Зараза

Инфекциите растат, но грип още няма

16-11-2023 13:10
Медицинските специалисти да не лекуват вирусни заболявания с антибиотици, предупреди отново проф. Ива ХристоваИнфекциите растат, но грип още няма
Clinica.bg

press@clinica.bg
Вълната от остри респораторни заболявания върви нагоре, КОВИД намалява, а грип още няма. Това показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести относно вирусологичната обстановка в страната. Те бяха представени от директора на НЦЗПБ проф. Ива Христова по време на пресконференция за имунизации и антибиотичната резистентност.
Към момента в НЦЗПБ се доказват доста случаи на аденовируси и риновируси, предимно при млади хора и малки деца. „Острите респираторни заболявания бурно се покачват, след като бяха 2200-2300 случая на седмица, през последната имам 3100 случая, което прави средно за страната 83 на 10 000, но има няколко области, в които е над 200 или три пъти над средната. Те са Пазарджик, Русе, Габрово", каза проф. Ива Христова. Тя обърна специално внимание вирусните заболявания да не се лекуват с антибиотици.

 

„Хора, не лекувайте вирусни

 

заболявания с антибиотици. Никъде в Европа не се изписват антибиотици за вирусни заболявания и първите основни забележки към нашите лекари, които започват да практикуват в европейски страни е защо изписвате е толкова много много антибиотици, прави впечатление – в пъти над това ниво, което се изписва", каза Ива Христова. Покачващото се ниво на антибиотичната езистенност на проблемите щамове върви паралелно с повишаващата се антибиотична консумация, обясни още тя на база наблюденията и данните на НЦЗПБ.

 

Проф. Ива Христова обърна внимание,

 

че там, където се вземат мерки като големи болници, които имат антибиотична политика за запазване на някои антибиотици за случаи, които са по-тежки и при които със сигурност трябва да се приложат, веднага дават резултати. „Въпросът е на организация и на осъзнаване на проблема и да имаме предвид, че това е един от основните приоритети на СЗО – именно осъзнаване на проблема с нарастващата резистентност, с липсата на нови препарати и затова, че ще сме безсилно да лекуваме, ако навреме не проявим здрав разум", каза още проф. Ива Христова. Д-р Гергана Николова, която е личен лекар и член на УС на БЛС пък даде пример за пациент резистентен е към 10 от 11 позиции на антибиотици.

 

Същевременно КОВИД-вълната затихва.

 

За последната седмица има 1350 случая на коронавирус, спрямо 1830 предишната и 2200 по-предишната. Максимумът е бил на 27 октомври, когато е имало почти 70 заболели на 100 000, сега са 41. Доста над средното нивото на страната е заболеваемостта в областите Перник, Русе, Сливен, стана ясно още от думите на проф. Ива Христова.

 

Към момента в НЦЗПБ все още няма

 

доказан случай на грип. Иначе през тази година се очакват щамовете „Виктория", „Уисконсин" и „Дарвин", кой обаче ще доминира в Европа не може все още да се каже, стана ясно от думите на главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. И трите щама са включени в противогрипните ваксини. Към момента са поставени 260 000 дози противогрипни ваксини. Ваксинацията е един от начините за преборване на антибиотичната резистентност, стана ясно от думите на -р Валери Цеков, управител на Българското сдружение по иновативна медицина.


НЗОК предупреди за фалшиви мейли

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

Те ползват името на фонда и вероятно съдържат зловреден софтуер, казаха оттам
651 бебета инвитро за първите 6 месеца

651 бебета инвитро за първите 6 месеца

Във фонда за асистирана репродукция 2754 двойки са подали заявления за финансиране, съобщиха от МЗ

Няма опасност за детската болница

Няма опасност за детската болница

До 30 юли здравните власти ще кажат дали приемат структурата й, която ще бъде представена от екипа на Европейската банка
15% ръст на парите за заплати в държавните болници

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

От 269 млн. през първото тримесечие на миналата година, те се повишават на 311 млн. през тази, показват финансовите отчети на лечебните заведения към МЗ
ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

Спешната болница е отчела неизпълнена дейност по две КП, заради което правилно е прекъснат договора й преди две години
МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

Има леко повишаване на КОВИД

Има леко повишаване на КОВИД

Откритите вируси в отпадните води на София и Бургас са косвен показател за известна заболеваемост, казва проф. Ива Христова
МЗ купува радионуклидни генератори

МЗ купува радионуклидни генератори

Те ще се използват за лечение на пациентите с онкологични заболявания извън здравното осигуряване

Няма основание за притеснения от К-19

Няма основание за притеснения от К-19

Наличието на вируса в отходните води на София и Бургас е нормално и съвсем закономерно, казва проф. Радка Аргирова
Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

1 2 3 4 5 ... 609 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ