подкрепа

Вкарват Протонния център в бюджета

21-11-2023 13:56
ГЕРБ, БСП и ДПС обявиха, че ще подкрепят заделянето на средства, а от ИТН обявиха, че дори ще входират предложението официално в ПарламентаВкарват Протонния център в бюджета
Clinica.bg

press@clinica.bg

Осигуряването на средства за създаването на Протонен център в страната изглежда все по-възможно. Ние ще входираме в проекта за бюджет на държавата за 2024 г. такова предложение, обяви за clinica проф. Андрей Чорбанов от "Има такъв народ" (ИТН). Идеята за осигуряване на средства от националния бюджет за следващата година за създаването на протонен център у нас се подкрепя още от ГЕРБ, ДПС и БСП.

Над 100 млн. лв. бяха предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост за изграждане на Протонен център, проектът обаче бе прекратен от Кабинета през есента с мотива, че е закъсняло изпълнението му. Още тогава медици и пациенти се обявиха срещу това решение, а властите в лицето на здравния министър проф. Христо Хинков и премиерът акад. Николай Денков обещаха, че ще осигурят национално финансиране за проекта. С драфта на бюджета на държавата за 2024 г. обаче стана ясно, че финансиране липсва.


Това наложи и търсенето на алтернативи.


Не само ще подкрепим осигуряването на средства от бюджета за изграждане на Протонен център в страната, но и ще входираме такова предложение, заяви за clinica проф. Андрей Чорбанов от ИТН. Той допълни, че най-малкото това е негов професионален дълг като медицински специалист.


Зад финансирането на протонен център


твърдо застават и от ГЕРБ. На практика това беше първата политическа сила, която остро се обяви срещу изваждането на протонния център от ПВУ. Ние ще подкрепим осигуряването на средства за протонен център от бюджета, каза проф. Костадин Ангелов за clinica. Той допълни, че е изпратил писмо с въпроси до здравния министър проф. Христо Хинков за предприетите от него действия за финансиране на националния център за лъчелечение с протонна терапия със средства от държавния бюджет, както и документи, които удостоверяват това. Досега обаче отговор няма.

Междувременно от здравното министерство

отговориха за clinica, че са изпратили писмо до финансовото министерство, в което настояват проекта да се реализира. "Изграждането на Национален център за лъчелечение с протонна терапия трябва да бъде национален приоритет и да се осигури финансиране за осъществяването на този проект", обясниха от здравното ведомстъво. Оттам обаче добавиха, че не е в техните оправомощия да правят други промени по бюджета, а, че това ще е от компетентността на депутатите (цялата позиция виж в карето).


За намирането на средства от бюджета


за протонна терапия се обявиха и от ДПС и БСП. Вчера Делян Пеевски заяви, че очаква финансирането на проекта незабавно да се включи в бюджета на държавата за 2024 г. За осигуряването на средства са и от БСП. Ние ще подкрепим тази идея, но въпросът е защо изобщо проектът се извади от ПВУ, заяви Георги Гьоков от Левицата.


Така се оказва, че четири от парламентарно


представените партии застават твърдо зад идеята да се намерят средства за протонен център още следващата година. Създаването на националния център среща принципна подкрепа и сред ПП-ДБ, но оттам са по-резервирани с оглед на това откъде ще се намерят пари за реализирането на проекта.


Всички сме за създаването на протонен център,


въпросът е да намерим финансиране, вариантът по ПВУ отпадна и тогава въпросът е доколко да орежим други разходи, за да финансираме този проект, коментира д-р Александър Симидчиев от ДБ. Решение за това дали ще подкрепят заделянето на средства от бюджета догодина засега не са взели и от "Възраждане". Тепърва ще разгледаме въпроса на група, лаконична бе Маргарита Генчева. Дори последните две партии да не подкрепят проекта обаче, средства за него могат да се намерят и с гласовете на останалите четири, стига те да спазят декларираните намерения. А това ще стане ясно едва при гласуването в зала.


И МЗ настоява проектът да се реализира

Министерството на здравеопазването е изпратило писмо до министъра на финансите, в което акцентира, че изграждането на Национален център за лъчелечение с протонна терапия трябва да бъде национален приоритет и да се осигури финансиране за осъществяването на този проект, съобщиха от ведомството.

Между първо и второ четене на бюджета право да предлагат промени имат само народните представители, добавят оттам. Според МЗ министърът на здравеопазването няма такива правомощия. Ако бъде направено такова предложение от депутати, то министърът на здравеопазването следва да изрази становище, добавят от министерството.

 Ремонт виновен за скандала с Пирогов

Ремонт виновен за скандала с Пирогов

Депутатите в здравната комисия приеха решение, с които искат здравния министър да отмени уволнението на директора на спешната болница

Пускат две КП в психиатрията

Пускат две КП в психиатрията

Едната ще бъде за шизофрения и психични разстойства и ще бъде един месец, другата е за афективни непсихотични разстройства и ще е за 20 дни
Министър Хинков не се справя

Министър Хинков не се справя

Колкото до позицията на МС и на ПП-ДБ за оставката му - в такава ситуация е нормално да се изчака страстите да спаднат и да се вземе правилното решение, казва доц. Васил Пандов

Позицията на премиера за здравния министър - без промяна

Позицията на премиера за здравния министър - без промяна

Проф. Хинков трябва да направи спешни проверки за идентифициране на нарушения във всички болници, до 8 декември трябва да е готов графика за провеждането им, допълват от МС
По-висока активност в процеса на верификация на лекарствата

По-висока активност в процеса на верификация на лекарствата

Над 3,5 милиона трансакции се изпълняват успешно всяка седмица в българската система за верификация на лекарствата

Асен Василев даде рецептата

Асен Василев даде рецептата

Подкрепям я, но не съм аз човека да искам оставката на здравния министър, каза Бойко Борисов

Изслушват шефа на Пирогов в парламента

Изслушват шефа на Пирогов в парламента

Това ще стане на извънредно заседание на Комисията по здравеопазване, пред която ще говори изпълнителният директор д-р Валентин Димитров
Пирогов ще съди здравния министър

Пирогов ще съди здравния министър

Иск срещу него ще заведе и уволнения директор на болницата д-р Валентин Димитров
Без изненади за бюджета на НЗОК

Без изненади за бюджета на НЗОК

От ГЕРБ предлагат отпадането на финансирането на нови болници и дейности, а от ИТН и БСП повече пари за зъбни протези

Варна няма нужда от още една болница

Варна няма нужда от още една болница

"Св. София" иска да открие ново лечебно заведение с 500 легла във Варна. Медици и власти там се оказаха единодушни - нужда от такава няма. В същото време НЗОК е дала друго мнение, къде е истината, попитахме проф. Радослав Радев.

1 2 3 4 5 ... 585 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да има нов здравен министър?

Декември 2023 Предишен Следващ