Свят

Англия с план за повече болнични легла

14-11-2023 10:51
Началниците на болници обаче предупреждават, че поради липса на средства се налага да намалят заложеното увеличениеАнглия с план за повече болнични легла
Clinica.bg

press@clinica.bg
Националната здравна служба в Англия се бори да открие допълнителни легла през зимата и да запълни недостига на персонал. Властите осъзнават предизвикателствата, пред които е изправена здравната система, затова са започнали да се готвят за зимата по-рано от всякога. Според правителството има напредък по отношение на разкриването на нови легла, но болничните мениджъри имат има притеснения по темата, съобщава BBC.
Началниците на болници предупреждават, че поради липса на средства се налага да намалят плановете си за разкриване на допълнителни легла.

Предупреждението на организацията

NHS Providers, която представлява мениджърите, дойде, след като Министерството на финансите отхвърли молбите за отпускане на допълнителни 1 млрд. паунда за покриване на разходите за стачки. Набирането на персонал за попълване на недостига на работна ръка също трябва да бъде отложено, заявиха от NHS Providers. Правителството обаче заяви, че планът за зимата е в ход.

 

Целта за откриване на 10 000 "виртуални"

 

болнични легла е изпълнена. В тях лекарите наблюдават от разстояние пациенти със заболявания като дихателни и сърдечни проблеми, които в противен случай би трябвало да бъдат настанени в болница.

Постигнат е напредък и по отношение на откриването на 5 000 нови постоянни болнични легла - увеличение с 5 %, съобщи правителството.

 

„Осъзнаваме предизвикателствата,

 

 пред които е изправена Националната здравна служба през следващите месеци, поради което започнахме да се подготвяме за зимата по-рано от всякога", добави говорител на Министерството на здравеопазването и социалните грижи. Но NHS Providers заявиха, че предприетите мерки може да се окажат недостатъчни. Всяка зима, за да се справят с рязкото нарастване на търсенето, болниците отварят за кратки периоди допълнителни легла. Но тази година, според болничните шефове, тези легла са изложени на риск.

 

Също така и набирането на персонал -

 

в момента всяко десето работно място е свободно. Смята се, че тази година стачните действия са стрували на здравната система 1 млрд. паунда. Миналата седмица обаче бе потвърдено, че Министерството на финансите ще отпусне на НЗС само допълнителни 100 млн. паунда за покриване на разходите за стачките.

На НЗС беше наредено да намери останалите 900 млн. паунда чрез икономии в други области като информационните технологии и поддръжката, както и чрез използване на 200 млн. паунда от средствата за зимата.

 

Ръководителите на малко повече от

 

половината тръстове отговориха на анкетата на NHS Providers.

Три четвърти от тях заявиха, че са изправени пред по-лошо финансово положение от миналата година, което излага на риск безопасността на пациентите. Има "осезаемо разочарование" от нежеланието на Министерството на финансите да предостави допълнително финансиране, заяви главният изпълнителен директор на NHS Providers сър Джулиан Хартли. Освен това ще бъде "много трудно" да се намали броят на хората, чакащи за лечение, което правителството обяви за свой основен приоритет. Данните, публикувани миналата седмица, сочат, че в списъка на чакащите има рекордните 7.8 млн. души.


Сред последните сме в ЕС по разходи за наука

Сред последните сме в ЕС по разходи за наука

352 млрд. лв. за научноизследователска и развойна дейност e изразходвал Европейският съюз през миналата година
Нова оферта за лекарските заплати в Англия

Нова оферта за лекарските заплати в Англия

Тя предвижда ръст от още 4.5% по това перо догодина, но индивидуалното увеличение ще варира между 0 и 13%, предложението може да спре стачките на консултантите
Среща на високо ниво за диабета в Сърбия

Среща на високо ниво за диабета в Сърбия

Организират я СЗО и Международната федерация за заболяването, 64 млн. души са засегнати от него в Европейския регион, до 2030-та ще бъдат 76 млн.
 Френска полева болница за ранени от Газа

Френска полева болница за ранени от Газа

Лазаретът е разположен на борда на кораба, който е с хеликоптерна площадка, на която да кацат вертолетите с пациенти
Лекарите в Гърция започват стачка

Лекарите в Гърция започват стачка

Те са от болниците и настояват за увеличаване на заплатите и на броя на наетите служители
2.4 млн. с ХИВ в Европейския регион

2.4 млн. с ХИВ в Европейския регион

Подобреният достъп до тестване е довел до 4.2% увеличение на диагностицираните с инфекцията, съобщиха от ECDC и СЗО
Нов свински грип във Великобритания

Нов свински грип във Великобритания

Това е първият такъв случай регистриран при човек в Обединеното кралство, пациентът се е възстановил напълно
Спад на разходите за здравеопазване в ЕС

Спад на разходите за здравеопазване в ЕС

През 2022 г. те заедно със средствата за социална закрила при болести са били най-високи във Франция – 10% от БВП, а най-ниски в България – 4.2%, показват данните на Евростат
Спряха грейки за крака и зимни чехли

Спряха грейки за крака и зимни чехли

Забраната важи за европейския пазар, а причина за нея е завишено количество фталати и олово в състава им причиняват рак и безплодие, казват от „Ние потребителите"
КОВИД забави напредъка в контрола на тютюна

КОВИД забави напредъка в контрола на тютюна

В резултат на това забавяне милиони хора по света вероятно продължават да пушат, става ясно от доклад
1 2 3 4 5 ... 109 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Декември 2023 Предишен Следващ