Интервю

ХОББ прилича на сезонните инфекции

24-11-2023 09:31
В България липсват прецизни данни за заболеваемостта, практиката показва случаи както на хипо-, така и на хипердиагностика, казва д-р Васил Шишков ХОББ прилича на сезонните инфекции
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) се свързва предимно с факторите на околната среда, но и личната ни отговорност към нашето собствено здраве. Какви са симптомите и могат ли есенно-зимните инфекции да подведат лекаря, лечима ли е и какви други заболявания може да провокира тя. Това попитахме д-р Васил Шишков. Той е част от екипа на в Клиниката по пневмология и фтизиатрия на ВМА.
- Д-р Шишков, Хроничната обструктивна белодробна болест е едно твърде рисково и социалнозначимо заболяване. Какво, най-общо представлява тя, какви са симптомите?

- ХОББ е заболяване, което се развива като един свръхизразен до степен на увреждане възпалителен отговор на бронхите и белодробната тъкан към вредни инхалаторни фактори от заобикалящата ни среда при генетично предразположени индивиди. Основна функционална характеристика е затрудненото преминаване на въздуха през дихателните пътища, т.нар. обструкция, което от пациентите често се описва като задух или тежест в гръдния кош и най-често е повод за търсене на специализирана медицинска помощ. Кашлицата с отделяне на храчки са другите типични симптоми, но не всички те са представени еднакво при всеки пациент, както и при един и същ пациент през целия период на болестта. Характерни са обострянията на болестта с внезапно влошаване на обичайните симптоми, особено в хода на инфекции, които могат да протичат с различна тежест и влияят на качеството на живота на пациентите. Хроничният бронхит и белодробният емфизем са популярни синоними на болестта, макар да не се припокриват напълно.

- Вярно ли е, че тя е болест само на пушачите, кои са останалите рискови фактори?

- Относителният брой на пушачите в развитите страни прогресивно намаля и се увеличи значението на други рискови фактори извън тютюневия дим. Основно това са излагането на пушек и дим при горене на биологични материали в бита за отопление и готвене, професионални вредности, но също така все по-голямо значение имат т.нар. ендогенни фактори – генетичен терен и индивидуалната белодробна функция, която може да бъде повлияна още от вътреутробното развитие и през целия живот от фактори като пушене на майката, ниско телесно тегло при раждане, чести или тежки инфекции в детска възраст, пасивно пушене.

- Каква е симптоматиката и особено през есента и зимата, когато страдаме от сезонни инфекции? Може ли тя да ни подведе и да отложим изследването, съответно диагнистицирането?

- Един от типичните начини за клинично презентиране на болестта е всъщност точно такава инфекция в есенно-зимния сезон. Симптомите са сходни, по обикновено при пациентите с ХОББ протичат малко по-дълго и упорито.

- Как, с какви изследвания се установява ХОББ?

- Прави се диагностично функционално изследване, като се препоръчва то да става в периода след отзвучаване на острата инфекциозна фаза, ако е имало такава. Стандартното схващане е, че диагнозата ХОББ се поставя на пациенти, които имат симптоми и рискови фактори характерни за болестта и при които се установява функционално необратима обструкция посредством спирометрия. Напоследък има все повече данни, че в действителност патологичният процес започва значително преди да се установят функционалните нарушения, поради големия резерв на белите дробове.

- Каква е заболеваемостта в световен порядък и у нас? Има ли засегнати от ХОББ, които не са диагностицирани?

- В световен мащаб се счита, че между 300 и 400 млн. души или около 7-10% от възрастното население (над 30 год), като тези цифри са по-ински в развитите страни. В България липсват прецизни данни, но ежедневната ни практика показва случаи както на хипо-, така и на хипердиагностика. ХОББ се нарежда на трето място в света като причина за смъртност.

Вече споменах, че обикновено лекарите не се срещаме с пациента в момента, когато болестта стартира с нейния молекулярно-генетичен субстрат, следователно доскорошното схващане, че заболяването засяга предимно хората в по-напреднала възраст (обичайно като долна граница се смятат 40 години).

- Обратима ли е ХОББ, ако човек спре цигарите? Електронните цигари безопасни ли са за хората, които са засегнати от нея?

- Отговорът на този въпрос не е еднозначен. При повечето пациенти действително болестта е прогресираща със спад на белодробната функция във времето, но значителен брой пациенти остават стабилни за продължителен период от време, а при малка част дори се наблюдава и подобрение. Спирането на пушенето и прекратяването въздействието на другите рискови фактори е свързано с по-висока вероятност за стабилизиране на белодробната функция и е първата стъпка в лечебната стратегия. Всеки лекар би трябвало да отдели време за разговор и препоръка към всеки пушач за спиране на пушенето. Всички останали начини за инхалиране на никотин не се препоръчват като методи за отказване от тютюнопушенето.

- Може ли да провокира други заболявания, кои?

- ХОББ се асоциира често с някои други социално значими заболявания като исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, метаболитен синдром и захарен диабет, обструктивна сънна апнея и е независим рисков фактор за развитие на белодробен карцином.

- Какво е лечението на ХОББ?

- Лечението на ХОББ е комплексно като в него влизат общи профилактични мерки като спиране на цигарите, балансирано хранене и физическа активност, набор от ваксини, медикаментозно лечение, което се провежда изключително чрез инхалаторни средства и кислородна терапия и подпомагане на дишането посредством специални апарати в напредналите форми на болестта. Обострянията на болестта трябва да се разпознават и лекуват своевременно, понякога в болнични условия.

- Какво може да се направи, като държавна политика, по отношение на намаляването на случаите с ХОББ, например по-активни кампании за отказване от цигарите, повече профилактични прегледи и други?

- Този въпрос не е изяснен еднозначно в света и е предмет на по-специализирани научни дебати. Това което се знае напоследък е, че има значение информацията за индивидуалната белодробна функция още от ранна младежка възраст. Оказва се, че този параметър генерално е свързан с понятието общо здраве. Първо, да се съблюдава спазването на съществуващите закони. Повече базирана на науката информация поднасяна по позитивен начин сред ученици и младежи. Вероятно в бъдеще и повече профилактика насочена към белодробното здраве.


Да се въведат още неонатални скрининги

Да се въведат още неонатални скрининги

Нужни са мултидисциплинарни групи от специалисти за пациентите с редки болести, навършващи пълнолетие, казва проф. Иван Литвиненко
Да има геномни карти и у нас

Да има геномни карти и у нас

Секвенитарме нашата ДНК, така ще подпомогнем изследванията и по-добрата и диагностика на тежки заболявания, казва проф. Радка Кънева
Какъв морал и етика ще има ИИ зависи от нас

Какъв морал и етика ще има ИИ зависи от нас

Към момента зад експеримента с чипа на Илън Мъск стои ползата, останало е въпрос на регулация, казва акад. Лъчезар Трайков
Проблемът с морбилите е сериозен

Проблемът с морбилите е сериозен

Ваксинационното покритие в България беше повишено през 2023 г., но като цяло е незадоволително, предупреждава проф. Татяна Червенякова
Да си акушерка е призвание

Да си акушерка е призвание

Професията ни обаче не е атрактивна заради заплащането и не се познава достатъчно от обществото, казва Надежда Христова
СЗО посвети януари на РШМ

СЗО посвети януари на РШМ

Това е четвъртата най-честа онкологична диагноза при жените, всяка година тя води до над 300 000 смъртни случая

Спасиха мъж с хондросарком

Спасиха мъж с хондросарком

Сложната операция е осъществена от екипа на проф. Пламен Кинов в ИСУЛ след консултация с двама от най-добрите ортопеди в ЕС, съобщиха от болницата
Създадохме нов протокол за лечение на меланома

Създадохме нов протокол за лечение на меланома

Най-добрите резултати в онкологията се постигат при спазване принципите на медицина на доказателствата, казва д-р Венелин Георгиев
Протоколът е за агресивни кожни тумори

Протоколът е за агресивни кожни тумори

Диагностичният алгоритъмът може да се приложи от всеки лекар, може да е от полза на първите колеги, изказали съмнение, казва д-р Ива Гаврилова
Правилно хранене при диабет по празници

Правилно хранене при диабет по празници

От месото, яйца и риба са подходящи нетлъсти червени меса, пилешко филе, риби, богати на омега-3-мастни киселини, казва д-р Станимира Станчева-Василева
1 2 3 4 5 ... 58 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ