контрол

НЗОК със смс и за пациентите без КЕП

15-11-2023 17:06
И този път Надзорният съвет се отказа от идеята да се вкара четвърти ред за най-скъпите лекарства, 60 млн. се заделят за целево финансиране на регионални болници догодинаНЗОК със смс и за пациентите без КЕП
Clinica.bg

press@clinica.bg

Здравните власти са на път да спазят обещанието си всеки пациенти да получава известие, ако е ползвал услуга, платена от здравната каса. Това става ясно от мотивите към проекта за бюджет на фонда за 2024 г., който бе приет от Надзорния съвет и вече е официално публикуван за обсъждане. Обсъдихме идеята с БЛС и тя ще бъде включена в новия анекс към НРД, по който се работи в момента и който се очаква да влезе в сила още в началото на следващата година, уточниха от здравната каса за clinica.

Преди няколко месеца здравните власти обявиха, че догодина ще се предвижда възможност всеки пациент да получава съобщение, ако касата е платила медицинска услуга за него. Целта на мярката е да се подобри контрола над системата. През миналия месец тази опция се оказа, че вече е налична за хората с КЕП, които могат да я активират сами в електронното си досие. Тази група хора обаче е много малка за страната и на практика опцията е неприложима. Сега обаче се оказва, че властите имат намерение да спазят обещанието си и да въведат опцията и за хората без електронен подпис.


За активирането на съобщенията за всеки човек


без КЕП обаче ще е нужна първоначалната помощ на джипито. Общопрактикуващите лекари ще имат право да активират нотификацията в НЗИС за пациентите си без електронен подпис като осъществят мобилното свързване или инсталиране на мобилно приложение, пише в мотивите към проекта за бюджет на фонда за 2024 г. Опцията за известяване ще се активира по време на преглед, когато пациентите ще бъдат информирани от джипито си за наличието на възможността да получават своевременна информация за медицинските услуги, които са получили и са били заплатени с публични средства. Така, ако опцията стане факт, тя наистина ще бъде първата, макар и плаха, крачка в засилването на контрола над системата, която акумулира все по-голям обществен ресурс.


Както clinica вече писа, бюджетът на НЗОК за 2024 г.


възлиза на 8.1 млрд. приходи, от които за здравноосигуротелни плащания се предвиждат 7.6 млрд. За ПИМП се залагат 558 млн. лв., с тях се гарантират 2.5 млн. профилактични прегледи и имунизации. Освен това от касата предлагат да се въведат и повече профилактични дейности, но за тази цел са нужни промени в Наредба 8 от страна на МЗ. Сред идеите на фонда са да се увеличи честотата на прегледите при над 60-годишна възраст за PSA и за диагностичен ултразвук на пикочополовата система, а за жените над 45-годишна възраст – мамографията на млечни жлези и цитонамазката , както и ехографията на щитовидна желза.


За СИМП за следващата година са заложени 567 млн.,

с които е разчетено да се направят 23.5 млн. специализирани дейности. Сред идеите на касата са да се увеличат цените на дейностите за изпълнителите в отдалечени и труднодостъпни населени места, така че да има интерес за наблюдение на пациентите там сс кардиологични, онкологични и ендокринни заболявания . За тази цел обаче е нужно съгласието и на БЛС в рамковия договор.

За първи път догодина касата най-накрая

предлага да поеме и плащанията на специални изследвания - т. н. „биомаркерна диагностика", на онкологични пациенти в сертифицирани лаборатории, която е нужна за предписване на скъпи лекарствени терапии. За тази цел обаче отново трябва да мине договарянето между НЗОК и БЛС.

Общият бюджет за изследвания ще е 261 млн. лв.,


като ще се плащат и някои нови видове:

- Анти-dsDNA антитела

- Панел ANA профил (nRNP/Sm, Sm, SS-A, Ro-52, SS-B, ScI70, PM-ScI100, Jo-1, CentrB, PCNA, dsDNA, Nucleosomes, His, ribP, AMA-M2, DFS70)

- Определяне на антифосфолипидни антитела в серум - ИгГ клас

- Определяне на антифосфолипидни антитела в серум - ИгМ клас

- Витамин D

- Маркери за сърдечна недостатъчност - Натриуретичен пептид (BNP) и фрагмент на прохормона на натриуретичния пептид (NT pro BNT)

- Сърдечен тропонин.


Бюджетът за болници остава най-голям - 3.572 млрд. лв.

или близо 505 от целия за 2024 г. С него се залагат около 2.1 млн. броя хоспитализации по клинични пътеки и 1.6 млн. клинични процедури. Реформа тук няма, касата предвижда козметични промени – създаване на нова клинична процедура за ендоваскуларно лечение на периферни съдове, което ще подобри ранната диагностика и лечение в съдовата патология. Също така да се заплаща и робот при рехабилитация за лица с ДЦП, както и процедури с подводно екстензионно лечение. Ще се създаде и нова КП за лъчелечение на деца с анестезия. От всички 3.57 млрд. лв. за болници за следващата година се предвиждат 60 млн. лв. за болниците в отдалечените региони или по 5 млн. на месец, сега помощта бе 2 млн. на месец.


Лекарствата също са почти без промени освен ръст на средствата.

Заложените разходи остават разчетени на  2 млрд. лв., но няма да има разделение на финансирането на медикаментите в 4 групи, остават си досегашните три. За лекарства с протоколи се предвиждат 698.9 млн., за такива без – 330.4 млн., а за рак – 910 млн. лв. Касата очаква разходите й догодина за включването на нови лекарства, които нямат терапевтична алтернатива, да са около 40 млн. лева. С преходните и заключителни промени се предвижда да се промени и органът, който да провежда единен търг за онколекарствата - в момента това е МЗ, занапред обаче от касата предглагат те да поемат тази функция. Въпросът е дали това ще промени обжалванията на търговците на лекарства, които вече втора поредна година пречат да се финализра процедурата. 


Новата болница във Варна се оказа на

Новата болница във Варна се оказа на "Св. София"

Заявката е за нов адрес с 500 легла, НЗОК е дала положително становище, въпреки отрицателните мнения на регионалните институции, казусът стигна и до парламента

Оставките означават, че сглобката скърца

Оставките означават, че сглобката скърца

Ще подобри ли системата рекордно високият бюджет на НЗОК за 2024 г., има ли реформи в правилната посока и какво означават поисканите оставки на ръководството на НЗОК. Това попитахме проф. Генчо Начев, който миналата седмица бе удостоен със златен медал от БЧК.

Необяснима е оставка 24 часа след гласуването

Необяснима е оставка 24 часа след гласуването

Ако заявленията на управителя и подуправителя на НЗОК бъдат приети, да е с условие, че ще изпълняват длъжностите до гласуването на нови лица, казва Пламен Таушанов
Ръководството на НЗОК хвърли оставки

Ръководството на НЗОК хвърли оставки

Уравителят Станимир Михайлов и гласуваният вчера в парламента за подуправител проф. Момчил Мавров ще изпълняват функциите си до освбождаването им
3.5 млрд. в света страдат от болни зъби

3.5 млрд. в света страдат от болни зъби

До 50 г свободни захари на ден, за да подобряванетои му, кампании са фаст фууд да не спонсорират спортни прояви, препоръчва СЗО
228 нови с ХИВ от началото на годината

228 нови с ХИВ от началото на годината

Най-много са те в София, Варна, Пловдив и Бургас, общо 4 276 са инфектираните у нас от 1986 до 24 ноември 2023-та
Сменят шефовете на НЗОК

Сменят шефовете на НЗОК

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС заявиха, че ще има нов регламент за избора на управлението на фонда, както и на останалите регулатори
Пуснаха бюджета на НЗОК

Пуснаха бюджета на НЗОК

ГЕРБ подкрепи на първо четене парите на здравната каса в зала, но депутатите обещаха сериозни корекции на второ четене

МЗ въвежда неонатален скрининг

МЗ въвежда неонатален скрининг

Предвижда се той да бъде за СМА, муковисцидоза и имунни дефицити, тръгването им зависи от приемането на бюджета
И родители в подкрепа на проф. Шивачев

И родители в подкрепа на проф. Шивачев

Той да остане шеф на Детската хирургия, а държавните институции да предприемат действия за изчистване доброто му име, настояват те
1 2 3 4 5 ... 582 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Декември 2023 Предишен Следващ