаде държавен орган, който да координира дейностите по изпълнението на националната стратегия, без участието на представители на тютюневия бранш.

- Правителството да приеме програма за повишаване информираността на държавната администрация относно чл. 5.3. на РККТ и Насоките по прилагането му.

- В текстовете на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание и Етичния кодекс на държавните служители в държавната администрация да бъдат включени специални изисквания при взаимоотношения с ТИ.

- Парламентът да приеме Закон за лобизма и регистър на лобистите със задължително разкриване на финансирането и конкретните цели на лобирането.

- Парламентът да приеме цялостна забрана за спонсорство и дарения от ТИ.

- Правителството да финансира неправителствени организации за наблюдение на намесата на ТИ и за повишаване на обществената осведоменост за това. Отпускането на публични средства на НПО за здравни проекти да зависи от това дали приемат дарения/спонсорство от ТИ.

 

Заявка

 

Политиката ни е към увеличаване на парите в доболничната помощ, но ако ме обърнем още по-голямо внимание на вредата от тютюнопушенето, особено сред подрастващите, всички наши усилия биха били напразни. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски. По думите му Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието и науката трябва да работят в пълен синхрон, за да изпълнят препоръките на Световната здравна организация.


Забрана за нагреваеми тютюневи продукти с вкусове

Забрана за нагреваеми тютюневи продукти с вкусове

Това предвиждат законови промени предложени от кабинета, които парламентът одобри на първо четене
Безплатни консултации за спиране на цигарите

Безплатни консултации за спиране на цигарите

Днес е Международния без тютюнопушене, МЗ и „България без дим" организират предизвикателството "Да спечелим заедно! Един месец без никотин!"
“Нуждаем се от храна, не от тютюн”

“Нуждаем се от храна, не от тютюн”

Това е мотото на Световния ден срещу пушенето, който отбелязваме на 31 май
Скъсайте с тютюневите покани

Скъсайте с тютюневите покани

Такъв апел за медицинска, управленска и гражданска доблест изпратиха от „За живот без тютюнев дим" до президента Румен Радев и министрите на здравеопазването и околната среда
За да няма рак - Европа без тютюн!

За да няма рак - Европа без тютюн!

Ако не се вземат незабавни мерки, загубените от заболяването човешки животи  в континента ще се увеличи с над 24% до 2035 г., казват от Европейската мрежа за превенция на пушенето
Подкрепи „Европа без тютюн

Подкрепи „Европа без тютюн"

В подписката трябва да се включат 1 млн. души, сред които и 12 000 българи, за да се активира Европейската комисия
Искат поне 15% ръст на акцизите на цигарите

Искат поне 15% ръст на акцизите на цигарите

За токова първоначално увеличение настояват от „Коалиция за живот без тютюнев дим", повишението ще доведе по-добро здраве и повече приходи в хазната
Първи сме по пушене в Европа

Първи сме по пушене в Европа

Надминали сме и Гърция, граждански организации стартират акция сред  политиците под наслов „Да избавим България от тютюневия гнет"
Пак сме първенци по пушене в ЕС

Пак сме първенци по пушене в ЕС

България отново е на челно място по вредния навик, а на другия полюс е Швеция, където пушачите са най-малко, показват данните на Евростат
Правят Съвет за борба с тютюна

Правят Съвет за борба с тютюна

Сред неговите задачи ще е спад на пушачите, ценови и данъчни мерки за намаляване на търсенето на цигари и регулация на рекламата
1 2 3 4 5 ... 7 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ