Оценка

И Бюджетната комисия писа 2 на здравеопазването

28-11-2023 17:50
Депутатите и там отхвърлиха проекта за парите на НЗОК за 2024 г., основните причини за това бяха липсата на реформи в болничната помощ, високото доплащане и разходите за лекарстваИ Бюджетната комисия писа 2 на здравеопазването
Clinica.bg

press@clinica.bg

След депутатите от Здравната комисия и колегите им от Бюджетната писаха Слаб 2 на здравната система у нас, отхвърляйки проекта за парите на НЗОК за 2024 г. на първо четене. С 5 гласа „за", 5 „против" и 6 „въздържали се" законопроектът не бе приет във Финансовата комисия, а критиките към системата и липсата на реформи бяха повече от остри. Така за първи път от доста време депутатите показаха, че срещу феноменалния ръст на обществените за здравеопазване, които вече минаха 8.1 млрд. лв., е крайно време пациентите да получат и някаква удовлетворяваща ги здравна грижа.

На практика пълен преглед на недъзите на здравната система за потребителите й направи омбудсманът проф. Диана Ковачева, базирайки се на жалбите, с които я заливат хората. За поредна година тя отчете, че не е решен нито един от ключовите проблеми, като огромното доплащане в системата, което ограничава достъпа до лечение и диагностика, незаплащането на палиативните грижи и достатъчна рехабилитация, нито на медицински изделия в болничната помощ, също и за изделията за кислородотерапия, медицинските храни или услугите в денталните кабинети и други.


Депутатите пък за пореден път акцентираха


върху непропорционално високия дял на разходите за лекарства и болнична помощ от общите средства за здраве, както и неспирното разрастване на лечебните заведения.

У нас като съотношение се дават много повече средства за лекарства, отколкото в ЕС, това е, защото там функционират други неща, каза председателят на Бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС. И подкани колегите си да преценят дали времето за обсъждане на бюджета на НЗОК не е и времето да се запитат дали ще правят реформи.


Това отприщи и множество критики от страна


на колегите му не само заради състоянието на здравеопазването, но и заради липсата на предложения за промени от здравните власти.

Даваме 1 млрд. повече, но няма реформи и затова няма да подкрепим бюджета, категоричен беше Румен Гечев от БСП. Той обясни, че не спира да расте броят на болниците в големите градове и да се закриват отделения в малките общини. Там е останало само Спешна помощ, скоро всички в София ще има 300 болници и всички ще пътуват да се лекуват тук, каза той. И попита дали все пак МЗ ще прави нещо.


Ситуацията е много сериозна, няма ли да спрете

лицензите за нови болници, попита той, както и дали няма да се забрани най-накрая износа на дефицитни лекарства от страната, както и дали няма да се въведат търгове за лекарствата за частните болници, които плаща касата.

В отговор зам. здравният министър проф. Илко Гетов

обясни, че ЕК е отправила критика за забраната на износа на медикаменти, а отварянето на нови болници и дейности не е спряно, защото няма законодателни промени.


Лицензи за нови болници се дават,


защото няма промени в ЗЛЗ, няма как да ги спрем, ако отговаря на закона, но има такива предложения за промяна, срокът за обсъждане е до първите дни на декември и след това ще стигнат до вас, а вие ще може да решите, каза проф. Гетов. Според него промените на МЗ в закона за лечебните заведения с мораториума и изработването на нова здравна карта ще ограничат броя на лечебните леглата и болниците в страната. Подобно твърдение обаче е доста спорно, доколкото новата здравна карта на МЗ предвижда повече легла от сегашната, а мораториумът е временен – до пролетта.


„Вие не виждате ли какво става в България,


че са закрити цели болници и хората пътуват, ние имаме най-много легла на 10 000 души, това е световен рекорд, как цяла Европа може да се регулира този процес, а ние не. Даже за капки за очи да ти сложат – в болницата те викат. Взели сте мерки за лекарствата – като не дават резултат, фирмите връщат парите, значи и тук може да се направи нещо, дайте предложения", каза в отговор Румен Гечев. Неговите критики очевидно изразиха мнението и на повечето му колеги от останалите парламентарни групи, защото проектът бе отхвърлен на първо четене, което не се е случвало от години.


Три здравни закона на дневен ред до юни

Три здравни закона на дневен ред до юни

Един от тях е проектът за промени в ЗЛЗ, където е заложена забраната за нови болници до актуализацията на НЗК, предвижда програмата на правителството
Над 40 болници с право на средства за онкоапаратура

Над 40 болници с право на средства за онкоапаратура

Те са част от Националната карта на дългосрочните нужди от здравни услуги, според която ще става финансирането, обясниха от МЗ

Експертните центрове по редки центрове са застрашени

Експертните центрове по редки центрове са застрашени

Лекарите в тях работим с желание и отдаденост, но ентусиазмът ни се изчерпва заради умората и липсата на подкрепа от страна на държавата, каза проф. Ивайло Търнев
Продължаващото обучение да е доброволно

Продължаващото обучение да е доброволно

Няма как то да бъде задължително, вниманието трябва да се насочи към качеството на предлагания материал, казва доц. Любомир Киров.
Заплатите на синдикатите не са изпълними

Заплатите на синдикатите не са изпълними

Каквито и цифри да кажат те, бихме ги приели, но да посочат на какви разценки ги формират и откъде да ги вземем, казва д-р Неделчо Тотев
Нов спор за заплатите в болниците

Нов спор за заплатите в болниците

Синдикатите предлагат прагове от 2700 лв. за лекар и 1950 лв. за сестра, а мениджърите на областните и общинските лечебни заведения са категорични, че не могат да ги изпълнят
Липсата на инсулини не е заради дистрибуторите

Липсата на инсулини не е заради дистрибуторите

Притежателите на лицензи за употреба не изпълняват на 100% нашите заявки, казват от БАТЕЛ

Какви са новите цени и прегледи по НЗОК

Какви са новите цени и прегледи по НЗОК

От тази година пациентите ще имат подобрен достъп до зъбни протези, предвиждат промените

Финансов стимул за продължаващо обучение

Финансов стимул за продължаващо обучение

Неговата форма у нас трябва да бъде правно регламентирана, да се дава платен отпуск от работодателя, казва доц. Галинка Павлова
Нуждаем се от стратегия за здравословен живот

Нуждаем се от стратегия за здравословен живот

Тя трябва да показва на хората кои са факторите, които могат да доведат до инциденти, казва проф. Арман Постаджиян
1 2 3 4 5 ... 611 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ