най-накрая

УСБАЛО става компрехенсив център за България

24-11-2023 06:04
Ще предложим в националната ни онкологична мрежа да се включат 42 лечебни заведения независимо от собствеността, каза проф. Здравка ВалериановаУСБАЛО става компрехенсив център за България
Clinica.bg

press@clinica.bg

Здравните власти в България най-накрая на правиха стъпка в реализирането на Националния антираков план. УСБАЛО е лечебното заведение, което вече е официално определено за национален раков компрехенсив (всеобхватен) център за страна ни. То бе посочено от здравно министерство и одобрено от ЕК. Това съобщи проф. Здравка Валерианова, координатор за страната ни по проекта CraNE, който има за цел да създаде мрежа от всеобхватни онкологични центрове в държавите членки в изпълнение на Европейския антираков план до 2030 г.

Създаването на онкологична мрежа с всеобхватни центрове у нас на практика е част и от изпълнението на Българския антираков план, който бе приет януари тази година. Досега обаче по него не беше реализиран напредък, тъй като властите не бяха определили кой ще бъде Националния всеобхватен онкологичен център за страната, който ще ръководи дейностите тук и ще е контактната точка с Европейската мрежа от онкологични всеобхватни центрове.


Преди броени дни обаче стана ясно, че това е УСБАЛО.


Болницата вече е официално приета и от европейската мрежа и вече работим по определянето на останалите лечебни заведения, които ще влизат в българската онкологична мрежа, каза проф. Валерианова. Тя допълни, че предложението ще бъде отправено към всички 42 болници и диспансери, в които се предлагат лечение за хора с онкологични заболявания, без оглед на собствеността им.


Създаването на националната мрежа в страната

и в ЕС трябва да приключи през 2030 г. Целта е дотогава по проекта CraNE да се оборудват центрове, които да са напълно идентични в диагностичните, терапевтични и профилактични възможности, така че всички пациенти, без оглед на държавата си, да имат равен достъп до лечение. Освен това центровете трябва да предлагат и еднакви възможности за извършване на клинични проучвания и научни разработки. За да се случи това, всяка държава ще получи и съответното финансиране от ЕС.


Избирането на УСБАЛО за водещ компрехенсив център

за България е важно и с оглед на проекта за Протонен център у нас. След като сме определени като такъв център, би трябвало той да е локализиран при нас, каза проф. Валерианова. Дали това ще се случи обаче зависи в голяма степен от депутатите, които трябва да осигурят финансиране за създаването на Протонния център с бюджет 2024 г. Засега средства няма, но пък обещания от политическите партии в тази посока не липсват. От ИТН дори заявиха, че ще внесат и предложение за корекция на държавния бюджет.

 

 

 

Пак сливат УСБАЛО и Хематологията

 

Предстои сливането на две болници в Национален комплексен център по онкология. Това каза съобщи министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков. Става дума за Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология и Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания. По думите му, то ще бъде административно, но се оказва труден процес. В бъдещата нова структура ще бъде и Националният раков регистър, който ще бъде осъвременен.


Нужни са по-малко, но добре оборудвани болници

Нужни са по-малко, но добре оборудвани болници

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на малките общински болници от властта, как касата да контролира разходите, след като няма лимити, попитахме Янита Андреева. 
Разширяват финансирането на грижите за бебета

Разширяват финансирането на грижите за бебета

Здравната каса ще може да плаща и на практики за здравни грижи, ако имат договор с джипи, гласят промени

Безплатните зъбни протези още буксуват

Безплатните зъбни протези още буксуват

Последно те трябваше да започнат реално да се плащат от 1 август, но все още няма постигнато съгласие между БЗС и НЗОК

Напливът за нови клиники расте още

Напливът за нови клиники расте още

През 2019 г. са изготвени 10 комплексни оценки за дейности или болници, за миналата 94, а само за първите три месеца на тази - 43

Двама остават в битката за „Ив. Рилски

Двама остават в битката за „Ив. Рилски"

Начело на Инфекциозна болница застава д-р Тома Томов, а проф. Татяна Червенякова остава в борда

ИАМН с външен консултант за „Сърце и мозък

ИАМН с външен консултант за „Сърце и мозък"

Проверката на болницата в Бургас по съмнението за отчетена, но неизвършена операция продължава повече от два месеца

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Тази година бюджетът на здравната каса е изправен пред повече предизвикателства от обикновено. Причината е, че КС отмени лимитите на болниците. Ще има ли дефицит, какво е решението, попитахме Боян Бойчев от АИКБ.

Пациентът в болница поскъпнал с 49%

Пациентът в болница поскъпнал с 49%

Най-скъпо се оказва, че лекуват в Пловдив и Плевен, изпреварвайки дори София, а най-евтино в Перник и Видин, показват данните на касата

МС одобри отчетите на НЗОК

МС одобри отчетите на НЗОК

Единият е за изпълнението на бюджета, а другият за дейността на фонда за 2023 г.
И „Св. Наум

И „Св. Наум" остава със стария си шеф

Акад. Иван Миланов остава директор на лечебното заведение за още един мандат, показват резултатите от конкурса на МЗ
1 2 3 4 5 ... 521 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ