Кариери

Българи в международен курс по гастроетерология

16-11-2023 13:08
В престижното обучение участваха д-р Йордан Йорданов и д-р Иван Трифонов от болница Българи в международен курс по гастроетерология
Clinica.bg

press@clinica.bg
Двама млади специалисти от отделението по „Гастроентерология" на Болница „Тракия" – д-р Йордан Йорданов и д-р Иван Трифонов, взеха участие в престижния международен курс по гастроинтестинална ендоскопия „ADVANCED GI ENDOSCOPY COURSE". Това съобщиха от болницата в Стара Загора.
Курсът се проведе в центъра за обучение IRCAD (Institut de Recherche contre les Cancers de l'Appareil Digestif) към университета в Страсбург на 6 и 7 ноември. Ръководители на курса бяха световнопризнатите експерти от Европа и Япония –проф. Гуидо Костаманя от Рим, който е един от доайените на интервенционалната ендоскопия и проф. Харухиро Иноуе от Токио - създател на пероралната ендоскопска миотомия (POEM).

 

„Основни теми на курса бяха

 

ендоскопската мукозна резекция (EMR), ендоскопската субмукозна дисекция (ESD), и пероралната ендоскопска миотомия (POEM) с нейните модификации (Z-POEM, G-POEM, D-POEM). Обсъдени бяха и възможностите за ендоскопска терапия на гастроезофагеалната рефлуксна болест (ARMA, ARMS). Практическата част на курса се проведе върху живи модели - малки прасета,под ръководството на експерти от Италия, Франция и Белгия, разказаха след завръщането си в Стара Загора д-р Йорданов и д-р Трифонов.

 

„Двамата изявихме желание да се

 

 включим в този курс и благодарим на ръководството на Болница „Тракия" и нейните собственици, че направиха възможно това да се случи", коментира д-р Йорданов. Той признава, че досега е бил на десетки курсове в различни европейски държави, но този е бил най-ползотворния курс, с най-добра практическа насоченост и безупречна организация. „Курсът в IRCAD ни даде възможност да работим с живи модели, като практикуваме изброените процедури в условия близки до реалните", допълни той.

 

Анатомичното устройство на прасетата

 

е най-близко до това на хората. Живите модели са били анестезирани, интубирани, обезболении подготвени за работа.Живият модел осигурява възможност да изпиташ дори усложненията, които могат да настъпят (кървене, перфорация). Можеш максимално да се доближиш до реалната среда, казват двамата лекари.

Половината от курса е била теоретична част, а втората половина от двата учебни дни е преминала в практическа работа в специално оборудвана лаборатория.

 

„Упражнихме сравнително нови за света

 

 методики, които все още не са застъпени широко в практиката в България, въпреки че ендоскопските процедури заемат огромна част от дейността на Гастроентерологично отделение в Болница „Тракия" под ръководството на завеждащия д-р Иван Сираков", каза д-р Иван Трифонов.

 

Целта на двамата гастроентеролози

 

 занапред ще бъде субмукозната дисекция да се превърне в рутинна процедурав тяхната ежедневна работа в Болница „Тракия" при пациенти с бенигнени лезии, които не могат да бъдат отстранени радикални с някоя от останалите резекционни техники, както и при пациенти с ранни карциноми (T1a) на стомаха и дебелото черво. Чрез модификация на субмукозната дисекция, т. нар. STER (субмукозна, тунелна ендоскопска резекция) могат да бъдат отстранявани и субмукозни тумори, без да се налага пациентите да достигат до хирургична операция.

 

„В курса бяха засегнати процедури,

 

които се работят на малко места в България, тъй като са трудни, отнемат време и не се финансират от НЗОК. Кривата на обучение е много дълга, затова са малко и колегите, които ги практикуват. Рискът от усложнения и необходимостта от активно наблюдение на тези пациенти е доста голяма, но пък те дават възможност да се разшири обхвата на интервенционалната гастроентерология и кръгът от заболявания, които да се лекуват ендоскопски без да се стига до хирургична операция", обяснява д-р Йорданов.

 

Практикуваните по време на курса

 

интервенции в своята същност представляват мини-хирургични операции, които обаче се извършват през естествени отвори на човешкото тяло без да се нарушава целостта на кожата . Така пациентите се възстановяват почти веднага и могат бързо да се върнат към рутинните си ежедневни дейности.

Една от процедурите, упражнявани в курса на IRCAD, е ендоскопска субмокозна дисекция. При нея, за разлика от използваните допреди това резекционни техники за стомах и дебело черво, се отстранява „en bloc" лигавицата, заедно с подлежащия подлигавичен слой. Това позволява да се отстраняват радикално без хирургична операция ранни карциноми, инвазиращи в дълбочина горнитеслоеве на подлигавицата (T1a).

 

Друга процедура, упражнявана по време

 

на курса, е пероралната ендоскопска миотомия (POEM) и нейните модификации Z-POEM, G-POEM, D-POEM. ПОЕМ представлява алтернатива на класическата хирургична миотомия по Хелер – метод за лечение на заболяването ахалазия. Това е сравнително рядкозаболяване, характеризиращо се с неотваряне на долния езофагеален сфинктер (мускулът, разделящ хранопровода и стомаха) и липсваща пропулсивна перисталтика в ДЕС и долните 2/3 на хранопровода.„Съществуват и други методи за ендоскопско лечение на това състояние – като балонна делатация, но пероралната миотомия е най-радикална и представлява минимално инвазивна алтернатива на хирургичната миотомия",посочва д-р Йордан Йорданов.

 

В курса са участвали 39 лекари от цял свят

 

– включително от далечни дестинации като Австралия, Южна Африка, Азия и Южна Америка. Единствените представители от България са били д-р Йордан Йорданов и д-р Иван Трифонов. Двамата се надяват и догодина да имат възможността да посетят следващите курсове в IRCAD.


Двама кандидати за шеф на отдел по ПВУ

Двама кандидати за шеф на отдел по ПВУ

МЗ ги допусна до втория кръг на конкурса за началник на „Инвестиции и реформи по Плана за възстановяване и устойчивост"
Безплатни прегледи за туберкулоза в Плевен

Безплатни прегледи за туберкулоза в Плевен

Организира ги УМБАЛ "Д-р Георги Странски", ще се правят в Отделението за диспансерно наблюдение на пневмофтизиатрични заболявания
Проф. Мутафчийски стана доктор хонорис кауза

Проф. Мутафчийски стана доктор хонорис кауза

Високото отличие му бе присъдено от МУ-Варна, с него бе удостоен и флотилния адмирал проф. Боян Медникаров
Златен медал за проф. Генчо Начев

Златен медал за проф. Генчо Начев

Той ще му бъде връчен утре от БЧК за неговия принос в развитието на българската медицина и кардиохирургия

Хепатолозите си избраха нов председател

Хепатолозите си избраха нов председател

Дружеството за изучаване на черния дроб вече се оглавява от проф. Йордан Генов, това стана по време на IX-та национална конференция
Нов конкурс за шеф на ХЕМС-а

Нов конкурс за шеф на ХЕМС-а

Срокът за подаване на документи е до 28 декември, кандидатите трябва да са завършили медицина и здравен мениджмънт, става ясно от обявлението
Наш лекар с евродиплома по офталмология

Наш лекар с евродиплома по офталмология

Специализант от „Александровска" д-р Неда Сергеева издържа успешно професионалния изпит
Проф. Добрин Василев остава начело на БДИК

Проф. Добрин Василев остава начело на БДИК

Той бе преизбран за председател на Българското дружество по интервенционална кардиология, съобщиха оттам
Столичната каса с нов шеф

Столичната каса с нов шеф

Начело на най-голямото подразделение на фонда застава Емил Велчовски, досега изпълняващ длъжността директор бе Ева Воденичарова
Проф. Диана Трендафилова с отличие

Проф. Диана Трендафилова с отличие

Тя беше наградена за най-добър клиничен случай по време на XI Конгрес по интервенционална кардиология, дъобщиха от УМБАЛ „Проф. Ал. Чирков"
1 2 3 4 5 ... 77 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да има нов здравен министър?

Декември 2023 Предишен Следващ