Коментар

Притеснява ме вируса на птичия грип H5N1

16-11-2023 14:11
Mакар засега да е типично животински, ние достатъчно се нагледахме последните години на прескачане на бариерата, казва доц. Ангел КунчевПритеснява ме вируса на птичия грип H5N1
Clinica.bg

press@clinica.bg
Грипният сезон 2023-204 наближава. Какво да очакваме тази година, каква е обстановката по света, как човек може да се предпази и какви други обстоятелства биха могли да събудят притеснение, обясни главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на пресконференцията.
Кой знае колко различно, че пак ще има грип и ваксината помага най-много, няма как да го кажем по друг начин, то е факт. Много често, когато ми задават въпроса – кой трябва да се имунизира срещу грип, ние се опитваме много сложно да обясним кои са групите, а всъщност отговорът е прост – всеки, който иска да се предпази. Няма значение на каква възраст, няма значение от какъв пол, няма значение с какви придружаващи заболявания.

Разбира се, след това особено

препоръчително би било за определени групи, защото за тях рискът е голям, но на практика всеки, който иска да се предпази от грип и неговите усложнения е нормално и би следвало да вземе мерки и да се имунизира. Това разбира се е негово решение, държавата, каквото могла, е направила. Не че става лесно, не че става бързо, не ми се описва през какво минахме, за да има продължение на грипната програма, за да се разширява тя и всяка година и да вдигаме обхвата, да предоставяме все повече ваксини, те да идват навреме.

Да не влизаме в подробности, по

отношение на това, че трябваше да бъдат направени някои малки, но важни промени в самата програма, като например да не тормозим общопрактикуващите лекари, че на 31 декември всичко свършва, а да дадем възможност, ако трябва да имунизират януари-февруари, защото грипът не идва грипът по едно и също време – имали ноемврийски епидемии, имали сме и априлски. При 55% обикновено е края на януари-февруари. Така че, ако някой човек по някаква причина е закъснял, може да си я направи и малко по-късно, стига да има тези знаменито три седмици или 20 дни от имунизирането до пълното изграждане на отговор, за да е максимално предпазен.

За да бъда малко по-конкретен,

 за мен не е много обяснимо, но хората искат да знаят кои са щамовете, които очакваме, макар че новите ваксини от преди няколко години, знаете са квадривалентни с два А и два Б щама, за да са максимално универсални като покритие и като предпазване. От щамовете А вече няколко години актуални са два – H1N1 и H3N2, като H1N1 – "Виктория" или „Уискънсон", зависи как е направена ваксината е единият, а от другият е Дарвин, той е малко по-нов. За първи път е регистриран 2021 година, не всички хора са се срещали с него и има по-висок потенциал за разпространение. Сега видях последните данни на СЗО, няма нещо изненадващо, няма бурна грипна активност никъде по света. Има обаче начало на лек подем, като има и разлика в Северна Африка, особено в Египет преобладава – H1N1 „Виктория", докато в Китай, Южна Корея, изобщо Югоизточна Азия, водещ е H3N2.

Какво ще се добере до Европа и

какво ще е водещото, още ми е трудно да кажа. Но, който и да е от тях, първо те са включени във ваксината и тя предпазва еднакво и към двата, второ клиничната картина е много сходна, так че няма разлика в поведението нито на болния, нито на лекаря, лечението е едно и също. Името има значение на нас епидемиолозите, а не толкова за болния или пък за лекуващия лекар. Иначе по отношение на връзката, съвсем правилно започнахме пресконференцията с ударение върху антибиотичната резистенност. Много често повтаряме, сигурно и вие сте чували, за подхода „Едно здраве", "One health", който все повече се налага по всички линии и този "One health" oттук нататък ще е водеща линия във всичко, което правим, защото се оказва, че всички са свързани и всичко влияе на всичко.

 Дали нещо се случва в животинския свят,

дали в нещо в микроорганизма, дали при растенията, дали се променя климатът , лината в каква фаза е, всичко влияе на всичко. И ако искаме да бъдем ефективни, трябва да отчитаме този факт и ако превенираш повече заболявания чрез ваксини, разбира се, че няма да дадеш възможност за употреба на антиобитоци и съответно развитие на антибиотична резистенност и това е много характерно. И последно, ако трябва да дадем някаква характеристика трудно е да кажа какво очакваме.

Ако, отчитаме в Щатите почна малко

по-рано този подем, малко по-засегнати са ниските възрастови групи, имат регистрирани няколко десетки смъртни случаи при деца, но това се повтаря горе долу всяка година. Все пак говорим за 300 милионна страна и това не е показател, че ще имаме някаква особено драматична или тежка епидемия. Ще я видим каква е, когато започне, тя все още не е започнала.

По-важното е, през този сезон е, че тя започва на фона на малко бурно развитие в микроорганизмовия свят. Ние в момента сме свидетели на все още намаляваща, но нестихнала вълна на КОВИД. Макар че спадна процентът на положителните проби от 15-16% на 9-10%, 10% никак не е малко, това значи, че вирусът си циркулира, среща се.

 

Но, не можем да го пренебрегнем.

 

Към това прибавете, нещо, което засега остава в сянка в обществеността, но мен лично ме притеснява. Това е все по-широкото разпространение на високо патогенна инфлуенца при птиците – H5N1, която засегна много сериозно нашата страна. До момента са унищожени над 1 млн. птици, което да не говорим от икономическа гледна точка какъв удар е, защото първо спираш производството, второ държавата изплаща компенсации за тези унищожени животни и това естествено няма как да не влияе и на бюджети и на общото състояние на икономиката.

 

По-страшното обаче от наша гледна точка е,

 

че макар H5N1 да е засега типично животински вирус, ние достатъчно се нагледахме последните години на прескачане на бариерата. Да, в света има около 500 случаи на заразени хора, които пряко са били ангажирани с отглеждане на птици. Засега приемаме, че вирусът не се приема от човек на човек, с други думи засегнати могат да бъдат само тези работещите в засегнати ферми, които много пряко контактуват с птиците, дишат въздуха непрекъснато в големите помещения, в които се гледат и затова нашият фокус е отправен към тях. Ние ги следим много отблизо. Обаче, ако продължи разпространението на H5N1 и той придобие нови характеристики и е възможно да създаде проблем и за човешката популация, дай Боже, това да не стане.


Грипът дойде у нас

Грипът дойде у нас

Той е доказан при дете на три години и жена на 27 г. , хоспитализирани са в МБАЛ-Сливен, обясни проф. Нели Корсун
Инфекциите растат, но грип още няма

Инфекциите растат, но грип още няма

Медицинските специалисти да не лекуват вирусни заболявания с антибиотици, предупреди отново проф. Ива Христова
Установиха над 134 случая на Салмонела в ЕС

Установиха над 134 случая на Салмонела в ЕС

Те са възникнали в 11 държави от януари до август и се смята, че произходът им е от пилешко месо

Ръст на дифтерията в ЕС

Ръст на дифтерията в ЕС

281 са докладваните случаи през 2022 и 2023 г.,  повечето диагностицирани са в обекти свързани с мигранти
Ръст на лаймската болест след мерките

Ръст на лаймската болест след мерките

Случаите на Лаймска болест у нас се увеличават с всяка изминала седмица. На какво се дължи това увеличение, какви други инфекции пренасят кърлежите, какви зарази ни застрашават през лятото и какво може да се каже за новия вариант на КОВИД-19 - EG.5, попитахме проф. Ива Христова.
146 нови случая на ХИВ през 2023 г.

146 нови случая на ХИВ през 2023 г.

Започва четвъртият етап на Националната АНТИСПИН кампания, казват от здравното министерство
Новите случаи на скарлатина пак нагоре

Новите случаи на скарлатина пак нагоре

През изминалата седмица те са били 365 или със 11 повече, спрямо предходната, показват данните на НЦЗПБ
Oтново спад на скарлатината

Oтново спад на скарлатината

Новите случаи са намалели с 102 през миналата седмица, спрямо предходната, показват данните на НЦЗПБ
Увеличава се резистентността на E.coli

Увеличава се резистентността на E.coli

Тя е към антибиотиците от вида на carbapenem, причината е в появата на повече случаи от типа blaNDM-5 gene

Oтново ръст при скарлатината

Oтново ръст при скарлатината

През миналата седмица са регистрирани 394 нови случая, което с 168 повече от предходната, показват данните на НЦЗПБ
1 2 3 4 5 ... 28 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че правителството ще спре ненужното увеличение на болници и легла, както обеща?

Ноември 2023 Предишен Следващ