кауза

Когато доброто стане заразно

10-11-2023 12:12
Екип от медици и доброволци преобрази Детското отделение в УМБАЛ „Света Анна“, по дизайнерски проекти то не напомня по нищо на болница Когато доброто стане заразно
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Детското отделение в УМБАЛ „Света Анна" е напълно преобразено. След основен ремонт то е с просторни стаи, кът за игри, собствени санитарни възли. Обзавеждането и дизайнерското решение са направени изцяло с дарителски средства, проект и труд. Предстои то да бъде открито идната седмица.
Възможно ли е Пепеляшка да се преобрази в принцеса тук и сега особено, ако в ролята на окъсаното момиченце е част от една болница. Оказва се че е възможно, но не защото е помогнала добрата фея-кръстница, а защото за това са обединили усилия екипът на болницата и три енергични млади дами. След основния му ремонт от страна на лечебното заведение, те успяват с помощта на доброволци и спонсори да променят интериора му така, че да го превърнат в приказно място. Трите "виновнички" за преобразяването са Кремена Кунева – депутат в 48-то Народно събрание и съосновател на фондациите „За доброто" и „Даная", Ани Стоянова – основател на „Даная", наречена така в памет на 15-годишната й дъщеря, чиито органи спасиха живота на четирима, и Анна Йончева от проекта „Различните деца на България".

 

Проблемът

 

Да се захванат с нелеката задача да преобразят болничната обстановка така, че малчуганите да се чувстват добре, ги провокира разказът на една майка. „Никога няма да забравя думите й", казва Кремена Кунева. Жената споделила тегобите си, докато била с детето си в Педиатричното отделение на УМБАЛ „Света Анна" преди време – тесни помещения, стари и неудобни мебели, никакви условия за придружителите. „Бяхме в клетка. Стаята беше с размер на малка тоалетна, а през вратата не можехме да изкараме леглото на детето, за да ни преместят в друга. Мислех, че ще полудея! Две седмици едно човешко същество не може да живее на изгнил кожен фотьойл, а за да вдигне болното си дете, да се завърта по подходящ начин.", разказала жената. „Как да махнеш с ръка и да подминеш?!", казва Кунева. Не можела обаче да повярва, че такова нещо може да съществува в съвременна европейска болница. Отишла на място, за да се увери с очите си. Оказало се, че разказът на майката съвпада едно към едно с действителността. „Стандартни стаи от комунизма с наименованието "кърмаческа". Купихме специални легла, които поне да могат да излизат от вратата, когато се наложи децата да бъдат карани на изследвания", разказва тя.

 

Действието

 

Срещнах се с директора на болницата д-р Славчо Близнаков. По думите й разговорът бил напълно откровен и честен. Говорили за проблемите, за възможните решение. Били на едно и също мнение, че детско отделение на може да се кърпи парче по парче, а трябва да се действа със замах – да се разширят помещенията, да има светлина и простор. „Ще направя всичко, което зависи от мен! Обещавам!", лаконичен бил директорът на болницата д-р Близнаков. „Мислех си, че е поредното обещание. Не е като да не съм чувала много. Пари все няма, време няма. Ако може някой друг да го свърши", казва Кремена Кунева. Оказало се обаче, че преценката й не била вяра.

Преди два месеца й се обадил. Казал й, че е направен основен ремонт просторни и светли стаи, отделни санитарни възли. Търсел не пари, а човек с опит, който знае как да бъде създаден интериор, подходящ за деца.

 

Щедрите сърца

 

Кунева потърсила съмишленици. За няма и часове първи се отзовали да помагат Ани Стоянова и Анна Йончева. „Първоначалната ни идея беше да поканим художници, които да изрисуват тематично стаите на малките пациенти. Оказа се обаче, че по-честото пребоядисване на стените в болниците е задължителен елемент, целящ дезинфекция", разказва Анна Йончева. След разговор с директора и лекарите в отделението се спряхме на друга идея –стикери, които могат да се лепят върху стени, дърво, стъкло, кожа и всякакви облицовки. Със свой проект, разработен специално за децата се включила дизайнерката Марияна Петрова. Със завеждащата отделението - д-р Евелина Стоименова, решили всяка стая да е тематична – калинка, хипопотам, ферма, на знанието. Специализирана фирма в изработването на стикери ги изработила напълно безплатно. „За дни към каузата се присъединяваха все повече дарители. Едва що бях я обявила и започнаха обаждания, питания, кой с какво може да помогне, какво да донесе", разказва Анна Йончева. Една от тях е Михаела Димитрова – преподавател в родителския кооператив „Мишлена и мечета". Тя изработила специални обучителни помагала тип албуми. Те разказват за историята на света, географията, законите на физиката и редица други неща. Направени са от такава материя, че върху листата може да се пише и рисува, а след това да се заличава. Така децата, играейки наваксват и пропуснатото от уроците, докато са в болницата. Емил Александров пък доставил рафтове, етажерки и какво ли още не за детския кът. Десетки други дарители донесли книжки, играчки и всичко, което може да зарадва едно дете.

Сега майките – придружителки споделят, че с труд изкарват малчуганите от детския кът, за да ги заведат на процедури. Следващата седмица Детското отделение в УМБАЛ „Света Анна" ще бъде открито официално. А Кремена казва: "Няма безгрешни хора, но има такива, които искат да стават по-добри и по-добри. Тогава всичко си идва на мястото". И благодари от сърце на д-р Слави Близнаков и д-р Ивелина Георгиева за това, че заедно са били в основата на вълшебното преобразяване на тази част от болницата, че са създали място, където децата оздравяват като в приказка. 


Най-важният маратон е този, в който тичаме към себе си

Най-важният маратон е този, в който тичаме към себе си

И медицинските специалисти, и писателите споделят знания, а за да бъдат успешни и едните и другите трябва да бъдат емпати и да разбират хората, казва проф. Асена Сербезова

Столът на здравния министър се клати

Столът на здравния министър се клати

Проф. Христо Хинков обяви, че се чуди дали да подаде оставка, не е изключено от ПП и ДБ да го поощрят

Надежда за Ивчо

Надежда за Ивчо

Младият писател известен като българския Стивън Кинг има нужда от помощ за набиране на средства за скъпоструващо лекарство
Защо Турция го може

Защо Турция го може

Страната е лидер в здравния туризъм, тази година очаква 1.5 млн. чужди пациенти и над $10 млрд. приходи
Да помогнем на Иво!

Да помогнем на Иво!

42-годишният мъж се бори с тежка диагноза и има нужда от подкрепа за лечение в чужбина
Диабетик на гладна стачка заради пенсия

Диабетик на гладна стачка заради пенсия

54-годишният Антонио Димитров не я е получавал четири месеца, ще протестира пред НОИ от 3 май
Телемедицината превръща прегледа в игра за децата

Телемедицината превръща прегледа в игра за децата

В нашата детска градина тя беше въведена преди няколко месеца, вече виждаме, че пести усилия и дава възможност за бърза диагностика, казва Анелия Божанова

Плашат медиите с дела-шамари

Плашат медиите с дела-шамари

Броят им в България се увеличава, те са опасен феномен, който иска да ликвидира свободната журналистика

Пирогов е институция

Пирогов е институция

Медицината в България не отстъпва по нищо на Европа, друг е въпросът с организацията в здравеопазването, казва проф. Стефан Габровски
Свободата на словото се влошава

Свободата на словото се влошава

Всеки втори журналист е бил подложен на неправомерен натиск, а всеки десети е бил заплашван със съд, показва докладът на "Амнести Интернешънъл"
1 2 3 4 5 ... 55 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да има нов здравен министър?

Декември 2023 Предишен Следващ