Красив ум

Как ни лекува любовта към себе си

14-07-2017 06:52
Дайте име на вътрешните си сабoтьори, за да ги победите, съветва лайф коуч Лидия ПетковаКак ни лекува любовта към себе си
Лора
Лора
Симеонова
lora@mail.bg
Бясното преследване на щастието често се оказва най-прекият път към нещастието. Дали в стремежа си да сме успешни, красиви, добри и да се радваме на живота не се превръщаме в мазохисти? Как се пристрастяваме към стреса? Кога между „динамичен" и „нервен" се появява знак за равенство? И защо най-естествената наглед любов – към себе си, се възпитава най-трудно? Въпросите на тези отговори Clinica.bg потърси от Лидия Петкова. Тя е лайф коуч и писател, а отскоро е част от екипа на столичната МБАЛ „Св. София".

Мазохизъм. Това е най-честата „присъда“ за съвременния успешен човек. А терорът, който прилагаме сами на себе си, може да отключи и болести. Най-често – автоимунни, които напоследък се превръщат в епидемия, обяснява Лидия Петкова. 

ВИЗИТКА

Лидия Петкова е вдъхновяващ и мотивационен лидер, лайф коуч, лектор, писател, консултант. Създател на вдъхновяващи и мотивационни програми "Да заОбичаш Себе Си". Автор на книгата “Да заОбичаш Себе си за 11 дни”, която може да се изтегли напълно безплатно. От юни 2017 г. Лидия е част от екипа на столичната МБАЛ "Св. София" и консултира пациентите и лекарите от болницата.

Макар и мотивационен лидер, самата тя продължава да върви към своята Голгота – и всекидневно да се учи на любов към себе си. Именно по трънливия път се ражда програмата й „Да заОбичаш Себе си“, както и книгата „Да заОбичаш Себе Си за 11 дни“. Лидия

успява да се пребори със своето Хашимото

намирайки вътрешния си баланс – със здравословна диета, спорт, медитация и много вглеждане в себе си. А днес вече помага и на другите да го правят.

„Когато влезеш в режим на стрес, тялото ти задържа всичко“, обяснява Лидия. В теб се отключва древният инстинкт на оцеляване, който е позволявал на праисторическия човек да се изплъзне от мечката, която го преследва, уточнява Петкова. Точно тук например е разковничето за „напълняването от стрес“, на което мнозина стройни по природа гледат с подозрение и насмешка. Когато Лидия работи по програмата „Яж, тренирай и обичай“, открива, че част от хората едва-едва се освобождават от 1-2 кг, докато други стопяват по 8 – при един и същ режим на диета и упражнения. „Когато сме стресирани, тялото ни просто не пуска тези килограми“, обяснява Лидия. А лошото е, че, тъй като в XXI век „мечката“ е само в главите ни, а гонитбата – 24/7, режимът „Оцеляване“ става ежедневие. Който, докогато издържи.

 
„Между „динамичен“ и „нервен“ за мнозина има знак за равенство

а това не трябва да е така“, категорична е Лидия. И споделя от опита си при консултациите, че има хора, които се пристрастяват към стреса. Всички сме ги виждали – те имат по три телефона, вечно получават важен мейл и презират дори почивката на плажа. „Адреналинът ги държи живи, така се чувстват полезни. Не могат нито да релаксират, нито да се наслаждават на почивката“, обяснява Лидия. Другите, станали „роби на стреса“ по неволя, обаче в даден момент се пречупват. При едни може да се отключи модерният напоследък „бърнаут синдром“, при други – Хашимото или диабет, а при трети да „избие“ в житейска криза, да речем – развод. И какъв е изходът после?


Тялото ни е перфектен организъм

През цялото време то се опитва да ни покаже какво е добро за него. Но ние сме загубили способността си да се вслушваме. Дори, когато уж опитваме да му помогнем, пак му казваме какво искаме, стремим се да го контролираме“, обяснява Лидия. Самата тя, по пътя си към здравословния начин на живот, прави тази грешка. След като чува диагнозата „Хашимото“, започва строга диета, захваща се и със спорт. „Ставах всяка сутрин в 6 часа и започвах да тичам. И така 7 месеца. С твърдото убеждение, че правя нещо супер добро за себе си. Стигнах до пълно изтощение. А тялото ми през цялото време се опитваше да ми подскаже, че не трябва така. Но аз се насилвах, уж за добро“, откровена е Лидия. Според нея коренът на тази заблуда е един – хората не знаят какво е да обичаш себе си. „Ето, аз мислех, че трябва да си променя живота и ще се заобичам. Но се оказа, че

това беше мазохистичният модел, който не бях изчистила

Дори здравословният ми начин на живот ме караше да вървя срещу себе си“, признава мотивационният лидер.

КАК СЕ ПРАВИ

 

Фитнес за емоциитеМожем ли да овладеем емоциите, които ни пречат? В позитивната психология има специално упражнение за това, обяснява Лидия Петкова. Ето как се прави „фитнесът за емоциите", който е добре да упражняваме по няколко пъти на ден, за да можем да го приложим в кризисна ситуация – на гняв, срам или болка. Достатъчно е за по 10 секунди да се концентрираш върху физическите си усещания. Да речем – пиейки кафе, да се фокусираш изцяло върху него. Например – отпивам глътка, горчи ми, топлата течност се спуска в гърлото ми, чувствам се освежен и т.н. „Така, за 10 секунди, изключваш емоциите. И след това време чувството вече си е отишло или отслабнало и не си така подвластен на инстинктивните си реакции", обяснява Петкова.

За този вътрешен конфликт Лидия „вини“ така наречените в позитивната психология „саботьори“. Това са маски, които всеки от нас си създава в най-крехка детска възраст. Вече като зрял човек, само ги сменя – според ситуацията, буквално „на автопилот“. И те управляват реакциите му – дори и невинаги да му харесва. Най-честите сред тях са на Жертвата, Съдника и Перфекциониста, уточнява Лидия. Когато сме невръстни деца, те са ни съюзници, които ни помагат да оцелеем емоционално в кризисна ситуация. Като възрастни обаче можем да се окажем техни заложници. Лидия дава пример как се формират тези маски. „Представете си едно дете на 3. За него майката е всичко. Но се прибира – нервна и уморена, и му се скарва несправедливо. Детето усеща болка, но не може да си обясни защо“, обяснява Петкова. И реагира инстинктивно, като вариантите най-често са три. „Може да осъди себе си, казвайки си: „Мама ми се кара, значи аз съм лош!“. Тук моментално се създава моделът на Жертвата – цял живот не си добър, все не те оценяват. Втори вариант: „Мама не е добра!“.

Превръщаш се в критик – в Съдника

– за когото всеки човек е лош, глупав или му е виновен за нещо. Тези хора стават арогантни и затворени. Има и трети вариант – „Целият свят е лош и несправедлив!“, разкрива генезиса на „саботьорите“ Лидия Петкова. И споделя, че при терапията много често отнема доста време, за да може човек да „изрови“ истинската си същност, сваляйки маските една по една. Колкото и да са устойчиви „саботьорите“ обаче, има начин да освободим от властта им и да намерим „по-добрата си версия“, както я нарича Лидия. Как става това? Стъпките са най-общо три. Първата – наглед елементарна, е осъзнаването. Истината е, че мнозинството от хората се препъват още на нея. „Перфекционистите например – не срещала човек с тази маска, който да не я харесва. Даже са горди, че правят всичко по идеалния начин“, признава Лидия. А всъщност това е една от най-коварните мазохистични „програми“ на съзнанието ни. „Нищо не е перфектно на този свят. И, ако се бориш за съвършенство във всичко, сам се осъждаш постоянно да се виниш, че грешиш. Защото е сигурно, че все нещо няма да стане перфектно“, обяснява мотивационният лидер. Стъпка №2 също е простичка – да си признаеш, че тази „маска“ ти пречи. Например, че макар да мечтаеш да си победител,


винаги реагираш като Жертвата

– която вечно намира човек или обстоятелство, което да я употреби. Следва третата стъпка – дистанцирането. „Звучи като раздвоение на личността, но е ключово. Трябва да дадем на саботьора си име. Кръстим ли го някак, моментално се дистанцираме от него. И, щом изпаднем в ситуация, си казваме: „Това е, да речем, е Жертвата, не съм аз!“, обяснява Лидия. Разбира се, това не става с магическа пръчка – за да „слезе“ промяната от съзнателно на подсъзнателно ниво, трябват търпение и самонаблюдение. „Но колкото повече се дистанцираш, толкова по-лесно става. Маските няма да изчезнат. В теб винаги ще има едно наранено момиченце или такова, което те осъжда. Но просто ти няма да ги избираш, като реагираш“, обяснява Лидия.

Да потискаш негативните си страни е другата голяма грешка, за която алармира Петкова. „Човек не бива да е строг със себе си. Трябва да се приемаш с всички си лоши емоции и реакции“, категорична е тя. Бягайки от тъмната си страна, ти я подхранваш, защото тя всячески иска да се изяви, смята мотивационният лидер. Този проблем е силно застъпен при хората, които се пазят от конфликти. „Битката, която не водиш с хората отсреща, водиш вътре в теб. И ето ти го автоимунното заболяване!“, предупреждава Петкова. Затова и при консултациите препоръчва едно упражнение –

нарекла го е „екстремен любовен експеримент“

Благодарение на него, можеш да се справиш с различни „срамни“ емоции – с ревността например. Какво трябва да направиш? „Заставаш честно пред себе си – може и пред огледалото, и на глас, силничко, можеш даже да изкрещиш, признаваш: „Да, аз съм ревнива! Да, аз се приемам такава! Да, аз се обичам такава!“. Така, първо, щом позволиш на негативното чувство да бъде – то няма да крещи вътре в теб. Второ, ще се приемеш  – а това е то любов към себе си. Няма нищо срамно да си едновременно лош и добър. Вече осъзнатият избор с коя своя страна да реагираш е важен“, обяснява Лидия. И е убедена – всяка  болест, драма, изпитание в живота ни, всъщност са хубаво нещо. „Те ни карат да се вгледаме в себе си и да поискаме да станем по-добри. Най-сигурното нещо на света е промяната. Да се спотайваме само в комфортната си зона е в разрез с естествените сили на живота. И не може да ни донесе здраве и щастие“, смята Лидия Петкова.

В МБАЛ „Св. София“


Безплатни уроци как да живеем здравословно
Безплатни уроци как да живеем здравословно ще дават в МБАЛ „Св. София“. Програмата подготвят лайф коуч Лидия Петкова и различни специалисти от болницата. „Болните идват, лекарите им помагат, но често след това пациентите продължават да живеят така, че си вредят. И скоро пак се връщат“, признава Лидия. Затова от болницата искат да им помогнат да променят радикално начина си на живот. Така – че да не им се налага да стигат до кабинетите. Идеята е лекциите да се правят по отделения, така че желаещите да заживеят в хармония със себе си да научат повече за превенцията за различен тип заболявания.

Паралелно с това, Лидия работи и с пациентите и лекарите на „Св. София“. Всеки болен може абсолютно безплатно да се възползва от професионалните й съвети. Петкова винаги е насреща да консултира и близките на пациентите, при желание от тяхна страна.

Работата й с медиците от болницата също не остава на заден план. Мисията й е да създаде по-добра атмосфера в екипа. Не е тайна, че работата на медиците е сред най-стресовите. „Тези хора прекарват по-голямата част от живота си в болницата, не със семействата си. Освен това, спасяват човешки животи ежедневно. И за тях да няма свърхемоционална среда е изключително важно. Трябва да им се създаде спокойна атмосфера“, обяснява Петкова. Затова тя работи със специалистите от всички отделения поотделно. Задачата й обаче не е само превенция на така проблемния за лекарите и сестрите „бърнаут синдром“. А и изчистването на всички конфликти и неудовлетвореност в екипа още в зародиш. „Това не става с прост тиймбилдинг, а с много разговори“, обяснява Петкова. И не крие, че най-лесно се губят ценни кадри заради премълчани противоречия и неразрешени конфликти. 


Как да изберем крем против бръчки през бременността

Как да изберем крем против бръчки през бременността

Козметиката трябва да е съобразена с нуждите на вашата кожа, а безопасните съставки включват витамин Е, розово масло, екстракт от лайка, пантенол или витамин С
На море с рецепта от доктор

На море с рецепта от доктор

Медиците в Канада предписват часове сред природата, тази година дават на пациентите карти за пропуск в 80 обекта
Превърнете своите мечти в цели

Превърнете своите мечти в цели

Едно ново начинание за доброто физическо и ментално здраве е идеално за добра и успешна нова година, казва д-р Цветеслава Гълъбова
Любовта ни дава криле

Любовта ни дава криле

Хората живеят много по-освободено, с разчупени граници, това е една от причините за нестабилността на връзките, казва Таня Илиева

Да събудим метаболизма за 15 минути

Да събудим метаболизма за 15 минути

Ежедневната кратка тренировка гори мазнини, става навик и в един момент организмът сам започва да я търси, казва Стела Колева
Бърн аут ли сте?

Бърн аут ли сте?

Преценете сами, като отговорите на 13 лесни въпроса, подбрани от експертите по човешки ресурси

Масаж на лицето или как да намалим бръчките

Масаж на лицето или как да намалим бръчките

Може да го практукувате и у дома, докато измивате лицето си, нанасяте серум или крем, стигат дори 5 минути
Как да спортуваме в пандемия

Как да спортуваме в пандемия

Влизането във форма е маратон, а не спринтова отсечка, движете се 45 минути дневно за здраве, точно сега не се пренатоварвайте, казва Ванко Георгиев
70% от българите се имат за здрави

70% от българите се имат за здрави

9% са лежали в болница през 2019 година, а над 60 на сто са търсили личния си лекар, сочи Европейското здравно интервю
Балчик наложи мораториум на 5G мрежата

Балчик наложи мораториум на 5G мрежата

Отлагането на изграждането й е заради подписка на граждани
1 2 3 4 5 ... 9 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да има нов здравен министър?

Декември 2023 Предишен Следващ