Свят

Първа в света трансплантация на цяло око

10-11-2023 10:49
Тя е извършена от хирурзи в Ню Йорк, смята се за пробив, макар пациентът да не е възстановил зрението сиПърва в света трансплантация на цяло око
Clinica.bg

press@clinica.bg
Хирурзи от Ню Йорк обявиха, че са извършили първата в света трансплантация на цяло око на човек. Това се смята за пробив, въпреки че пациентът не е възстановил зрението си, съобщи Ройтерс. Рецепиент е 46-годишният воене ветеран Аарон Джеймс, пострадал от токов удар при трудова злополука.
Според хирургическия екип от NYU Langone Health през шестте месеца след операцията, извършена по време на частична трансплантация на лице, присаденото око е показало важни признаци на здраве, включително добре функциониращи кръвоносни съдове и обещаващо изглеждаща ретина. 

Реципиентът на окото е Аарон Джеймс,

който е 46-годишен военен ветеран от Арканзас. Той е оцелял след сериозна трудова злополука с токов удар, при която са унищожени лявата страна на лицето му, носът, устата и лявото око. Операцията по трансплантацията е продължила 21 часа. "Самият факт, че трансплантирахме око, е огромна крачка напред, нещо, за което от векове се мисли, но никога не е било извършвано", казва д-р Едуардо Родригес, който ръководи екипа. Досега лекарите са можели да трансплантират само роговица.

 

Първоначално лекарите са планирали 

 

да включат очната ябълка като част от трансплантацията на лицето само по козметични причини, обясни д-р Родригес по време на интервю през Zoom. "Ако настъпи някаква форма на възстановяване на зрението, това би било чудесно, но... целта беше да извършим техническата операция" и очната ябълка да оцелее", добави той. Д-р Едуардо Родригес увери, че всичко, което се случва занапред ще бъде наблюдавано. В момента трансплантираното око не комуникира с мозъка чрез зрителния нерв.

 

За да насърчат заздравяването на 

 

връзката между зрителния нерв на донора и реципиента, хирурзите са събрали възрастни стволови клетки от костния мозък на донора и са ги инжектирали в зрителния нерв по време на трансплантацията, надявайки се, че те ще заменят увредените клетки и ще защитят нерва. Джеймс, който е запазил зрението на дясното си око, е знаел, че може да не възвърне зрението си в трансплантираното око, медиците са му казали това.

 

 "Казах им, че дори и да не мога да

 

 виждам... може би поне вие ще можете да научите нещо, за да помогнете на следващия човек. Така се започва. Надявам се, че това ще отвори нов път.", казва той. Д-р Родригес смята, че има шанс Джейсм да вижда с присаденото око. "Не мисля, че някой може да твърди, че той ще вижда. Но по същия начин не могат да твърдят, че той няма да вижда", казa той. "На този етап мисля, че сме доста доволни от резултата, който успяхме да постигнем с една много сложна от техническа гледна точка операция.", добави медикът.

 

По думите му тази трансплантация 

 

открива много нови възможности, дори ако не се възстанови зрението. Д-р Родригес обясни, че други изследователски екипи разработват начини за свързване на нервните мрежи в мозъка с незрящите очи посредством електроди например. По думите му, ако могат да работят с други учени, които разработват методи за възстановяване на зрението, това би било стъпка напред.


Сред последните сме в ЕС по разходи за наука

Сред последните сме в ЕС по разходи за наука

352 млрд. лв. за научноизследователска и развойна дейност e изразходвал Европейският съюз през миналата година
Нова оферта за лекарските заплати в Англия

Нова оферта за лекарските заплати в Англия

Тя предвижда ръст от още 4.5% по това перо догодина, но индивидуалното увеличение ще варира между 0 и 13%, предложението може да спре стачките на консултантите
Среща на високо ниво за диабета в Сърбия

Среща на високо ниво за диабета в Сърбия

Организират я СЗО и Международната федерация за заболяването, 64 млн. души са засегнати от него в Европейския регион, до 2030-та ще бъдат 76 млн.
 Френска полева болница за ранени от Газа

Френска полева болница за ранени от Газа

Лазаретът е разположен на борда на кораба, който е с хеликоптерна площадка, на която да кацат вертолетите с пациенти
Лекарите в Гърция започват стачка

Лекарите в Гърция започват стачка

Те са от болниците и настояват за увеличаване на заплатите и на броя на наетите служители
2.4 млн. с ХИВ в Европейския регион

2.4 млн. с ХИВ в Европейския регион

Подобреният достъп до тестване е довел до 4.2% увеличение на диагностицираните с инфекцията, съобщиха от ECDC и СЗО
Нов свински грип във Великобритания

Нов свински грип във Великобритания

Това е първият такъв случай регистриран при човек в Обединеното кралство, пациентът се е възстановил напълно
Спад на разходите за здравеопазване в ЕС

Спад на разходите за здравеопазване в ЕС

През 2022 г. те заедно със средствата за социална закрила при болести са били най-високи във Франция – 10% от БВП, а най-ниски в България – 4.2%, показват данните на Евростат
Спряха грейки за крака и зимни чехли

Спряха грейки за крака и зимни чехли

Забраната важи за европейския пазар, а причина за нея е завишено количество фталати и олово в състава им причиняват рак и безплодие, казват от „Ние потребителите"
КОВИД забави напредъка в контрола на тютюна

КОВИД забави напредъка в контрола на тютюна

В резултат на това забавяне милиони хора по света вероятно продължават да пушат, става ясно от доклад
1 2 3 4 5 ... 109 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Декември 2023 Предишен Следващ