Статистика

Клиниките с неточни данни за инвитрото

10-07-2017 13:45
Успеваемостта варира от 0.6 до 50%, показва одит на Сметната палатаКлиниките с неточни данни за инвитрото
Clinica.bg

press@clinica.bg
„Надеждността на информацията, която лечебните заведения представят в отчетите за дейността си по асистирана репродукция до Центъра за асицитирана репродукция (ЦАР), не е убедителна". Това е една от констатациите в одита на Сметната палата над болниците, които извършват инвитро с обществени средства. Проверката обхваща дейността на 31 клиники от началото на 2014 до средата на 2016 г.

Общо 7 598 са били финансираните опити за инвитро през двете години и половина на стойност от 29.3 млн. лв. Броят на родените деца е бил 2 171 или успеваемостта е 28%, отчитат от Сметната палата. Причините за стерилитета при тези двойки пък в 60% се дължат на проблеми при жените и в 40% на мъжете.

Одитиращите обаче смятат, че данните, които са получили, не са особено благонадеждни. Причината е в огромното разминаване на цифрите, които клиниките са отчели към Центъра за асистирана репродукция и към Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ), където са длъжни да подават информация не само за държавно финансираните опити, а за всички.

На практика, у нас

процедурите, които се покриват с обществени средства, са едва 35%

от всички. В някои случаи обаче данните на клиниките за броя на извършените процедури, които е платила държавата и тези, които са платили сами пациентите, се разминава в пъти. Така например едно лечебно заведение е показало по отчета в ИАТ, че е направило 503 процедури и има родени 73 деца, а по отчета към ЦАР - 286 процедури и родени 108 деца, констатират от Сметната палата. Друго лечебно заведение посочва в ИАТ, че има 14 процедури и родени 4 деца, а в ЦАР - 14 процедури и родено 1 дете, допълват инспекторите. В трети случай в ИАТ са отчететни 498 процедури и 11 деца, а в ЦАР - 56 процедури и 11 деца.

Както вече clinica.bg писа, успеваемостта на отделните болници също варира много – според анализите на Сметната палата - от 0,6 на сто до 56,3 на сто за всички извършени процедури (ин витро и ICSI). Само при държавно платените опити разликата в успеваемостта също е огромна - от 0 до 47 на сто. Съпоставката на успеваемостта на клиниките по показател „процент родени деца" (относителен дял на родени деца към извършени процедури) при всички извършени процедури към извършените процедури, финансирани от ЦАР, показва, че

при 20 болници има отклонение от 10%

При останалите 11 клиники тази разлика е в диапазона от 11 до над 30%.

„Установените несъответствия в представената информация от годишните отчети на ЛЗ в ИАТ и тези в отчетите, които са предостаени на ЦАР, са индикатор за недостатъчна надежност на данните, които лечебните заведения посочват в годишните си отчети за успеваемост към двете институции", заключват ит Сметната палата. Затова сред препоръките им е да се разработи ефективен механизъм за проследяване и получаване на информация за резултатите от извършените процедури по асистирана репродукция, за които плаща държавата. Също така да се въведе механизъм за измерване на резултатите на лечебните заведения при сключване на първи договор с ЦАР и да се повиши контрола над тях.


ЦАР навършва 15 години

ЦАР навършва 15 години

За това време фондът е помогнал на 38 000 двойки за инвитро, родили са се 16600 бебетата

Искаме индексация на цените за инвитро с 20%

Искаме индексация на цените за инвитро с 20%

Нов стандарт по асистирана репродукция предлагат здравните власти. Ще се отрази ли той на Центъра за асистирана репродукция и как, очакват ли се промени във финансирането на процедурите за ин витро заради покачването на цените, добро ли е качеството на тази дейност в страната, попитахме д-р Мария Георгиева, директор на ЦАР.

25% от държавното инвитро свършва с бебе

25% от държавното инвитро свършва с бебе

Успеваемостта на различните центрове варира от 0 до 50 процента, а в някои от тях са правени едва по два-три опита
Първото ин витро беше в Медицинска академия

Първото ин витро беше в Медицинска академия

Тази година се навършват 30 години от създаването на първото бебе ин витро в България. Каква точно е историята, разказва проф. Атанас Щерев, който е „бащата" на този метод у нас.

Най-подходящо е да родите между 24 и 25 години

Най-подходящо е да родите между 24 и 25 години

Кога е наистина късно за дете, защо, каква е промяната и как намаляват възможностите за забременяване по естествен път, разказва д-р Мефтуне Шефкетова. 

Откриват още една ин витро клиника

Откриват още една ин витро клиника

С нея броят на центровете за репродуктивно здраве у нас стават 37

Половината безплодни бракове са заради мъжа

Половината безплодни бракове са заради мъжа

Менопаузата подранява с пет години и настъпва средно на 47, казват специалистите
Бърза писта за клиниките до парите за ин витро

Бърза писта за клиниките до парите за ин витро

Нови редакции в правилника на Центъра за асистирана репродукция подпомагат договорните му партньори без опит
Раждането след 35 е по-рисково

Раждането след 35 е по-рисково

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, за да имаме здраво бебе, потърсихме д-р Румен Велев

Бременността под лупа

Бременността под лупа

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, попитахме д-р Румен Велев.

1 2 3 4 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ