Коментар

Социалните пенсии да са към подпомагането

17-11-2023 15:24
Не трябва да се разглеждат отделно първият и останалите стълбове, защото идеята на реформата е те да бъдат взаимно допълващи се, а не взаимно конкуриращи се, казва д-р Хасан АдемовСоциалните пенсии да са към подпомагането
Clinica.bg

press@clinica.bg
Дискусия на тема „Пенсионно-осигурителната система: състояние, проблеми, визия за развитие" организира Българската стопанска камара. Двадесет и четири години изминаха от реформата в този сектор Същевременно, за периода 2000 – 2022 г. населението на страната се стопи с близо един милион, броят на хората в трудоспособна възраст близо три пъти. Каква е визията за развитието на системата и какво още трябва да бъде направено. По тези въпроси говори д-р Хасан Адемов. Той е един от най-добрите експерти в областта, беше депутат в няколко парламента, председател на социалната комисия в Народното събрание, както и социален министър.
Когато стартира съвременният вариант на пенсионната система, целите обявени тогава, бяха свързани със създаването на устойчива пенсионна система. Тя трябваше да гарантира задоволяване на потребностите на хората.

В началото бяха заложени

различни параметри – осигурителни вноски, съотношение между минималната пенсия и масималния осигурителен доход, размер на осигурителната вноска, как тя да расте към втория стълб. Аз съм категоричен противник на това да се разглеждат отделно първият и останалите стълбове, защото идеята на реформата е те да бъдат взаимно допълващи се, а не взаимно конкуриращи се.

 

Спомняме си, че през 1997 г. 

 

дотогава съществуващият осигурителен модел в България, на практика, фалира. Три долара пенсия тогава означава, че към онази дата той не е работел нормално. Казуистика е, ако някой предлага сега да се върнем към него. Сближаването на минималния към средния размер на пенсията демотивира тези, които се осигуряват.

 

 Голяма част от тези, които 

 

получават минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст, нямат осигурителен принос да получават дори и този размер. Защо тогава се чудим, че дефицитът или трансферът от държавния бюджет към държавното и обществено осигуряване е голям?! Да разчитаме само на увеличаване на осигурителните вноски, отделно, че това е непопулярен политически подход, е нереалистично. 

 

Едва ли в България това ще се

 

случи скоро, но ме кара да се върна на темата за техния размер. Истината е, че през 2001 г. ги намалихме. Истината е, че тогава рязко се увеличиха приходите. В следващите години това не се потвърждава, няма такъв значителен ръст, какъвто имаше в началото. Тогава се действаше по либералната концепция, но за съжаление, в момента нещата са съвсем различни. Отново трябва да видим по какъв начин ползваме парите от европейската солидарност. 

 

Знаем какви средства са усвоени

 

да увеличаване на конкурентоспособността на българската икономика. Защо тогава казваме, че тя, нашата икономика е далеч неконкурентноспосбна в сравнение с европейските?! Трябва да се замисли каква е ефективността от усвояването на тези европейски пари.

Да си припомним, що е то пенсия? Най-общо казано, това е доход, заместващ доходите от труд. 

 

Може ли пенсионният доход да

 

задоволи всички потребности, които са били налични по време на трудовия живот? Тук идва мястото на социалното подпомагане. Често коментираме, че пенсиите, свързани с нетрудова дейност трябва да отидат към него, към социалното подпомагане. Тук трябва да се намесят политиците, защото това би било политическо решение. Често се говори за това, особено при последните правителства, че трябва да се направи анализ на пенсионната система. 

 

Анализите най-често се правят от 

 

експерти, а се изпълняват от политици. Особено дългосрочните стратегии кой ще ги изпълнява? Да припомним, че концепции за развитие на пенсионната система са правени досега. В тези концепции има анализ, написани са мерки и, ако четем сериозно тези документи, трябва да сме наясно, че какъвто и анализ да направим, той няма да свърши работа от гледна точка на мерките, които трябва да бъдат предприети. Всички, които разбират от социално осигуряване, знаят проблемите на пенсионната система. 

 

Въпросът е да се вземат 

 

политически решения, а те особено в парламенти като последните два - три, могат да взимат всякакъв тип решения, които ще се плащат на твърде висока обществена цена от следващите поколения. Социалното осигуряване, освен система, е и политически проблем.

Швейцарското правило вършеше работа, докато осигурителният доход не започна да расте по-бързо от инфлацията. Когато говорим за капиталови схеми, рискът се поема от лицата - ето, затова е нужна определена грамотност.


Пускат Е-ваучери за безплатно обучение

Пускат Е-ваучери за безплатно обучение

То е за безработни и работещи, заявленията за тях ще се подават до Агенцията по заетостта, до 2026 г. курс да преминат 500 000 души
1,8 % по-висок БВП  през третото тримесечие

1,8 % по-висок БВП през третото тримесечие

Той възлиза на 48,466 млрд. лв. по текущи цени според предварителни данни, съобщиха от Националния статистическси институт
Без таван за максималния осигурителен доход

Без таван за максималния осигурителен доход

Общата данъчно-осигурителна тежест трябва да е една и съща, да има подходи за актуализиране на обезщетенията, казват от КТ „Подкрепа"
 Изплащат пенсиите от 7 декември

Изплащат пенсиите от 7 декември

В пощенските станции хората ще могат да получат парите си до 20-то число този месец, гласи графикът на НОИ
Дефинираха критериите за енергийна бедност

Дефинираха критериите за енергийна бедност

При кои домакинства тя е налице и кои са уязвими клиенти са снабдяване с електроенергия определя нова наредба, приета днес от кабинета
Радев не изключи вето върху бюджета

Радев не изключи вето върху бюджета

Свидетели сме на серия от авантюри в областта на финансите, каза държавният глава
Близо 325 000 души с помощи за отопление

Близо 325 000 души с помощи за отопление

Подкрепата е за настоящия сезон 2023/2024, казват от Агенцията за социално подпомагане
25.3% ръст на разходите за пенсии

25.3% ръст на разходите за пенсии

Те са с 3.184 млрд. повече към края на октомври, спрямо същия период на миналата година, показват данните на НОИ
Още 46 000 домакинства с помощ за отопление

Още 46 000 домакинства с помощ за отопление

Тя е еднократна и в размер на 148.35 лв. по мярка на ОП „Развитие на човешките ресурси", казаха от социалното министерство

"Подкрепи една мечта" за 29 младежи

Толкова първокурсници и шестима отличници в 12-и клас ще получат еднократна финансова помощ за образование в рамките на инициативата, съобщиха от президентството
1 2 3 4 5 ... 84 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да има нов здравен министър?

Декември 2023 Предишен Следващ