Коментар

Осигурителните вноски да се повишат до 10 %

17-11-2023 14:00
30 млн. лв. са изплатени на осигурени и наследниците им за първото полугодие от задължителните и 47,4 млн. лв. от доброволните пенсионни фондове, казва Евелина Милтенова Осигурителните вноски да се повишат до 10 %
Clinica.bg

press@clinica.bg
Дискусия на тема „Пенсионно-осигурителната система: състояние, проблеми, визия за развитие" организира Българската стопанска камара. Двадесет и четири години изминаха от реформата в този сектор Същевременно, за периода 2000 – 2022 г. населението на страната се стопи с близо един милион, броят на хората в трудоспособна възраст близо три пъти. Каква е визията за развитието на системата и какво още трябва да бъде направено. По тези въпроси говори Евелина Милтенова. Тя е председател на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.
За двадесет и четири години, откакто беше въведен тристълбовия модел на пенсионно осигуряване беше постигнато много. Към момента имаме десет компании за допълнително пенсионно осигуряване.

Особеност при нас е, че

за разлика от първия стълб в универсалните фондове все още остава 5%, а за професионалните пенсионни фондове (ППФ) е 7 на сто. Към 30 юни универсавните пенсионни фондове (УПФ) управляват активи в размер на 18 млрд. 2 млн. лв., към месец септември те вече са над 18 млрд. 6 млн. лева. Същевременно, клиентите ни са 3 987 човека.

 

В професионалните пенсионни 

 

фондове сумата на активите вече не е 1 млрд. 460 млн. лв., а е 1 млрд. 480 млн. лeва, като клиентите са 324 000 лица, които работят при тежки условия на труд.

В допълнителното доброволно осигуряване (ДПФ) активите са в размер на 1 млрд..35 млн. лв., а клиентите им са общо 653 000. Средствата в УПФ, ППФ и ДПФ се съхраняват и управляват по лични партиди на клиентите. Нетните активи на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване вече са над 21 млрд. лева.

 

През първите шест месеца

 

на тази година на осигурените лица и техни наследници са изплатени общо 30 млн. лв. от задължителните фондове (УПФ и ППФ) и 47,4 млн. лв. от доброволните. Пожизнени пенсии получават 1695 човека, други 14 401 получават разсрочени плащания със средомесечен размер от 399 лева. През 2014 и 2015 г. имаше решения за прехвърляния към НОИ, при които има забавяния в последните една – две години. 

 

Вече започна процес на 

 

възобновяване към универсалните пенсионни фондове, тъй като това е съвършено различен продукт, а и в НОИ не се трупа доходност. В моменти, по данни на базата на информация от Националната агенция по приходите повече от 15 млн. лева за върнати обратно към УПФ. Компаниите извършват плащания в няколко разновидности – три вида пожизнени пенсии, разрочени плащания и еднократни плащания. Последните са при пенсионери, чиито партиди са изключително ниски под трикратния размер на минималната пенсия.

 

Вижда се, че системата работи

 

добре. Необходимо е обаче да бъде преразгледан размера на осигурителните вноски по втория стълб на пенсионната система, тоест на допълнителното задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО). Смятаме, че е редно те трябва да започнат плавно да се покачват, достигайки 10 на сто. Така ще имаме по-висок коефициент на заместване на трудовите доходи, по-малък натиск към солидарния стълб и съответно преодоляване на натрупаните дефицити в него.

 

Необходимо е да се създаде и 

 

една предвидима, дългосрочно ориентирана нормативна рамка. Целта е тя да гарантира стабилност и доверие в пенсионната система и същевременно да няма противопоставяне на допълващите се солидарен стълб и капиталови схеми. Смятаме, че целите на политиките по отношение на пенсионното осигуряване трябва да са свързани с повишаването на финансовата грамотност на осигурените лица. Освен това, трябва да се създаде възможност те да избират фондове с различен инвестиционен профил, базиран на жизнения цикъл - „мултифондове".


Пускат Е-ваучери за безплатно обучение

Пускат Е-ваучери за безплатно обучение

То е за безработни и работещи, заявленията за тях ще се подават до Агенцията по заетостта, до 2026 г. курс да преминат 500 000 души
1,8 % по-висок БВП  през третото тримесечие

1,8 % по-висок БВП през третото тримесечие

Той възлиза на 48,466 млрд. лв. по текущи цени според предварителни данни, съобщиха от Националния статистическси институт
Без таван за максималния осигурителен доход

Без таван за максималния осигурителен доход

Общата данъчно-осигурителна тежест трябва да е една и съща, да има подходи за актуализиране на обезщетенията, казват от КТ „Подкрепа"
 Изплащат пенсиите от 7 декември

Изплащат пенсиите от 7 декември

В пощенските станции хората ще могат да получат парите си до 20-то число този месец, гласи графикът на НОИ
Дефинираха критериите за енергийна бедност

Дефинираха критериите за енергийна бедност

При кои домакинства тя е налице и кои са уязвими клиенти са снабдяване с електроенергия определя нова наредба, приета днес от кабинета
Радев не изключи вето върху бюджета

Радев не изключи вето върху бюджета

Свидетели сме на серия от авантюри в областта на финансите, каза държавният глава
Близо 325 000 души с помощи за отопление

Близо 325 000 души с помощи за отопление

Подкрепата е за настоящия сезон 2023/2024, казват от Агенцията за социално подпомагане
25.3% ръст на разходите за пенсии

25.3% ръст на разходите за пенсии

Те са с 3.184 млрд. повече към края на октомври, спрямо същия период на миналата година, показват данните на НОИ
Още 46 000 домакинства с помощ за отопление

Още 46 000 домакинства с помощ за отопление

Тя е еднократна и в размер на 148.35 лв. по мярка на ОП „Развитие на човешките ресурси", казаха от социалното министерство

"Подкрепи една мечта" за 29 младежи

Толкова първокурсници и шестима отличници в 12-и клас ще получат еднократна финансова помощ за образование в рамките на инициативата, съобщиха от президентството
1 2 3 4 5 ... 84 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да има нов здравен министър?

Декември 2023 Предишен Следващ