млад лекар

Здравната система има и минуси

29-11-2023 06:37
Те са свързани с качеството на медицинската услуга, условията на работа, с ножицата в заплащането и липсата на продължаващо медицинско обучение, казва д-р Ралица ПанчеваЗдравната система има и минуси
Clinica.bg

press@clinica.bg

Тази година още шест млади кардиолози взеха европейска дипломи. С тях броят на тези специалисти, издържали трудния изпит, става седем. Трудно ли се взема европейска диплома, какво мисли за нашата здравна система и образование един млад лекар с европейски мащаб, попитахме двама лекари от УМБАЛ "Александровска", които вече са получили престижния документ, макар и по различно време. Днес публикуваме отговорите на д-р Ралица Панчева, която бе първият кардиолог с европейска диплома у нас.

- Д-р Панчева, трудно ли се взема европейска диплома по кардиология?

- Европейският изпит по кардиология обхваща всички области на науката и изисква задълбочено познаване на материята. Смятам, че тези знания са необхидими за всеки лекар да практикува качествено професията си. Успешното вземане на този изпит е показател за добро ниво на кометентност.

- Какво ви костваше подготовката?

- Подготовката за изпита беше дълга, но ползотворна. За мен този изпит беше възможност да повиша познанията си по специалността, да преценя нивото си, както и да видя върху какво още да наблегна.

- Какви възможности ви дава тази диплома?

- Тази диплома предоставя възможност за практикуване на специалността в чужбина.

- Ще продължите ли да работите в България?

- На този етап мисля да продължа да практикувам в България, защото още когато започвах да следвам медицина знаех, че ще посветя живота си си на това да лекувам българските пациенти.

- Виждате ли възможности за кариерно развитие тук?

- Истината е, че има възможности за кариерно развитие в България, но съответното развитие зависи, както и от индивидуланите възможностти и амбиция на лекаря, така и от базата, в която работи и се обучава.

- Удовлетворява ли ви заплащането, което бихте получавали като лекар в избраната от вас специалност?

- Смятам, че има прекалено голяма ножица в заплащането. През годините видяхме няколкократни примери за това.

- А условията, в които работите – апаратура, наличие на медицински сестри, комфорт на работното място?

- За съжаление има много какво да се подобри във всеки един от изборените аспекти.

- Защо избрахте да станете кардиолог?

- Избрах тази специалност след като изкарах две години като доброволец в кардиологично отделение и имах възможност да бъда активно в работния процес и да добия представа какво ме очаква ако избера тази специалност.

- Удовлетворена ли сте от образованието си по медицина?

- Аз завърших образованието си в МУ-Варна и смятам, че получих много добро ниво на образование по медицина. Според мен нивото на теоритична подготовка в България е много добро, но има какво да се подобри по отношение на практическата подготовка на студентите.

- А от сблъсъка си със здравната система?

- Сблъсъкът със здравната система не беше лесен. За времето, в което работя се сблъсках с много несправедливости, както административни, така и човешки, с които и до днес не мога да се примиря.

- Кои са плюсовете и минусите на здравната ни система?

- Плюс е лесният и бърз достъп до медицински услуги, а минусите на здравната система не са един или два. Те са свързани, както с качеството на медицинската услуга, коята получават пациентите, така и с условията на работа и заплащане на работещите в сферата на здравеопазването. На много места битовите условия са на критично ниско ниво. От друга страна на местата с добри битови условия изискват доплащане от страна на пациента. Освен това има прекалено високо ниво на доплащане, както за лекарства, така и за медицински изделия.

- Много ли са болниците ни и трябва ли някъде да се сложи спирачка на възникването им?

- Да, трябва. Болниците и болничните легла трябва да се регулират спрямо т.нар национална здравна карта, която така и не е въведена активно или се заобикаля с административни хватки.

- Смятате ли, че пациентът е поставен в центъра на системата и защо така мислите?

- По презумпция да, поставен е. Има много специалисти, които имат много високо ниво на извършваните от тях медицински услуги, но има и не малко отклонения от добрите медицински практики.

- Плаши ли ви агресията сред пациентите?

- На мен честно казано не ми се е случвало да попадам на агресивни пациенти, но има доста такива случаи към колеги и то особено към работещите в спешна помощ, но съм попадала съм на пациенти, които се държат неуважително спрямо лекарите и техните назначение.

- С какво си я обяснявате?

- Вероятно с прекалено лесния достъп до медицинска помощ в България. В западните страни хората чакат по месеци за преглед, а в нашата страна ако човек реши може да се прегледа при няколко специалисти за кратко време. Друг голям проблем е намирането на медицинска информация в интернет. Голяма част от тази информация обаче не е достоверна, освен това и човек без адекватно медицинско образование не може правилно да я разбере. Голяма част от българските пациенти смятат, че с четене 10 минути в google на немедицински сайтове са по-компетентни от лекарите. Отразяване постоянно в медийното пространство на случаи на „евентуални" лекарски грешки допълнително спомага за загубата на доверие в лекарите. Впоследствие в 99% от случаите се оказва, че грешка от страна на лекаря не е имало. Тук вина имат медиите в начина на представяне на информацията и това, че се отразяват случаи преди те да са уточнени. От друга страна много рядко се публикува информация за постижения в медицината.

- Смятате ли, че правилата, по които работи НЗОК с лекарите и болниците са добри?

- За мен трябва да се промени методиката на заплащане, както към болниците така и към лекарите. На първо място трябва да се осъществи промяна в модела на заплащане като се залага не на количеството, а на качеството на предоставената медицинска услуга. Уместно е да се залага все повече и повече на превенцията на заболяванията, а не на лечението на усложнените им тежки форми в болнични условия. Специално за съвременната кардиология има много иновативни процедури, които се използват за точна диагностика, но към днешна дата не се финансирани от НЗОК. Има немалка част от процедури, които се осъществяват в болнични условия, а могат да бъдат извършани в доболничната.

- Мислите ли, че има нужда от промяна на системата? В каква посока?

- Трябва да се залага не само на по-добро финансиране, но също така и на по-добро качество на здравната услуга. Според мен е неоходимо във връзка с подобряване на качеството на здравната услуга да се заложи на продължаващото медицинско обучение, допълнителна квалификация на мединските специалисти, за да може българските пациенти да получават добра диагностика и най-съвременното лечение.

- А на етичните стойности в гилдията?

- Наблюдава се нарастващо през последните години неуважение и язвителни коментари от страна лекарите един към друг или към пациентите. Причините за това се крият вероятно както в нарастващата конкуренция, така и в изключително натоварения график на колегите специалисти.

- С какво си обяснявате липсата на обещавани промени в системата през последните години?

- За съжаление сте прави. Обещаваните промени в системата на здравеопазването наистина не се осъществяват. Причина та затова може би се свързва с липсата на последователност на политиките в здравеопазването. Честите смени на правителства с честите смени на ръководителите на здравната система в лицето на министрите на здравеопазването води до непоследователност и неизпълнение на приоритетните направления в здравеопазването.

- Кои са хората, от които зависи бъдещето на здравеопазването според вас?

- От всички участници в здравната система, както пациентите, така и лекарите и специалистите по здравни грижи.

- Какво бихте им казали?

- Здравето е най-важното нещо, но човек се сеща за него едва, когато го изгуби, затова призовавам пациентите да се опитват да повишават своята здравна култура, да вярват на лекарите и да спазват насоките им. Към лекарите и специалистите по здравни грижи бих ги посъветвала да не забравят, че пациентът е винаги на първо място, независимо от условията на работа и заплащането, което се получава за него.


Нужни са здравни реформи

Нужни са здравни реформи

Минусите на системата са много, сред тях са недостатъчното финансиране, липсата на достатъчно персонал и големия брой лечебни заведения, казва д-р Владислав Петров

Пирогов ни дава огромни възможности

Пирогов ни дава огромни възможности

Началниците на клиники ни подкрепят, не мога да се оплача и от заплащането, но не навсякъде е така, смятам, че е недопустимо млад лекар да взема колкото общ работник, казва д-р Явор Пукалски

Нека бъдем по-добри хора в малките неща

Нека бъдем по-добри хора в малките неща

В основата на концепцията за медицината е да се опиташ да помогнеш на някого, като в някои ситуации отношението е достатъчно, казва д-р Себастиан Ранчев

Здравната система има нужда от драстични промени

Здравната система има нужда от драстични промени

Миналата седмица ДКБ връчи грамоти на шест млади кардиолози, които тази година взеха европейска дипломи. Трудно ли се взема европейска диплома, какво мисли за нашата здравна система и образование един млад лекар с европейски мащаб, попитахме д-р Стоян Стефанов.
Заплащането ни трябва да се повиши и уеднакви

Заплащането ни трябва да се повиши и уеднакви

Надявам се да се намери политическа воля за необходимите здравни реформи, така че все повече колеги да имат желание да останат тук, казва д-р Тодор Русков

Доста специалисти избират да останат в България

Доста специалисти избират да останат в България

Изглежда, че няма интерес за промяна на системата, което за съжаление няма да доведе до нищо добро, казва д-р Слави Яков
Липсата на кадри е огромният ни проблем

Липсата на кадри е огромният ни проблем

Има лекари и в политиката, но включвайки се там, явно се променят, времето минава, а промени не се случват, казва д-р Елица Захариева

Нужна е система за продължаващо образование

Нужна е система за продължаващо образование

Възможността за кариерно развитие и по-добрата организация на здравната система привличат младите лекари в чужбина, казва д-р Диян Ганев
Бързият достъп е за сметка на качеството

Бързият достъп е за сметка на качеството

Ако при един лекар днес дойдат 50 човека, които той трябва да прегледа, осъзнавате, че не е същото, ако има записани 10, за които има същото време, казва д-р Тодор Янев
Здравната ни система е социално ориентирана

Здравната ни система е социално ориентирана

Бих останал в България и в момента не се чувствам нито мотивиран, нито принуден да избера нещо по-различно от това, казва д-р Румен Филев
1 2 3 4 5 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ