коментар

Ядрените изследвания намират място в борбата с рака

23-11-2023 06:14
Те са от съществена важност за медицината и здравето на европейците, казва еврокомисарят Илиана ИвановаЯдрените изследвания намират място в борбата с рака
Clinica.bg

press@clinica.bg

Вече шест десетилетия ядрените изследвания в Европейския съюз осигуряват безспорни ползи за нашите общества. И не става въпрос само за производството на енергия: тяхната важност се изразява по много начини, включително в областта на здравеопазването. Как ядрените изследвания ни помагат да лекуваме рака на простатата, обяснява Илиана Иванова. Тя е европейският комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Ядрените изследвания за граждански цели винаги са били един от основните елементи на европейското сътрудничество. С Римските договори от 1957 г. държавите основателки се споразумяха да създадат Европейската общност за атомна енергия – Евратом. Целта и тогава, и сега, е да се насърчат научните изследвания, да се установят стандарти за безопасност и да се гарантира напредък в използването на ядрени материали за мирни цели. Само за няколко години в Белгия, Германия, Италия и Нидерландия бяха създадени свързани научноизследователски центрове като част от зараждащия се Съвместен изследователски център (JRC). Тяхната научноизследователска дейност в ядрената област започна преди 60 години и остава също толкова важна за ЕС днес, колкото и в началото.

За мен тази значима годишнина е възможност да се подчертае развитието на работата, започната в рамките на програмата на Евратом, и да се изтъкнат причините, поради които тя не губи значимостта си за нашето общество и днес. Програмата беше създадена с цел да отговори на нуждите, които са все така актуални 60 години по-късно: поддържане на една все по-енергоемка икономика, без да бъде изцяло зависима от държави извън ЕС.

Днес в редица законодателни актове на ЕС се изтъква приносът на ядрените научни изследвания за прехода към екологична енергия в Европа, включително в предложения законодателен акт за промишленост с нулеви нетни емисии. Насърчаването на модерни технологии като например малки модулни реактори може да играе важна роля за декарбонизацията на тежката промишленост и други сектори, в които е трудно да се намалят емисиите.

Въпреки че в исторически план производството на енергия е основната област, в която са съсредоточени изследванията на използването на ядрена енергия за граждански цели, то далеч не е единствената. В продължение на 60 години, JRC проучва приложенията на ядрената енергия в множество сфери, като например в медицината. Благодарение на мултидисциплинарния си подход JRC често успява да приложи на практика своите открития, постигайки конкретни резултати, които са от полза за всички нас.


Борбата с рака и защита на гражданите


Разработването на нов вид лечение на рак на простатата е отличен пример за това. Ракът на простатата е вторият най-често срещан случай на злокачествени заболявания при мъжете в света, като на него се падат около 4 % от всички смъртни случаи, причинени от рак при мъжете. Смъртността при този вид рак е относително ниска, ако болестта бъде открита в ранен етап. Липсата на редовен скрининг обаче означава, че пациентите (особено с ниски и средни доходи) често биват диагностицирани, когато ракът вече е достигнал метастатичен стадий. На този етап палиативните грижи често са единствената възможност и значителен брой пациенти отказват стандартно лечение поради страх от странични реакции.

За да се справи с това, JRC си сътрудничи с научноизследователски партньори при разработката на целева алфа терапия — нов подход за лечение на различни видове рак. Лекарствата, използвани в целевата терапия, взаимодействат с определени молекули, открити в раковите клетки, като същевременно е по-малко вероятно да повлияят на здравите клетки. Поради високото количество енергия, което алфа частиците отлагат в раковата тъкан и в метастазите, терапията може дори да унищожи клетки, които са се оказали устойчиви на други лечения като например химиотерапията. Това драстично намалява страничните реакции и въздействието върху здравите тъкани.

Заедно с Университетската болница в Хайделберг изследователите в JRC разработиха и синтезираха радиоактивен медикамент — Actinium-225-PSMA617 — който се оказа особено ефективен в целевата алфа терапия за борба с рака на простатата. Бяха стартирани няколко клинични проучвания, които бързо обхванаха и други болници в Европа и извън нея. Днес този клиничен подход, използван за пръв път от JRC, бива изпробван дори в Южна Африка, в болница „Стив Бико" в Претория, постигайки революционни резултати в няколко фази на туморното лечение. Целевата алфа терапия с Actinium-225-PSMA617 осигури вариант за лечение с ниски странични ефекти, който удължи живота и/или постигна дългосрочна ремисия при стотици пациенти дори на този ранен етап на развитие.

Изследователите смятат, че могат да разработят други радиоактивни съединения, способни да се насочат към конкретни видове рак, точно както при Actinium-225-PSMA617 и рака на простатата. Тяхната работа продължава с рака на гърдата, който е вторият най-често срещан вид рак при жените: понастоящем учените от JRC съсредоточават усилията си върху намирането на подходящото за него съединение. Това е още една решаваща стъпка в изпълнението на европейския план за борба с рака, стартиран от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен.


Радионуклидите и персонализираната медицина


Ядрените изследвания са в основата на това вълнуващо развитие към персонализирана и прецизна медицина. Радионуклидите носят невероятни предимства, които ни позволяват да видим раковата тъкан чрез образна диагностика и да насочим лечението към нея. Този нов подход се нарича тераностика поради уникалната си способност да комбинира диагностика и терапия. Все още обаче предстои много работа, преди този подход да може бъде широко използван.

Най-голямото предизвикателство ще бъде производството на необходимото количество радионуклиди като Actinium-225-PSMA617. Тъй като все повече клинични институти по света признават потенциала на целевата алфа терапия, търсенето на тези радиоактивни съединения се очаква да нарасне значително. Задоволяването на това търсене е от ключово значение за осигуряването на достъп до медицинските радионуклидни технологии за всички пациенти. Увеличаването на броя на съоръженията, които са в състояние да произвеждат тези радиоизотопи, и предоставянето им в по-голям мащаб са от решаващо значение.

Сега учените от JRC проучват нови техники за по-лесно производство на тези животоспасяващи съединения и вече са разработили алтернативен метод на производство, който ще даде възможност на повече пациенти да получат достъп до медицински процедури, използващи различни радионуклиди.


Траен приоритет


Едва ли някой е можел да си представи подобни постижения при създаването на Евратом. Оказва се, че проучването на градивните елементи на материята може да доведе до изключителни резултати. Ядрените изследвания продължават да разширяват границите на това, което смятаме за възможно в медицината и извън нея: ето защо те трябва да останат научен приоритет за Европейския съюз. Водещите експертни знания в ядрената област и уникалната научноизследователска инфраструктура на Съвместния изследователски център са ценен актив за проучване на всички възможни приложения на ядрената наука в полза на всички европейци.


Над 1 млрд. души са със затлъстяване

Над 1 млрд. души са със затлъстяване

То вече е толкова разпространено, че е по-често от недохранването, показват актуализираните оценки на СЗО
Ръст на визите за болногледачи в Англия

Ръст на визите за болногледачи в Англия

Увеличението на разрешенията за чужденци, които отиват във Великобритания, за да работят в сектора на здравеопазването и грижи през 2023 г., е почти двойно
Приватизацията влошава здравните грижи

Приватизацията влошава здравните грижи

Проучване на учени от Оксфорд свърза преминаването на болниците от публична към частна собственост със спад на качеството в обслужването на пациентите
Ръст на спешните здравни ситуации

Ръст на спешните здравни ситуации

Засегнатите от хуманитарни извънредни кризи, са изложени на повишен риск от незаразни болести, казват от СЗО
Липсата на инсулини не е заради дистрибуторите

Липсата на инсулини не е заради дистрибуторите

Притежателите на лицензи за употреба не изпълняват на 100% нашите заявки, казват от БАТЕЛ

Забрана за износ на инсулин и през март

Забрана за износ на инсулин и през март

Драмата с недостига на някои лекарства се оказва твърде преувеличена, основният проблем е при търговците на едро, смятат здравните власти
Южна Корея с ултиматум към лекарите

Южна Корея с ултиматум към лекарите

Ако не се завърнат на работа до 29 февруари, ги очаква наказание, предупреди правителството
Victoza излиза от продажба

Victoza излиза от продажба

Медикаментът за диабет няма да се внася от 31 декември, а наличните количества ще стигнат до края на 2025 г.

Нов скандал заради инсулина

Нов скандал заради инсулина

Пациенти подадоха сигнали за липса в аптеките, от ДПС поискаха Прокуратурата да разследва, а от ГЕРБ и ПП - действия от МЗ

СЗО  с фонд за наблюдение на патогени

СЗО с фонд за наблюдение на патогени

Общата му стойност е 4 млн. долара, първите дарители в него са фондациите на Бил и Мелинда Гейтс, и Рокфелер
1 2 3 4 5 ... 260 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ