Без шанс

България изпуска влака за ЕМА

11-07-2017 07:32
Три седмици остават за подаване на документи, властта още няма решениеБългария изпуска влака за ЕМА
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

В ЕС тече оспорвано съревнование – кой ще подслони Европейската агенция за лекарства (ЕМА). Над 20 са държавите, които заявиха намерение да се включат в битката. Сред тях са Португалия, Австрия, Холандия, Швеция, Дания, Италия, Франция, Германия, Гърция, Хърватска, Испания ... и България. Или поне така обеща здравният министър проф. Николай Петров на шведската си колежка Аника Щрандхал преди близо месец. Оттогава досега обаче движение по въпроса няма, а дедлайнът за подаване на кандидатурите застрашително наближава.

България е на път да изпусне последния влак, с който може да кандидатства, за да приюти ЕМА. Крайният срок за депозиране на документите от страните членки изтича на 31 юли, а властта още няма официално решение по въпроса, стана ясно от отговора на здравно министерство. Шансовете такова да се вземе в оставащите три седмици са минимални, защото дори заявката за релокация на Европейската агенция по лекарствата изисква огромна подготовка и капацитет, които държавата ни очевидно не притежава. Особено в настоящия момент, когато трябва да се справи с ангажиментите си по очакваното председателстване на ЕС.

Процедурата за кандидатстване

 

1. До 31 юли 2017 г. държавите представят официални предложения до генералния секретар на Европейския съвет
2. ЕК разглежда предложенията и представя своята оценка на Съвета през септември 2017 г.

3. Държавите дискутират релокацията на ЕМА възоснова на оценката на Комисията по време на Съвета по общи въпроси през октомври 2017 г.

4. Окончателното решение се взема с гласуване на заседание на Съвета по общи въпроси през ноември 2017 г.

За първи път обаче може дори да не се сърдим на традиционната липса на готовност в държавната власт да защити интереса ни. Защото кандидатурата на България щеше да бъде обречена. Борбата за ЕМА е жестоко оспорвана, тъй като тя крие огромен икономически и високотехнологичен потенциал, който може да даде принадена стойност на всяка държава. За съжаление, нашата трудно би могла да отговори на нуждите на агенцията, по който и да е показател или критерий за оценка.


Кадри и социална интеграция


По официални данни от 2015 г., в ЕМА работят 890 служители от повече от 28 държави. Най-голям е техният дял от Франция (12.5%), Италия (12.3%), Испания (10.6%), Англия (6.6%), Германия (6.4%) и Полша (6.4%). Експертите в нея от България са 2%. Над 65% от работещите в агенцията са до 45 години. Децата на служителите й са 648, което означава, че за тях трябва да има подходящи детски градини, училища и университети. Само този факт би могъл да събори кандидатурата ни веднага по обясними причини. Над 250 са децата, които ще трябва да се запишат в детски градини и училища, ако ЕМА дойде тук. Това автоматично означава, че трябва да предупредим родителите им за екстремалните условия, с които ще се сблъскат при записването им - денонощни опашки, скандали, ръкопашен бой. За сметка на университетите, където всеки подал документи, ще е приет веднага да учи.

 

Критериите за оценка

 

1. Непрекъснатост на функциите и дейността след оттеглянето на Обединеното кралство
2. Достъпност на мястото
3. Наличие на подходяща учебна инфраструктура за децата на служителите
4. Подходящ достъп до пазара на труда, социална сигурност и медицински грижи
5. Географско разпределение

База и инфраструктура


Агенцията разполага и съответно тръси сграда с 27 000 m² офисна площ, 6,000 m² заседателни зали с различна големина, интернет връзка от четвърто поколение (4G), аудио и видео конферентна техника, апаратура за аудио и видеоразпръскване и аудио и видеозаписи и система за гласуване от място. Също така един закрит салон с площ около 500 m² и още един салон за 50 човека, както и аудитория за около 300 души. В агенцията съществуват 18 500 m² площ под формата на офиси и отворени пространства, безжичен интернет (WiFi) навсякъде в помещенията, зали за изграждане и съхранение на ИТ системи. Дори да предоставим на ЕМА няколко от МОЛ-овете в столицата и да предположим, че може да й осигурим нужната техническа обезпеченост, въпреки че 15 години не успяваме да изградим собствена електронна здравна система, пак ще се препънем. Защото агенцията изисква 250 m² приемна за хора с увреждания, както и подходяща структура за тяхната сигурност в близост. А както всички знаем - това е тера инкогнита за България.

 

Достъпност и посетители


И тук страната ни трудно би могла да отговори на изискванията на ЕМА. Защото агенцията ползва научния експертен опит на 3 700 експерта из целия ЕС, а на година има 36 000 посетители. Това са служители на национални компетентни органи, учени, пациенти, здравни специалисти, представители на промишлеността. Около 4000 от тях са от държави извън ЕС – САЩ, Япония, Корея, на които се налага да извършват междуконтинентални полети. За да отговори на този наплив, София трябва да разполага с хотелски капацитет от 350 свободни стаи на ден. Толкова е бил пикът, който са регистрирали от ЕМА. Както и с перфектно летище с много полети, което на този етап не е така. Тъжно, но факт. Не ни остава нищо друго, освен да пожелаем успех на останалите кандидати.


Гласуват в три тура

 

Всички предложения, освен оттеглените от съответните държави членки, ще бъдат представени за гласуване в три тура.

1-ви тур

Всяка държава разполага с един глас от шест точки, които трябва да се разпределят така: три точки за най-предпочитаното предложение, две точки за предложението, на което държавата отрежда второ място и една точка за трето. Ако точките не са разпределени по този начин, не е валиден гласът. Ако дадено предложение получи 3 точки от поне 14 държави членки, се счита за избрано. Ако няма такова, трите предложения, събрали най-много точки, отиват на втори тур.

2-ри тур

Всяка държава рзполага с един глас от една точка, който може да даде на едно от предложенията на втори тур. Ако дадено предложение получи поне 14 гласа, се счита за избрано. Ако няма такова, двете или повече (с равен резултат) предложения, събрали най-много гласове, се класират за трети тур.

3-ти тур

Всяка държава разполага с един глас от една точка, който може да даде на едно от предложенията на трети тур. Получилото най-голям брой гласове, се счита за избрано. В случай на равен брой гласове, решението ще бъде взето от председателството на лотариен принцип. Изтегленото предложение се счита за избрано.


И аптекарите притеснени от Брекзит

И аптекарите притеснени от Брекзит

Напускането на Англия без споразумение ще задълбочи липсата на лекарства, сигнализират от Асоциацията на болничните фармацевти в ЕС

МТСП разяснява правата на българите след Брекзит

МТСП разяснява правата на българите след Брекзит

Информационната кампания ще бъде в три последователни дни, обявиха от ресорното ведомство
Готвим се за Брекзит без сделка

Готвим се за Брекзит без сделка

Консултират бизнеса и българите на Острова за последниците след излизане на Великобритания от ЕС
Фармата победи и „хляба

Фармата победи и „хляба"

При Брекзит без сделка лекарствата ще са с предимство пред храната

Брекзит без сделка застраши и пациентите

Брекзит без сделка застраши и пациентите

От Европейската асоциация на иновативните компании настояват за специални мерки, които да гарантират доставките на лекарства

България подкрепя Брекзит

България подкрепя Брекзит

Излизането на Англия от ЕС ще има огромно влияние в здравната сфера, смятат експертите
EMA с нов сайт

EMA с нов сайт

Заради Брекзита достъпът само до 39 лекарства остават под въпрос
ЕМА губи 30% кадри заради Брекзит

ЕМА губи 30% кадри заради Брекзит

От 1 октомври агенцията започва следващата фаза по преместването си в Амстердам

Милиарди за здраве след Brexit

Милиарди за здраве след Brexit

Щом спрем да плащаме вноската си в ЕС, ще имаме повече пари за приоритетни области, твърди британският премиер Тереза Мей
Лидерите в ЕС обсъждат Брекзит

Лидерите в ЕС обсъждат Брекзит

Напускането на Англия ще има огромно влияние в здравната сфера, смятат експертите

1 2 3 4 5 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ